Jag ids inte

(som det heter i Luleå) skriva nästan exakt samma sak som min gamle kamrat redan skrivit på sin blogg. Istället ger jag en länk till hans skriverier som handlar om hur fyra nästan jämngamla präster som är uppvuxna på Örnäset här i Luleå i lördags tillsammans for till Hortlax utanför Piteå och besökte Ove Moren som var vår ungdomspräst åren strax före och efter 1970. Ove är nu 81 år gammal. När han kom till Örnäset 1968 var han knappt 33. Men för oss likväl en auktoritet. 
 
Jag har hela mitt liv kommit ihåg hans synnerligen lutherska undervisning om hur Anden verkar genom ordet  och sakramenten. Det är det som gjort att jag senare i livet aldrig förstått den "lutherska" kritik som funnits mot konsekrationsepiklesen i nyare nattvardsböner. Jag menar: om vi tror att den Helige Ande verkar genom ordet, varför skulle vi då inte få be att han gör det? Tvärtom! När jag som ung ny präst fick börja fira mässa enligt 76 års försöksordningar så fann jag direkt min glädje i att be om den Helige Ande över brödet och vinet precis före jag läser instiftelseorden. Tack Ove för det! 
 
Vad Ove i övrigt betydde för oss i sin roll som ungdomspräst kan läsas på min gamle kamrats blogg. Bara en sak ska jag tillägga. Jag minns när Ove som nybliven Örnäspräst var hembjuden till mina föräldrar. Han satt i en* av gungstolarna** och vi pratade om ungdomsgruppen han nu skulle ta ansvar för. Han frågade: "ni uttrycker väl tydligt att det viktiga är att alla kommer till tro på Jesus?" Lätt pinsam tystnad.
 
Men ett visst allvar planterade han i oss. Och i lördags fick fyra präster tacka för det som gavs oss genom Ove. Och troligen för sista gången fick vi fyra samtidigt ta emot välsignelsen av vår ungdomspräst.
 
Läs och se mer här!
 
- - - - -
* jag tror aldrig att jag någon annstans än i mitt föräldrahem sett två gungstolar i vardagsrummet. Båda finns nu hos mig - om än just nu i olika rum
 
** jag tror att han hade sin äldste son i famnen. En son som nu i sin roll som journalist på Kyrkans Tidning i flygplan fått hälsa på påven. Jag har via yngre bror fått se ett facebookklipp.

Kommentarer
Postat av: Andreas%25252525252525252525252525252520Holmberg

Heder åt Ove! Han var rätt mycket i Björkskatakyrkan när vi var nya där och ritade, minns jag, oväntat bra på ett blädderblock där framme. Jesus´ intåg i Jerusalem o.s.v. växte fram inför häpna barnaögon. Han gjorde också en del kyrkfikan till samtalstillfällen om något givet ämne. En präst med ambition (inte i Laestadius´ mening utan i positivt avseende).

2016-12-07 @ 13:11:11
Postat av: den gamle kamraten

Jaha!
Då kanske det var Andreas...
Nä! Det kan det ju inte vara.
Han skrev ju "Björksgatakyrkan".

det bädderblocksminne jag har är från Småkyrkan på Burströmska gärdan. Vi - gänget alltså - var däroch vi måste väl a gått på gymnasiet.
Ove blädderblocksitad för små barn som var där. Ritade ett träd med en grov markant gren. På den grenen ritade han en kortväxt man - Sackeus hette han då.
Och en fyraåring bland golvsittarna reser sig, höjer armen, pekar och säger med avgrundsröst: "Titta! En fågel!"

I alla familjegudstjänstr jag under hela min prästtid haft förmånen att agera i utom en har jag ritat. Gissa varför.

2016-12-07 @ 20:23:21
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0