Vilken fest det var idag

Konfirmation i Örnäsets kyrka med 11 konfirmander i fridsförbundets konfirmandgrupp. 
 
Två av konfirmanderna och flera bland gudstjänstdeltagarna klädda i samedräkter. Fantastiskt vackert.
 
Sjöng vackert gjorde konfirmanderna också. Alla tillsammans Härliga lott att i ungdomens dagar och tre tjejer Att prisa dig är underbart. Något förhör var det inte. Sånt har jag aldrig ägnat mig åt under snart 37 prästår. Nej, det viktiga i konfirmationen fick bli trosbekännelsen och bönen om Helig Ande. Och så kommunionen förstås. Konfirmationshandlingarna var inbäddade i en komplett högmässa. Pensionerad kollega hjälpte till med tillredandet och distributionen.
 
Efteråt var det kaffe med tårtor i bönhuset. Där tog jag chansen uttrycka min glädje över konfirmandernas sångval. Härliga lott var en sång vi sjöng mycket också i min ungdomstid. Jag ber att dessa ungdomar ska bli bevarade i tron.
 
Enda smolket i glädjebägaren är att jag råkade komma för nära tårtbordet så nu måste svarta kavajen lämnas på tvätt. Men det är ju, som Karlsson på taket sa: "en världslig sak."

Kommentarer
Postat av: Bosse

Ser ut att ha varit högtidligt och vackert, med välfylld kyrka och god sång. Användes samedräkterna av konfirmanderna även under själva konfirmationen?

Svar: Jo. Två hade samedräkt under själva konfirmationen. Vackert, även om en aspekt av symolik försvinner. En av predikanterna som talade vid kaffet blev tvungen kommentera detta då han berörde rättfärdighetsklädnaden - symboliserad av vita kåpan - som vi äger genom tron: den kan alla äga.

Själv konfirmerades jag i scoutskjorta!
Torbjörn Lindahl

2016-05-08 @ 11:04:25
Postat av: Andreas Holmberg

Gud välsigne konfirmanderna! Här kommer deras sånger, lätt bearbetade för bredare användning:

http://friapsalmboken.blogspot.se/2016/05/att-prisa-dej-ar-underbart.html

http://friapsalmboken.blogspot.se/search/label/H%C3%A4rliga%20lott%20att%20i%20ungdomens%20dagar

Och så en "katolicerad" variant av Fädernas kyrka, också mycket passande konfirmationspsalm:

http://friapsalmboken.blogspot.se/2015/04/fralsarens-kyrka-i-sveriges-land.html

2016-05-08 @ 19:19:57
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: Andreas Holmberg

Ville inte skjuta från höften igår vad gäller klädseln vid konfirmation (som väl rimligen måste höra till adiafora), men så här inför morgondagens kåpprovning i Iggesund har jag tänkt till ytterligare i frågan.

Bara roligt att samedräkten används vid kyrkbesök i allmänhet (och inte av "storsamhället" eller kyrkan avfärdas som något hedniskt solkultiskt) - så har väl skett sedan långliga tider (hoppas jag)? Och används över huvud taget (har nog aldrig sett så många som vid Jokkmokks marknad 1998).

Mindre roligt dock när den används vid konfirmation. Den motsvarar väl närmast klänning eller kostym (eller sockendräkt), och då måste väl antingen a) alla få välja egen festklädsel eller b) alla kläs i konfirmandkåpa? Att vissa konfirmander är klädda i något som motsvarar dopdräkten eller Kristi rättfärdighets klädnad medan vissa kommer i "egna kläder" känns ju verkligen inte särskilt lyckat (hur fina "socken- eller samebydräkter" man än bär). Alltså: ANTINGEN lösning a) eller lösning b), inte en blandning!

Med detta vill jag inte falla någon i ämbetet eller förta glädjen över dessa frimodiga ungdomars konfirmation, bara delge mina egna reaktioner inför kommande konfirmationer.

Svar: I princip har du kanske rätt men jag tänker inte göra någon affär av detta. Jag kommer acceptera samedräkter även fortsättningsvis. Man bör betänka att även om vi motiverar den vita kåpan med andlig symbolik så var nog det verkliga skälet till dess införande för drygt 40 år sedan att ungdomar på den tiden helt inte någonsin bar "fina" kläder och man ville inte tvinga familjerna köpa något som bara skulle brukas en enda gång.
Torbjörn Lindahl

2016-05-09 @ 17:16:22
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: den gamle kamraten

Denna bloggpost blev en tankegnagare. Inte över same-dräkter osv men väl över detta med "segregerad konfirmation". Jag har alltid brottats med den funderingen.
Visst kan jag förstå att så kallade "kristna familjer" vill att deras ungdomar skall konfirmeras i en mer "kristen miljö bland trosfränder" i stället för med den stora sekulära hopen. Jag har inte mött det i relation till laestadianismen men väl bland EFSare. Och det gnager mig. Det skulle ju nämligen vara mumma om de familjerna - inte främst tonåringarna utan snarare deras föräldrar - skulle finnas med som "stödtrupper" i kyrkans möte med de andra ungdomarna. I stället väljer man något man anser "finare", kanske rentav en "karantänmiljö" vilket försvagar "den evangelisatoriska fronten" - bloggaren är ju förtjust i militära metaforer.

