Juldagen

är över. Svaret på gårdagens fråga: jag öppnade julklapparna redan igår kväll. Roligaste julklappen utan tvekan en burk med pepparkakor som barnbarnen - enligt sin moder - bakat "själva". Så klart innebär det faktum att de små liven bidragit till bakandet att kakorna smakar minst dubbelt så bra. Redan nu ikväll, till kaffe på maten efter juldagsmiddagen, tog dom slut.
 
Högmässa i Hertsökyrkan idag kl 11. Tjänstgörande musiker hade tagit med sig trumpetare som medverkat vid julottan i Örnäset. Det var en positiv överraskning. Roligt med trumpet till Vår hälsad sköna morgonstund. Jag fann sedan anledning säga något om att den psalmen inte bara passar på julottor, för den "morgonstund" vi besjunger i psalmen är inte just den morgon då vi deltager i julottan utan den morgon då Kristus fötts till jorden. Och denna frälsningshistoriska händelse kan ju besjungas när som helst. Åtminstone en av gudstjänstfirarna erkände att hon inte ordentligt tänkt på detta. Så fick man i alla fall förmedla någon kunskap.
 
Lite frukt och godis fanns kvar efter julaftonsfirandet, så något fanns att snaska på även om det inte var kyrkkaffe.
 
Snabbtur förbi mamma och sen till ett annat äldreboende, där jag i många år haft ansvaret för gudstjänsterna. Där blev det julpsalmsstund.Jag fick ta det med gitarrens hjälp då musiker som lovat deltaga med pianospel blivit upptagen med annat. Borde jag inte snart få lönepåslag för min gitarrspelarkompetens?
 
Hemma och middag och sitta och titta på de tio levande ljusen i den lilla plastgranen (!) som nu står i rum på övervåningen då det blir spring av hantverkare i vardagsrummet.
 
 
 
Ibland tänker jag att jag borde skriva nåt mer seriöst än bara berätta vad som händer. Jag tror läsarna förväntar sig det. För när det en längre tid saknas inlägg om svenska kyrkan, kyrkomötet, biskopar och kyrkans politisering då sjunker besöksantalet.
 
Så ett försök till nytändning på bloggen så här i juletider:
1. Jag tycker illa om att politiska partier dominerar kyrkans beslutsapparat
2. En partipolitiskt dominerad beslutsförsamling i svenska kyrkan kan inte uppfattas som  "kyrkans röst"
3. Jag kommer förmodligen inte att gilla den nya handboken
4. Jag siktar därför på att fortsätta använda den jag har (Artos missale)
5. Jag gillar inte tendensen till stordrift inom svenska kyrkan. Ogillar alltså många av de församlings- och pastoratssammanslagningar som genomförts under senare år (och som planeras)
6. Jag tycker det är uppåt väggarna fel med de behörighetsregler för präst-och diakonvigning som antagits enbart med syftet bli av med kv*nn*pr*stm*tst*nd*r*
7. Jag läser dagligen den blogg där nyss nämnda krångliga uttryck lanserats
8. Jag skulle utan vidare rekommendera densamma bloggen för daglig läsning om det inte vore för risken att bli anmäld till domkapitlet. Alltså gör jag det inte.
9.Jag står fortfarande för att det var fel av en förtroendevald och en arbetskamrat i arbetsledande ställning (båda inom den församlingsorganisation där jag jobbar) att var för sig anmäla mig till domkapitlet utan att först ha talat med mig (vilket hade varit både kristligt och arbetsrättsligt korrekt).
10. Jag tycker fortfarande att ordet fobi används slarvigt i många sammanhang (men jag avstår skämta om det).
 
Nu fick kära läsarna något att bita i.
 
F.ö. kan nämnas att jag i julklapp fick en bok som min gamle kamrat bloggat om. "Omgiven av idioter" hette den. Frågan blir då: kommer även gamla kamrater som känt varandra i 55 år att betrakta varandra som idioter efter bokens läsande, eller kommer dom snarare att upphöra att betrakta varandra som idioter?

Kommentarer
Postat av: den "idiot-röde" gamle kamraten

Först: God fortsättning, min vän!

Sedan några enkla reflexioner:
A: Levande ljus i plastgran? Tyder inte det på kvalificerad traditionalistisk grön idioti? Eller?
B: Av dina punkter är hälften klara "inte-punkter" - nummer 1, 2, 3, 5 och nästa 5. En del andra är "följdpunkter" till någon av de nämnda. Varför hän-ger du dig så till intigheterna?
C: Det beror på att du är blå! Säga "nej" är nämligen typiskt för främst blå och i viss mån gröna personlighet enligt idiotboken. Förvånar mig som röding inte alls...

Svar: Vi får väl se vilken färg jag blir när boken är läst. Träffade för en tid sedan en vän som mycket starkt ifrågasatte detta indelande av folk i olika grupper. Jag väntar med spänning...
(Jag rättar numreringen av punkterna så din "nästa 5" blir 6.)
Torbjörn Lindahl

2017-12-26 @ 11:29:44
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se
Postat av: Kamraten igen

Min ringa erfarenhet ger vid handen att de som är dominant blå och/eller gröna mer ofta än gula och röda ställer sig tveksamma till tankemodellen. Inte förvånande. Regelberoende paragrafryttare och förändringsnervösa vanemänniskor vill inte gärna utmanas.

2017-12-26 @ 17:15:05
Postat av: Sven-Åke Nilsson

Har den i bokhyllan men har inte hunnit eller idats att läsa den.En ögoninflammationen har väl också bidragit till detta. Skall också läsa miljardmakarna efter PR geniet rekommenderat den på sitt Instagramkonto.

2017-12-26 @ 18:45:28
URL: http://karesuandoherd.em

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0