Intressant dag

var det igår.
 
Under eftermiddagens prästkollegium hade vi besök av Bengt Pohjanen som höll två bibelstudier med oss. Först om de tre männens besök hos Abraham (1Mos 18) och han hade även med en ikon som avbildar händelsen - "ikonernas ikon" kallad. Lite lustigt för mig att betänka att vid senaste stormötet här i Luleå (2014?) så talade jag över den texten vid lördagskvällens nattvardsgång.
 
Andra bibelstudiet -efter kaffepaus - hölls över liknelsen om den förlorade sonen (Lk 15) - kallad "evangeliernas evangelium". En del av de traditionella allegorierna som alltid brukar finnas med i laestadiansk förkunnelse saknades. Givetvis? Bengt är ju numera ortodox.
 
I alla fall på ytan, ska jag kanske tillägga lite halvt skämtsamt. För när det följande samtalet sedan omärkligt gled över till händelserna i stiftet på 70-talet ("laestadiansk ungdomsväckelse") då upplevde jag att Bengt blev påtagligt mer levande och entusiastisk. Eller var det kanske bara jag som blev det vid påminnelsen om en oerhört omskakande och livsförvandlande period i livet. Jag fann mig senare på kvällen hemma i favoritfåtöljen, i minnet rekapitulerande många av sjuttiotalets händelser.
 
Men innan jag nått så långt var flera av oss - tillsammans med många andra - i domkyrkan och hörde Bengt tala om den s k korpelarörelsen. En bok köpte jag också och läste några sidor igår. Men nu blir det annat så nu får nog boken mest ligga några dagar.

Kommentarer
Postat av: Andreas Holmberg

Luleås unga muslimer studerar tydligen också den där Abraham-berättelsen i bibeln. Men bibelstudieledaren lämnar en del i övrigt att önska. Se http://efsidag.blogspot.se/2016/04/luleas-unga-muslimer-studerar-ocksa.html

Svar: Intressant. Tack för länken.
Torbjörn Lindahl

2016-04-28 @ 17:00:39
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: Anonym

Utan den "ungdomsväckelsen" skulle jag inte varit den jag är idag, det är då ett som är säkert. Förutom mina tre barn är det inget jag känner mer tacksamhet för.

2016-04-29 @ 20:30:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0