Avkragning med förhinder
Nej jag vill heller inte döma - varken för hårt (för att inte bli förknippad med den anklagade) eller för milt (p.g.a. ev. sympatier med den anklagades teologi eller gärning i övrigt), och jag är liksom du alltför okunnig om det här sistnämnda fallet. Men ditt principiella resonemang är intressant. Frågan är: visst har väl en avkragad präst ändå möjlighet att återkomma efter ett antal år (beroende på felets art)? På så vis kan väl en del avkragningar - även om den inte upphävs av Överklagandenämnden - i praktiken räknas som temporära?
Och nog måste man väl kunna ge även en präst sparken? (Även om det ska ske på sakliga grunder). Tänker dock på Graham Greenes "Makten och härligheten" som väl är världslitteraturens främsta hyllning till prästämbetet som sådant (inte till den nergångne prästen ifråga).
Instämmer. Det borde finnas tydligare "bot- och bättringsinstitut" även för präster. Man pratar ju om "time out" (TO) ibland, men de tenderar att bli för korta, att upplevas som en "hartass" som bara slätat över och inte gått till botten med problemet.
Apropå TO - men annars helt OT - riskeras ju hela "skoterfinalen" nu när min svågers Frölunda vann i sudden. Å andra sidan gick det ju inte bra när vi ledde över Frölunda med 3-1 i matcher i fjolårets slutspel. Så för den speciella psykologi som Lule brukar uppvisa var resultat i Göteborg kanske nära nog optimalt?
Det var inte ovanligt förr att präster ab biskopen fick andra arbetsuppgifter när någor gått lite galet. Ja inte så galet att det blev ett tillsynsärende, men en olägenhet i församlingen.
Stiftsanställningen möjliggjorde detta.
Jag befarar att avsaknaden av stiftsanställning är orsak till de många ärendena i domkapitlen. Utan arbetsgivarens möjlighet att hålla en nyanserad räfst, blir påföljdsskalan i DK för trubbig.
Kan kyrkan själv besluta om att återinföra stiftsanställning för präster, eller måste staten lägga sig i för en lagändring? (Apropå idéer till kyrkomötesmotioner.)
Så här kunde det gå till förr: På 60-talet åkte en gotländsk kyrkoherde fast för förskingring. Han fick naturligtvis ett vanligt straff (villkorligt, vill jag minnas). Sedan var frågan om han skulle få något kyrkligt straff, där frågan om att mista ämbetet var aktuell.
Saken avgjordes till slut (i Regeringsrätten om jag minns rätt – det var väl där överklagade domkapitelsärenden hamnade) genom att han fick ett års suspension. Efter det kunde han återinträda i sin tjänst (glatt mottagen av församlingsborna, som hade stor förståelse för att han inte hade kunnat hålla ordning på pengar).