Stora Galaterbrevskommentaren

Alltså Luthers, har min gamle kamrat läst. För tredje gången!!! Han berättar om det på sin blogg. Har karl'n blivit katolik? kan man nästan fråga sig. Känns som rena överloppsgärningen. Hoppas den kan komma mig, svage läsare, till godo.
 
Jag äger också densamma boken. Vet precis var den står i bokhyllan. Längst ner tillsammans med div stora och delvis tunga postillor som mest finns för att mitt teologiska bibliotek ska se imponerande ut. Böcker som till största del är olästa. De enda postillor jag verkligen läst från pärm till pärm är Luthers huspostilla och en av Laestadius och möjligen Laitinens postilla.  Nu är ju inte Galaterbrevskommentaren en postilla, men den känns vara i samma klass, gammal som den är.
 
Nå, det exemplar jag har är inte så gammalt. Enligt dedikation så har jag fått den vid min 30-årsdag av ett gäng prästkollegor, äldre och jämnåriga. Östen Tano och Lage Ollinen, vänner under många år men nu båda avlidna; Krister Tano och Björn Karlsson, båda sedan länge avhoppade från prästämbetet och nu ortodoxa; Mats Rondahl, nu kyrkoherde i Gällivare-Malmberget och en finsk präst som vigdes här i Luleå och tjänstgjorde några år i stiftet innan han (enligt vad som sagts mig) återvände till Finland; en präst som vi lärde känna men som jag nu knappast minns mer än till namnet: Kimmo Maanselkä.
 
På den tiden, början av 80-talet hade vi ju prästmöte varje år.* Då blev det tradition att några av oss brukade passa på att träffas lite privat någon gång vid sidan av det gemensamma programmet. Roligt tänka tillbaka på gågna tider. Vilka förhoppningar hade vi då? Hur trodde vi att framtiden skulle bli? Hade vi rätt i våra spådomar?
 
Men boken har blivit oläst. Vad beror det på? Att jag läser ganska lite, trots allt? Eller att jag läst lite just Luther i synnerhet? Båda är rätt. Men kanske borde jag ta mig samman och plöja igenom den nu så jag bättrar på min lutherdom inför reformationsjubileet? Nä, lat som jag är väljer jag nog den enkla vägen: jag tar en tur till min gamle kamrat så får han - som läst boken tre gånger! - ge ett fylligt referat. Det kan ju inte vara så svårt om det förhåller sig så som min gamle kamrat skriver  på sin blogg att vad den kommenterade galaterbrevsversen än handlar om så talar Luther om rättfärdiggörelse av tro. Då vet vi det. Kanske har jag sedan länge upplevt att det räcker att läsa Augustana art IV. Där står det. Enkelt och tydligt. Alltså behöver jag inte läsa flera hundra sidor för att hamra in i min skalle det som redan finns där eller slösa bensin på en Älvsbyresa för att få assistans i hamrandet. Måste hitta andra skäl. Skäl till läsning kunde ju vara artighet mot dem som gav mig boken. Att det är kul sitta och ljuga en stund med sin gamle kamrat duger helt visst som ensam anledning för en resa till norrbottens pärla.
 
Om man dessutom hade motorcykel att köra med...
 
- - - - - -
 
* årliga prästmöten (men s k "ordinarie prästmöte" vart sjätte år)  initierades av Stig Hellsten 1971, och uppskattades i detta stora stift där många präster sällan hade möjlighet se varandra. Ordningen överlevde även Olaus Brännströms episkopat, men då hade viss trötthet börjat komma, så efter ett år som biskop avskaffade Gunnar Weman ordningen. Då blev det vart annat år och sen har det successivt blivit...ja, vaddå? Finns det längre någon regelbunden ordning som går att urskilja?
 
(Nu blir jag osäker om jag far med osanning? Övergick det till vartannat år redan under Olaus tid? Rätta mig den som minns!)

Kommentarer
Postat av: den gamle kamraten

Jag tycker du skall läsa ditt exemplar!

Jag tycker att du skall utsätta dig för att likt tvätt i en tvättmaskin plaskas runt varv på varv under temat "Rättfärdiggörelse genom tron". Och det är ett långt tvättprogram...

Dessutom kommer du att få avnjuta formuleringskonst som ibland är både dråplig och njutbar.
Kritiken mot påve-maktens fasoner att sätta annat än Kristus eller något tillsammans med Kristus som grund för förhållandet till Gud är bra - och saknar inte paralleller i nutida lagiskhet och liberal-moralism.
Salvorna mot de känsloberoende svärmarna som förnekar att Kristus reellt verkar i dopet och är reellt närvarande i Mässan är milt uttryckt skarp.
Och mycket annat skoj.

Svar: Ja, det blir väl mitt ex jag läser - inte ditt :)
Torbjörn Lindahl

2016-08-25 @ 23:22:56
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se
Postat av: Svägerskan

Har vandrat i Luthers fotspår denna vecka under engagerad och kunnig guidning, både lokal guide och min egen kyrkoherde. Oerhört intressant! Jag har lärt mig mycket och börjat reflektera mer över vår egen tid. I det Luther reagerade på och disputerade om ser jag tydliga paralleller till dagens Svenska kyrka.
Vi firade idag mässa i Wittenberg, i den kyrka där Luthers alla barn döptes, där han predikade mer än 2000 gånger och stod fast vid Sola gratia, Sola scriptura och Sola fide. Det var starkt.
Vi behöver Luther, läs Luther och begrunda.

Svar: Jag behöver kanske en resa till Tyskland jag med. Vem bjuder mig på den?
Torbjörn Lindahl

2016-08-26 @ 00:09:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0