Älvsbyn

är en trevlig ort i norrbotten. 7 mil härifrån. Känd för kyla på vintern och värme på sommaren.
 
Där har jag varit idag. Inte första gången. Många besök har det blivit under åren. Ungdomläger på folkhögsskolan och sedan kurser och yrkesträffar på densamma skolan. Men den här gången var det kyrkan som var första målet. Även den många gånger besökt i samband med ovannämnda tillfällen plus några gånger då jag förrättat kyrkliga handlingar i min gamle kamrats familj.
 
Densamme kamraten var den som ledde högmässsn. Några inslag ur nya handboksförslag i liturgin. Sånt är jag ju i princip emot oavsett om jag mött det eller inte. Men jag får erkänna att vissa saker skulle kanske kunna förekomma i t ex veckomässa eller ungdomsgudstjänst. Men hållbart i längden för söndaglig högmässa?
?
 
Men det fanns också en annan anledning till mitt besök å den mindre orten: motorcyklar. Första maj går ju alltid första maj-rundan. Naturligtvis ville jag få chansen se de bortåt tusen hojarna. Men i Luleå kunde jag inte för här befann sig motorcyklarna mitt under högmässotid. Bättre då fara till grannkommun så kunde man kombinera både andligt och världsligt och bese MC-kortegen när den kom dit från Boden. Dessutom både kyrkkaffe - med kvarvarande tårta från HM Konungens födelsedag - och middag hemma hos min gamle kamrat med fru och yngste son.
 
Blev jag då sugen på ny (läs: nyinförskaffad begagnad) MC? Att köra? Ja! Att äga, ansvara för och till alla delar bekosta? Tveksamt. Men jag tvingas erkänna att jag ägnat en del av kvällen åt att titta på annonser på Blocket. Lite resor är inplanerade under sommaren. Bara jag tänker på dem så framstår MC-körning som oändligt mycket roligare än bilåkning....
 
Nå, hur som helst en trevlig dag. Stort tack!

Kommentarer
Postat av: n gamle kamraten

Först en bekräftelse:
Vi tycker åxå det var kul att du var här. Gör om!

Sedan en rättelse:
Något inslag i Högmässan är nog från Handboksförslaget - kanske. Syndabekännelsen - typ. Vi har inte kikat så noga när vi valde Kyrie och Lovsång. Valde snarast annanstansifrån utifrån kriterierna "internationellt språk" och "rytm".

Svar: Jag har inte heller studerat allt så i detalj. Konstaterade bara att det var nytt. Lovsången var härlig.
Göra om (besöket)? Givetvis. Men just nu önskar jag att det får ske med tvåhjuling istället för i plåtlåda.
Torbjörn Lindahl

2016-05-01 @ 22:50:52
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se
Postat av: Andreas Holmberg

Vill bara återigen påpeka att det finns tvåhjulingar som inte går så rasande fort och är betydligt hälsosammare och friskluftigare ur alla aspekter. Så här års 1986 cyklade jag Luleå-Avan-Selet-Klöverträsk-Pålsträsk-Alterdalen-Sjulsmark-Ersnäs-Luleå på en majdag. Och 1990 cyklade jag Lule-Arvidsjaur på en dag. (Ännu 2011 cyklade jag 14 mil Bollnäs-Nianfors-Njutånger-Kungsgården-Trönö-Rengsjö-Bollnäs).

Lule-Älvsbyn blir väl bara ca 12 mil? Och får du sova över hos gamle kamraten kanske du t.o.m. orkar ta Vändträsk-Boden-rundan på vägen hem?

Vill man "fuska" (men bara lite) köper man en elcykel som ger den åldrande kroppen draghjälp i uppförsbackar och motvind - den kan ju om man så vill rent sakligt kallas motorcykel den också ;).

Svar: Här ser man vådan av att uttrycka sig alltför oprecist när man har med en kunnig teolog att göra. "Tvåhjuling"?? Här ska det vara av samma väsen inte av liknande väsen :)
Torbjörn Lindahl

2016-05-02 @ 07:46:08
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: den gamle kamraten

Men vad gäller vilket väsen den tvåhjuling bloggaren har i sinnet jämfört med den Andreas föreslår kan väl sägas att bloggarens innebär mer oväsen - eller?

Svar: Men alla tvåhjulingar för ju inte samma oväsen utan endast liknande oväsen.
Torbjörn Lindahl

2016-05-02 @ 09:36:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0