Liturgisk strid*

Blir det en sådan nu när nya handboken ska införas? Mina nomineringsgruppsvänner från Frimodig kyrka inlämnade åtskilliga motioner till höstens kyrkomöte varav många tog sikte på handboksförslaget. I rapporterna som man tagit del av från kyrkomötet berättas att Frimodig kyrka framträdde som den mest kritiska gruppen vad gäller handboksförslaget. Eftersom jag inte för ett ögonblick betvivlar att inom Frimodig kyrka finns en betydligt större liturgisk kompetens än i övriga nomineringsgrupper, finner jag full anledning lita på mina vänners bedömningar.
 
Vad blir då följden? En liturgisk strid? Sådant vore inte nytt inom sveriges kyrka. På 1570- och 80-talen var det stor litutgisk strid** när konung Johan III försökte införa (den förment katolicerande) s k Röda boken.  Men på den tiden gick det livligare till. Både fängelse och hot om utvisning var verksamma delar i det liturgiska stridandet. Men, som Bob Dylan sjunger,  The times they are a'changing (en av mina absoluta favoritsånger). En av de största kritikerna av Johan III:s reform - Petrus Jonae - blev sedan biskop - i Strängnäs (där konungens yngre bror Karl var hertig). Så kan det gå. Inte heller genomförde kungen sitt hot att deportera Jonae till någon gudsförgäten håla nära ryska gränsen.
 
Lite 1500-tal vore väl spännande! Tänk om jag , pga min åsikt att nyss antagna handboken inte är det bästa som hänt svenska kyrkan, blir placerad i häktet bakom lilla Porsöberget. Det vore nått. Eftersom jag varit häktespräst i flera år (och tidigare fängelsepräst på samma ställe) så är jag bekant med flera i personalen. Bl a en tidigare konfirnand, om han inte bytt jobb. Vore trevligt komma tillbaka och erfara häkteslivet mer på riktigt från insidan, så att säga.
 
Men nu är det 2000-tal. Då får man nöja sig med att bli domkapitelsanmäld. Hur kul är det på en skala?
 
- - - - - 
 
* rättstavningsprogrammet försökte med kirurgisk strid
 
** jag fann anledning något fräscha upp mina kunskaper i ämnet efter tv-programmet "Det sitter i väggarna" som handlade om f d prästgården i Funbo, Uppland, där Röda boken-kritikern, Petrus Jonae, en tid bodde

Kommentarer
Postat av: Stefan

Efter kyrkomötesbeslutet om antagandet av nya kyrkohandboken, lät ärkebiskopen veta i sitt inlägg i kyrkomötet att det redan hade spridits s.k. "fejk news" i sociala medier om det teologiska innehållit i den. För oss som deltog i plenum var detta kanske inget vi reagerade på just då. Men drygt en vecka senare fick jag en länk (se nedan) från en god vän i Finland som snappat upp en intervju med förra Härnösandsbiskopen Tuulikki Koivunen-Bylund i Yle, där hon kommentarer saken. Tydligen har sådana fejkade nyheter ändå förekommt, bl.a. skulle det ha rapporterats att det könsneutrala hen-begreppet införts i Svenska kyrkan genom nya kyrkohandboken. Av radioinslaget att döma lär dessa ha spårats bl.a. till Danmark. Utan att gå in i sak i vad som spridits och inte, är det anmärkningsvärt vilken bild Koivunen-Bylund ger av situationen. Hennes bild av mediauppmärksamheten och förekomsten av så kallade fejkade nyheter kring kyrkohandboksdebatten är minst sagt vinklad. Du som förstår finska kan gå in och lyssna men hon beskriver i intervjun en marginaliserad konservativ grupp som "fiender" till Svenska kyrkan och antyder att denna grupp antagligen vill smutskasta kyrkan på detta sätt. Koivunen-Bylund säger dock inte vilka hon menar. Månne vilka hon tänker på?

https://areena.yle.fi/1-4299268

Svar: "Du som förstår finska..."???Om du skrivit "Den som..." så hade jag varit nöjd. Mina finskakunskaper inskränker sig till enstaka osammanhängande ord.
Torbjörn Lindahl

2017-12-02 @ 17:45:22
Postat av: Jonas M

"Det sitter i väggarna" är sannerligen ett intressant och lärorikt program som jag inte missar (då man ju kan se på Svtplay i efterhand). Johan III var väl helt enkelt inte lika stark kung som Gustav I Vasa, som dessutom hade draghjälp av den allmänna reformationsandan utanför riket. Sen undrar jag (vore intressant att läsa den) varit skillnaderna mer konkret läromässigt bestod av i den Röda boken? Kanske var det varken hackat eller malet. Intressant hade varit att föreställa sig vad som hade hänt om kung Sigismund inte blivit avsatt utan kunde ha fortsatt att regera istället för den reformert lagde lillebror Karl IX.

Frimodig kyrka är den enda nomineringsgruppen som tar den kristna tron på allvar i Svenska kyrkan så helt säkert har den rätt i sin kritik av handboken. Man får hoppas på att det blir många "olydiga" präster, då kan det ju kanske få effekt, till skillnad om det endast är enstaka som gör det. Sen kan det ju tänkas att den nya handboken blir ytterligare en "besvärande faktor" för dem som överväger var sitt kyrkliga hemvist är.

Svar: Inte heller jag har någon gång läst eller sett något ur Röda boken. Vore mycket intresssant. Finns den tillgänglig i någon nyutgåva? I vårt ekumeniska tidevarv så framstår ju Johan Iii;s vilja att återupprätta gemenskapen med den stora kyrkan som ett gott initiativ.
Torbjörn Lindahl

2017-12-03 @ 08:50:15
Postat av: Stefan

Ja, du har rätt, men jag ville inte ringakta min dyre broders kunskaper i det ädla finsk-ugriska språket😉

Svar: Tack för den generositeten
Torbjörn Lindahl

2017-12-03 @ 10:00:47
Postat av: Jonas M

Inte vad jag känner till. Skara Stifthistoriska sällskap har en omfattande utgivning av historisk teologisk literatur inklusive nytryck, t ex Skaramissalet. Röda bokem har jag dock inte sett till, måhända för att den inte har någon direkt kopplimg till stiftet. Märkligt om det inte skrivits någom doktorsavhandling om boken, annars hög tid nu.

Svar: En teologie studerande i Lund som jag lärde känna under min studietid på 70-talet hade dock läst i den. Tillräckligt mycket för att fälla omdömet (nu fritt ur minnet) att den nog borde kunna gpdkännas ur luthersk synvinkel men att den var "extremt högkyrklig". Ett omdöme som väckte min nyfikenhet.
Men den typen av omdömen skiftar väl från tid till tid. (Den som yttrade dessa ord blev präst i svenska kyrkan men har senare komverterat.)
Torbjörn Lindahl

2017-12-03 @ 23:10:02
Postat av: Jonas M

Intressant! Ja det händer ju en del på 40-45 år, undrar vad ifrågavarande person skulle säga idag!

2017-12-04 @ 23:33:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0