Jag har lust att skriva nå't

Det skulle kunna handla om något av följande:
 
1. Lutherskt-katolskt, påven(s besök) mm
 
2. Allhelgonahelgen. Hur den inte längre handlar om helgon (levande och döda) utan om att sörja
 
3. Debatten om yoga  mm i skolan och samhället; föranlett av den frimodiga kristdemokratiska Luleå-politikerns, Annette Asplund, protest mot att bara hänga med i vad "alla" andra gör och tror.
 
4. Att UNESCO visst antagit någon resolution som i praktiken frånkänner att judendom (och därmed kristendom) skulle haft något med Jerusalem att göra
 
Men jag är för trött så det blir inget med det.
 
Godnatt!

Kommentarer
Postat av: den gamle kamraten

Det normala är att man kommenterar det som skrivs på en blogg - som denna. Lite udda blir det därför att kommentera det du inte skrev något om. Jag gör ändå så, punkt för punkt.

1. Jobba utifrån "De fem imperativen". Studier - gemensamma med RKK i Luleå? - av hela dokumentet "From Conflict to Communion" (finns i svensk översättning.

2. Allhelgonahelgen. Helgonen på undantag - tveklöst. Men kan det inte bli mer tröst än sorg i kyrkans sätt att tackla helgen?

3. Inga kommentarer.

4. UNESCO:s resolution kan man läsa i sin helhet - länk nedan. Handlar om vad ockuperande makt gör och inte gör för att skydda kulturarv. Riktar kritik mot den ockuperande makten för att den inte sköter det den ska. Israelisk propaganda utbasunerad bland annat i tidningen Dagen söker vrida bort uppmärksamheten från vad resolutionen faktiskt handlar om till vad den inte tar eller har att ta upp.
http://www.timesofisrael.com/full-text-of-new-unesco-resolution-on-occupied-palestine/

Svar: Ej ännu så insatt i resolutionsfrågan men lite s k googlande säger mig att en kritikgrund är att heliga platser nämns med muslimska namn. Skitsak kanske för icke-inblandade. Så ej i de diplomatiska korridorerna. Orkar ej denna sena timme exemplifiera ur de diplomatiska protokollen men undrar bara: vad skulle vi svenskar säga om Putin(s efterträdare) i en framtid skulle få FN med sig att kalla skandinavien för Väst-Ryssland? Man bör ju även betänka att om man lite försåtligt tillåts tona ner referenser till den judiska kopplingen till de heliga platserna så drabbar detta indirekt även de kristna palestinierna vilka möjligen kan anses vara dem som kläms mest mellan sköldarna.
Torbjörn Lindahl

2016-11-05 @ 14:31:54
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se
Postat av: den gamle kamraten

"Problemet" för UNESCO är att tingen de pratar om är Världsarvsklassade under sina arabisk/muslimska namn. Jag är inte helt säker men kanske gjordes det redan innan 6-dagarskriget när Jordanien innehade området.
UNESCOS andra "problem" är att den ockuperande makten med tillfälliga och permanenta åtgärder inskränker rätten för troende till tillträde till de muslimska (och kristna) platserna.
Detta är vad resolutionen handlar om. inget annat.

Liknelsen med Putin baktänder ju alldeles. Den är ju relevant bara om han skulle avfärda all svensk kritik mot inskränkningar i ryska journalisters möjligheter att arbeta med att hänga upp sig på att vi kallar oss skandinaver och inte väst-euroasiater - typ.

Läs resolution i fulltext! Du fick länken.

Svar: Jag har läst resolutionen i sin helhet. Jag käftar absolut inte emot att Israel kan vara värt kritik för sitt agerande. Men enligt vad jag förstått av den debatt jag sett så är det också en språkfråga. Man kan naturligtvis tycka att Israel surfar runt kritiken genom att uppmärksamma språkfrågan. Men varför ge dom den chansen? Om man möjligen går Israel något till mötes vad språk och namn beträffar så behöver man ju inte fastna där utan kan koncentrera sig på den substantiella kritiken.
Torbjörn Lindahl

2016-11-06 @ 08:41:08
Postat av: Jonas M

Problemet ligger ju delvis i att man inte fira Alla helgons dag och Alla själars dag som olika högtider utan slår samman dem. Då får helgonen - de erkända - stryka på foten. Det andra problemet är när man inte ser helgonen som våra vänner i himlen vilka ber för oss.

Svar: Helt sant.
Torbjörn Lindahl

2016-11-06 @ 17:53:27
Postat av: Populisten

Jag förstår som vanligt inte varför man som kristen automatiskt ska rå parti för Israel och inte de kristna palestinierna. Sedan är det väl ingen enkel fråga, men det är lätt att göra sig till nyttig idiot åt en makt som är slipad på propaganda.

Jonas M, och lösningen är naturligtvis att fira båda högtiderna. Jag har deltagit i högmässa både igår och idag med firande av Alla Helgons Dag igår och Alla Själar Dag idag. Igår vitt som liturgisk färg idag violett. Går det inte till så i alla kyrkor i Sverige? (Obs, ironisk fråga.)

Svar: Finns väl ytterst sällan någon anledning för en kristen att göra något "automatiskt"

.Även jag har firat två dagar med olika liturgisk färg.
Torbjörn Lindahl

2016-11-06 @ 22:13:35
URL: http://populisten.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0