Hemma igen

Är det "borta bra men hemma bäst" som gäller? Troligen. Men en givande resa har det varit på många sätt. Alltid roligt möta gamla och nya vänner. Att jag mötte flera som uttryckt "jag läser din blogg" ökar dock nervositeten. Med fler läsare ökar ju risken att någon retar sig på det man skriver. Men i denna blogg blir det knappast något kontroversiellt. Ska bara avsluta hemresan.
 
Tisdagsaftonens biltrubbel med åtföljande bilköp och omlastning försenade givetvis den senare delen av färden mot norr. Ankomst till södra västerbotten ca kl 04 onsdag morgon i stället för som planerat i god tid före midnatt. Det innebar att jag på onsdag var så trött att jag avstod köra hem till Luleå. Istället använde jag tid till IKEA-besök, förlängd träff med vänner i Vännäs och samvaro hos yngre bror med familj i Umeå. Hos broderns familj fick jag se det nyrenoverade köket, mycket fint. Även träffa broderns äldste son, nu hemma efter tre års studier i England. Men jag kommer aldrig ihåg om det var Oxford eller Cambridge. Givetvis bidrog jag med något lämpligt till den i nya köket installerade vinkylen. Brodern kunde också stolt berätta att vinkylen är möjlig programmera med sabbath-mode innebärande att under sabbatsdygnet är displayen som visar temperaturen släckt samt att ingen lampa tänds när dörren öppnas. Det innebär som kära läsarna förstår att ett fromt religiöst liv är fullt kompatibelt med vin. I måttlig mängd! ska givetvis betonas. Som med allt annat gäller: det är själva omåttligheten som är synden. Måttlig var jag också när jag inledde sista delen av hemfärden med besök på North-Bike (jag köpte ingen MC!)
 
På vägen hem från Umeå hann jag också lyssna på två CD från OAS-mötet i Borås 2008 med undervisning av katolske prästen f Raniero Cantalamessa. Jag hörde det visserligen live när det begav sig men nio år efteråt var det lika bra som jag mindes det. Och helt rätt reagerade en gammal ungdomskompis och jag när vi tillsammans åhörde föredragen 2008; när f Raniero talade om hur det är vi som genom våra synder korsfäst Kristus så tittade vi på varandra och utbrast nästan samtidigt: "det är ju exakt som prosten!" dvs Laestadius. Vad jag däremot inte kommit ihåg från originaltillfället var att f Raniero bad musikteamet leda de närvarande i sången Were you there when they crucified my Lord? inklusive versen Were you there when they nailed him to the tree? Sedan uppmanade han åhörarna att tyst inför Gud bekänna "ja, jag var där".
 
Intressant att en italiensk katolsk präst, till råga på allt påvens "huspredikant", uppmanar till att sjunga en sång som i framgooglat skick står under Lutheran worship.
 
Bäst att jag snarast fullbordar läsningen av Katolska kyrkans katekes så jag inte tappar min lutherdom!

Kommentarer
Postat av: Andreas Holmberg

"Where you there" ska givetvis sjungas på engelska och fortsätta föras vidare genom muntlig tradition (se där, även jag tror på traditionen)! Men till båtnad för icke engelsk-kunniga har jag i pingstens och reformationens anda överfört den traditionella texten (det finns dock ett flertal varianter) till svenska och skrivit ner den, se http://psalmboken.blogspot.se/search/label/Var%20du%20med

Svar: Ser man på! Fortsätter du så här så får jag rätt: du blir förr eller senare katolik! Men du måste först lära dig - och erkänna! - skillnaden mellan div "traditioner" och "Traditionen"!
Torbjörn Lindahl

2017-06-30 @ 05:34:55
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: Jonas Nilsson

Raniero Cantalamessa har nog fått inte så få "lutheraner" att tro att romersk-katolsk troslära av idag är detsamma som Augustana.
Jag kan tänka att det är innehållet i Augustana som visar dagens katoliker tillrätta.
Förr var de tre första artiklarna gemensamma. Idag går skiljelinjen redan vid andra. Jag undrar om inte Raniero med Benedict ska räknas till traditionalisterna (alltså inte modernister som nu blir kardinaler).
Franciskanerna har alltid varit radikala.
Någon som har en bättre kyrkokarta?

2017-06-30 @ 17:24:06
Postat av: Jonas M

Aldrig fel med ett extra besök i Björkarnas stad! Ja jag minns också OAS 2008 (tror jag också hörde ett föredra av dig då Torbjörn) och f Rainero Cantalamessa OFMCap, verkligen så minnesvärt! Har även varit på reträtt med honom på Berget och fick höra honom i flera dagar.

Det finns ju tyvärr dem på olika kanter som helst inte vill sjunga sånger eller psalmer för att det är av ett visst ursprung. Det är så dumt! Innehållet är det enda som är viktigt som jag ser det; när jag sjunger det och menar det jag sjunger så är det rätt, oavsett om den som har skrivit psalmen skulle ha felaktiga uppfattningar i någon trosfråga som texten inte berör.

Jag tror man ska vara försiktig att tala om traditionalister och modernister. I sammanhanget läs intervjun med kardinal Anders OCD i Svenska Dagbladet.

2017-07-01 @ 11:05:00
Postat av: Jonas Nilsson

Ser flera intervjuer i SvD men intrycket är att tanken just stämmer. Tanken om att dagens katolska kyrka skulle gå i någon annan än samtidens riktning förefaller inte sann, det tror jag är viktigt att stryka under. Jag tror att vi framför allt behöver perspektiv.

2017-07-02 @ 14:50:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0