Nu är det bevisat

Jag kan inte grilla. Det har jag iofs varit medveten om ända sedan 1973 då jag vann en liten balkonggrill på något slags frågesport vid midsommarfirande i Hemmingsmark. Nu äger jag en Weber-grill sedan flera år, vunnen på frågesport även den, denna gång vid personaldag i Måttsund, där jag var den som närmast kunde gissa rätt på utslagsfrågan som var dödsåret för vad-han-nu-hette, i vart fall "den läspe och halte".
 
Nå, oavsett grill så kan jag inte grilla. Någon enstaka gång har jag kanske lyckats få lite värme i några falukorvskivor, men knappast mer än så. I instruktionerna på grillkolspåsen står att man ska vänta tills kolet är grått på ytan, men för mig går det alltid så att om kolet alls blir grått så är det samtidigt helt utbrunnet och har börjat kallna. Om glödbädden någonsin under hela processen är så varm att den duger till grillning så måste jag just den minuten råkat befinna mig någon annanstans.
 
Helt öppet erkänner jag min totala inkompetens i grillningens ädla konst. Så, alla kära vänner som undrar varför Torbjörn aldrig bjudit oss på grillparty, han som har så trevlig liten passande radhustomt med utsikt över vattnet, rena sommarstugetomten; svaret är: jag vill inte bjuda kära vänner på kotletter som - i bästa fall! - är pissljumma (på ytan!) efter 40-50 minuter på grillgallret.
 
Beviset på min totala kompetensbrist visade sig i afton då hemmavarande äldste son till slut tog de stackars köttbitarna och gick in i köket och stekte dom i stekpanna.
- Är dom inte varma nu får vi väl sätta dom i micron, sa han när han återkom till trädgårdsmöblerna på gräsmattan.
 
Till den totala inkompetensen när det gäller grillens värme ska ju sedan läggas allt sådant som hur länge man grillar och hur man bereder allt osv.
 
Alltså efterlyses nu förstående, kunnig god vän som är beredd att å lämplig dag komma och utbilda mig. Tala om vad jag ska inköpa och kom sedan och instruera mig.  Du ska inte göra ett enda handtag själv (OBS!) Här ska det handla om learning by doing. (Ev make/maka får gärna medfölja för måltidsgemenskapens skull under förutsättning att vederbörande absolut inte blandar sig i förberedelsearbetet eller själva grillningen (vederbörande (OBS! inte hen) kan se på TV eller botanisera i mitt bibliotek efter något lämpligt att läsa) så jag konsekvent får ha en (1) lärare.)
 
Välkommen till en trevlig stund med god  (välgrillad!) mat!

Kommentarer
Postat av: Lars-Gunnar Ottestig

Jag kan iof inte heller grilla (vilket inte är något att skryta med), men jag kommer gärna vid något tillfälle då någon grillmästare infinner sig hos dig och uppfyller dina innersta önskningar.
/Lars-Gunnar

Svar: Vi får väl se hur det går. Grillmästaren från i måndags skulle väl duga men jag vet inte om han är bloggläsare.
Torbjörn Lindahl

2017-08-04 @ 14:25:37
Postat av: Kristina

Jag hade samma problem fram till i somras då jag köpte en sk grillstartare för 130 kr. Det är ett slags stort metallrör med hål i.

Du fyller på den med briketter (inte kol) and stoppar in tidningspapper under den. Sedan tänder du på tidningspappret och väntar 20 minuter tills briketterna är glödande. Sedan häller du (försiktigt) över briketterna i grillen och så är det bara att grilla.

Svar: Tänk att andra haft samma problem, då är jag inte helt ensam i världen. Stort tack för gott (!) råd. Sådan tingest har jag sett någon gång. Får väl testa en jag också.
Torbjörn Lindahl

2017-08-07 @ 13:36:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0