Det blev Töre

Ja, det blev det. Känner mig som sagt ganska hemma i den kyrkan och församlingen också. Mest beroende på de otaliga besök vi gjort hos svärföräldrarnas - först sommarställe och sedan åretruntboende, och i samband därmed gått många gånger i Töre kyrka. Under flera år efter sin pension arbetade svärfar i församlingen och kontraktet och då bad han mig ibland komma och hålla högmässa - även någon gång i Kalix och Morjärv. Jo, i Töre kunde jag nog varit präst. Erkänner att jag i samband med kyrkoherdebyten övervägt söka tjänst där. Men så blev det icke. Kanske lika bra det.
 
Jag minns första gången jag predikade där. Det var väl 1979 som jag påstod i förra inlägget. Ivart fall var det i samband med Stiftelsen Carex teologiska dagar. När vi fått lov av dåvarande kh att hålla dagarna i församlingen så beslöts att jag skulle predika i högmässan. Pastor loci skulle celebrera. Men tydligen blev han lite sur när han ej ombetts predika; på annat sätt kunde jag inte tolka det när han skriftetalade i 25 min utgående från dagens evangelietext vilken han i sin helhet läste.! Jag satt och tänkte att nu kan jag säga i predikan att vi har ju redan hört en predikan så nu räcker det med amen. Men skam den som ger sig (jag var ju ung o nitisk) så jag predikade ännu längre över samma text. Om inte annat är det ett tecken på rikedomen i ordet att två präster vid samma tillfälle kan utlägga samma text utan några störande upprepningar.
 
Så gick det då. Den här gången var jag givetvis inte alls inplanerad men då ansvariga mitt under gudstjänsten kom på att det nog borde vara en utdelningsstation till så kom kyrkoherden smygande och frågade viskande om jag kunde distribuera tillsammans med honom. Sagt och gjort. Biskopen celebrerade och predikade.
 
Men oundvikligen tänker man lite vemodiga tankar. När jag på allvar började lära känna församlingen (knappt 40 år sedan) så tyckte redan då många bland gudstjänstfirarna att numera går det ju inte så många i kyrkan (jämfört med det som då var förr, kan jag tänka). Fler går det inte nu. Idag framstår det ju som nästintill obegripligt hur man för 80 år sedan kunde bygga en så pass stor kyrka i ett så pass litet samhälle. Men det var väl andra tider. I dag skulle ju en liten "distriktskyrka" - t o m betydligt mindre än Hertsökyrkan - räcka gott och väl.
 
Satt under gudstjänsten även och besåg predikstolsklädet. Jag tänkte om det månne hade varit ett passande ord för Ulf Ekman.
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Peter T

..och då brukar ju biskopsbesök vanligen öka deltagarantalet någon.
Men så kanske det inte är i Norrbotten?

Svar: Biskop drar nog även här men just igår fanns ju flera publikdragande extravaganser som tillsammans kunde bidraga till det höga deltagarantalet.
Torbjörn Lindahl

2016-11-28 @ 07:49:22
Postat av: Anonym

Teologiska dagar i Töre? Vad har jag missat? Måste varit då jag hade vattkoppor! /Maria

2016-11-28 @ 15:28:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0