Köpstress

Dock inte för julklapparnas skull. Sånt klarar jag med ro. När jag ändå var ute och köpstressade så köpte jag julklappar till de två barnbarnen eftersom jag passerade precis förbi en av stadens större leksaksaffärer. Och tänka sig, julklappen till äldre barnbarnet (en pojke, knappt fyra) och den till yngre barnbarnet (en flicka, snart två) visade sig kosta på kronan exakt lika mycket trots att det var helt olika saker. Ingen kan alltså anklaga morfar för orättvisa. Men dessa inköp var bara nöjsamma, stressen handlade om något annat jag skulle handla.
 
Sedan många år har jag ägt en Skil cirkelsåg. Den här gjort trogen tjänst mångfaldiga gånger och aldrig svikit mig. Däremot har jag svikit den! När jag av misstag sågade i metall som var dold inuti min gamla ytterdörr som jag tänkte dela i två halvor för att kunna transportera till återvinningen i min lilla bil. Mitt under sågningen hördes plötslgt ett krasch pling klang. Och sågklingan blev på sekunden så slö att fortsatt sågning var omöjlig. Det har inte gjort något för jag har inte behövt den - förrän idag. Ja, egentligen skulle jag behövt den för länge sedan om jag hållit den fart i renoveringsarbetet som jag först tänkt. Men eftersom jag (min vana trogen men denna gång motiverad med periodvis bristande hälsa) skjutit allt framför mig så uppstod behovet idag.
 
Sagt och gjort. Ut på jakt efter en sågklinga. Första försök: Beijer (närmast för en Porsöbo). Nej den storleken (130 mm diameter) hade dom inte. 136 mm hade däremot gått! Andra försöket: Laitis. Icke, men 125 mm fanns. 
- Men ni har väl sålt Skil, försökte jag (tror att det var där jag köpt den och även min Skil borrmaskin).
- Jag men det var många, många, många år sen, sa expediten.
- Och det var många, många, många år sedan jag köpte cirkelsågen, så jag.
 
Men skam den som ger dig. Tog sikte på Storheden men insåg att det väl finns något slags tänkbar affär på Notvikens industriområde. Så tredje försöket blev på XL-bygg. Inge napp där heller, men däremot fanns en hjälpsam expedit som kollade att det gick att beställa. Visserligen med 20 mm centrumhål istället för 16, men man kunde få med en lite bricka el dyl att fylla ut utrymmet med.
- När har man den om du beställer?
- I bästa fall nästa fredag!
- Jag behöver den idag
???
Så jag beslöt testa andra alternativ och ha beställning därstädes som sista utväg.
 
Fjärde stopp: Jula. Och då var man på Storheden. Här var det 140 mm som var närmaste alternativet. Däremot kunde man köpa en hel cirkelsåg i samma storlek som min - med sågklinga! - för endast 299 kr. Jag övervägde det nästan, men tyvärr hade dom bara demonstrationsexemplaret kvar.och det erbjöd han sig inte att sälja.
- Dom kommer på måndag.
 
Femte försöket: Byggmax. Icke.
 
Sjätte affärsbesöket: Biltema. I katalogen som kvinnan i kundtjänsten vant bläddrade i fanns sågklingor i nästan alla täbkbara storlekar, men inget närmare än 125 och 140 mm.
- Prova Bolist (gamla OBS!), förrslog Biltemaexpediten. Dom säljer väl Skil?
 
Men på väg till Bolist såg jag Clas Ohlssons skylt (är inte riktigt van vid att dom finns därute, tänker alltid Clas Ohlsson i stan. Men på sjunde stället, hade dom heller inget som passade. Däremot såg jag en massa annat som jag fick lust att köpa men lyckades behärska mig.
 
Nu tog jag till universalhjälpmedlet: telefonen. Skrev in "Skil återförsäljare". Vips fick jag upp en lång rad Bauhaus affärer. Den närmaste i Sundsvall! Lite långt för en fredagseftermiddagstur.
 
Åttonde försöket blev då Bolist. Ingen hjälp där heller men hur kan en affär(skedja) ha ett sådant namn undrar man.
 
Åter till affär där vänlig expedit erbjudit sig beställa. (På vägen dit blev julklappsköpen åt barnbarnen). Men nu hade just han som gett löftet gått hem och hon som var kvar klarade inte hantera dylikt på datorn.
- Ring i morgon, han börjar jobba kl 9, så hon vänligt och räckte över hans visitkort.
 
I min desperation tänkte jag att jag testar ett nionde ställe: OK. En cirkelsåg är kanske inte naturligaste biltillbehör men välförsedda OK-mackar kan ha gott om diverse som inte direkt förknippas med bilkörning; fiskspön , ved, yxor, grillar, flytvästar...så varför inte en cirkelsåg? Nån kanske vill bygga ett garage! Vad tror ni om meningsfullheten i detta besök? Fick i alla fall pinka.
 
Nu var jag så trött och hungrig så jag beslöt mig för att gå in på Max och få nåt i magen. Och ser man på, en arbetskamrat dyker upp och vi äter våra hamburgare under idogt pratande om jobbet. Vi kom fram till det vi alltid brukar komma fram till när vi möts: vi hade roligare i gamla Örnäsets församling.
 
Men hastigt var vi tvungna bryta upp för att hinna hem till "vart är vi på väg?"
 
Ingen sågklinga, men jag fick i vart fall med mig en handsåg. Den köpte jag redan på Beijers.

Kommentarer
Postat av: Jonas M

Verkligen tröstlöst att åka runt till så många ställen och inte få napp..påminner mlg om när jag köpte en fin Mont Blanc penna på auktipn och då jag letade runt efter ersättningspatron - till och med på NK - men tydligen hade man slutat tillverka den, som är större än till vanliga bläckpännor.

Är det månne samma cirkelsåg som besjungs i Apparata med Euskefeurat?

Svar: Men det akuta problemet är löst, jag lånade av svärsonen när jag idag besökte honom och dottern och barnbarnen.
Torbjörn Lindahl

2017-12-16 @ 20:32:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0