Och detta med "Härliga Lotta". Jag var ung samtidigt som bloggaren och gnolade också för 45 år sedan på samma trudilutt. Som åxå ger en nostalgisk kick.
Men i hjärtat gnager frågorna: Hjälper vi ungdomarna till och i tro med ton och språk som var gammaldags redan för 50 år sedan? De skall ju leva och växa i tro de kommande 50 åren? Är inkulturation av kristen tro i ungdomars värld - för nutid och framtid - att föra dem till ett "så gick det till när farfar var ung" eller är det att hitta tro i dagens språkdräkt och nutidens uttrycksmedel? Och jag tänker på "den tro som en gång för alla överlämnats till de heliga" - ingen annan.

Sådana frågor gnager - onostalgisk som jag är.

Svar: Nej, andra än samer ska inte ha egna högtidsdräkter vid konfirmation. Det är helt enkelt så att det finns enstaka lokala traditioner som det av hävd tas hänsyn till utan att det görs till generella regler.
Torbjörn Lindahl

2016-05-10 @ 09:37:32
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se
Postat av: Andreas Holmberg

Visst, det är i princip adiafora. Bara även andra än samer i så fall får använda valfri högtids- (eller socken-)dräkt. Ifall nu konfirmandkåpan är ett slags "bårtäcke" för de mer puritanska eller mindre välbeställda. Men att vissa skulle bära konfirmandkåpa och vissa egna kläder hade nog knappats accepterats om det inte vore en så numera etablerad - och vackert högtidsklädd! - minoritet som samerna som begärde undantagen.

(En intressant fråga är om vi - vid lika önskemål - varit lika tillmötesgående mot invandrade afrikanska ungdomar eller mot dem som förr kallades zigenare; jag vill i a f gärna hoppas det, men tror att en del präster då hellre satt hårt mot hårt i den vällovliga avsikten att "de andra kulturerna" inte skulle stämpla ut sej själva som annorlunda och utanför, kanske även med "Kristi rättfärdighets"- och dopdräktsargumentet).

Själv har jag nog mest bekymrat mej för att den vikande konfirmandfrekvensen bland killar (fast just i år har vi 50/50 i konfagruppen!) delvis skulle kunna bero på en aversion mot att gå klädd i "klänning". Min hustrus missionsförsamling har skippat konfirmandkåporna. (Som f.ö. aldrig varit lika etablerade där som i vår församling). Som tur är visar ju albaskrudade manliga präster i vår kyrka att ett dylikt plagg är helt OK även för fullvuxna killar - i kyrkan åtminstone! Det tackar vi för!

Som sagt: i eftermiddag blir det kåpaprovning (och utvärdering av konfirmandtiden)!

Svar: Jag kommer fortsättningsvis acceptera samedräkter vid konfirmationer. Det finns helt enkelt lokala traditioner som är så starka och etablerade att dom helt enkelt bara finns där. Och jag kommer - höll på att skriva "gladligen" men det menar jag knappast - att motsätta mig att nya traditioner av högtids/bygdedräkter införs. Eventuella rättvise- och jämställdhetsargument kommer inte att bita på mig.
Torbjörn Lindahl

2016-05-10 @ 10:40:21
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: Torbjörn Lindahl

Det blev en kommentar t min gamle kamrats kommentar som egentligen var avsedd för Andreas kommentar. Jag skev en ny till Andreas och kommentar t min gamle kamrat kommer här:

Vad ska jag säga om detta att barna ftån aktivt kristna/kyrkliga hem konfirmeras i egna sammanhang? Tre av mina fyra barn är konfirmerade på Sundet (EFS).

Om sången härliga lott anses för gammaldags vad ska vi då säga om större drlen av psalmboken och - bibeln!

2016-05-10 @ 15:58:26
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se/
Postat av: den gamle kamraten igen

"Härliga lott..." kan väl vara OK. Liksom mycket i Psalmboken. Och allt i Bibeln. Jag vill inte avvisa sådant och annat värdefullt - fullständig Mässa till exempel.
Men det botar inte den gnagande frågan om evangeliet och tron skall ta sig uttryck nu med en annan språklig kultur, andra värderingsmöten osv. Visst blir också jag nostalgisk när jag märker att yngre hittar exakt det jag hittade i deras ålder - tro inget annat! Det är "de andra" jag funderar över. De som i sekulerade familjer och bland icke troende kamrater brottas med tanken hur deras tro skall ta sig uttryck. Gnaget blir inte mindre av att vi till helgen skall fira "Mässa med Dop och Konfirmation" i en fullsatt Älvsby kyrka och "Mässa med Konfirmation" i en lika fullsatt i Vidsel några timmar senare. Helgen är ju Pingst med den händelse där ALLA mötte Evangelium på SITT språk, SITT sätt att tala, tänka, reflektera. Prther, elamiter, galater och alla andra behövde inte i sig inkulturera det etablerade - då judiska - sättet att tro och förstå. De kom direkt till Jesus - typ.
Och det är ju det vi önskar skall ske.

Svar: Visstt är det så. Efter snart 37 prästår och antal konfirmander för länge sedan i fyrsiffriga tal så har jag ju brottats med exakt samma frågor.
Torbjörn Lindahl

2016-05-10 @ 17:14:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0