Hos domkapitlet

har jag varit idag. Dvs träffat den utredningsgrupp som domkapitlet tillsatt för att utreda mitt ärende. Den består av lagmannen Hans Brusewitz och stiftsjuristen. Den tredje utsedda deltagaren, kh Åke Lundgren (ersättare för biskop o domprost) hade fått förhinder och ersattes av diakon Eva Ersson (repr för vigningstjänsten), hon deltog via videolänk från Övertorneå. Själv hade jag med min gamle kamrat som min personliga sekreterare. 
 
En timme tog samtalet. Vad som sades berättar jag inte. Först när beslutet är fattat kommer min tungas band att lossas. Och det lär dröja. Pga dels frånvaro, dels jäv, dels av principen att utredarna inte deltar i själva beslutet, så kommer det dröja ända tills 3 dec innan det kommer att finnas ett samlat domkapitel för detta ärende. Lite otillfredsställande att få vänta nästan tre månader till. Men inget jag kan göra något åt. Frågan är bara om jag blir så nervös i väntan på beslut att jag inte klarar arbeta och blir tvungen vara sjukskriven hela tiden? Hoppas inte det. Men min revbensskada gör mig ju sjukskriven en dryg månad till.
 
Om - jag säger om - man säger att jag den tredje december drabbas av lagens strängaste straff, s k "avkragning" (tror givetvis inte det men om ) då blir ju min sista gudstjänst i svenska kyrkans ordning 29 nov kl 18 i Hertsökyrkan (1:a sönd i advent). Välkomna då! 
 
Som sagt, vad som sades i dagens samtal refererar jag inte men delar gärna några personliga reflektioner. Jag har bloggat i drygt sju år. Under dessa år har ingen domkapitelsanmälan mot mitt bloggande inlämnats. Sedan kommer sex anmälningar under loppet av fem eller sex veckor, varav de fyra första på två dagar. Är det en ren slump eller en händelse som ser ut som en tanke? 
 
Nu ska jag tänka på middag.

Kommentarer
Postat av: Andreas Holmberg

Säger som Shakespeare: "Much ado about nothing." Att du bloggar (förtjänstfullt återhållsamt) om detta uppblåsta ärende säger jag ingenting om, men nog har somliga andra i detta fall gjort en höna av något som är betydligt mindre än en fjäder. Pinsamt för Luleå domkyrkoförsamling är det. Du ska rimligen inte ha något att oroa dej för, även om ärendet drar ut på tiden.

Däremot är saken oavsett utgång förstås ett oroande tecken på hur det just nu står till bland dem som vill bestämma i vår kyrka. Eller en väckarklocka för troende som fortfarande sussar och tror att allt står väl till.

Svar: Min replik till din kommentar blir bara
Så är det.
Så är det.Så är det.Så är det.
Torbjörn Lindahl

2015-09-15 @ 18:13:30
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: Anonym

Instämmer till fullo med Andreas!
Dan Sarkar

2015-09-15 @ 21:53:28
Postat av: eva berntson

Har du tänkt på vad du är värd! En utredningsgrupp - minst en halvdags lön och reseersättning för varje. Träffas säkerligen 3-4 ggr. Ev. övertid för stiftsfullm. All pappersexercis etc. 5 tim. + allt annat jag kanske glömt
KOm ihåg DU är faktiskt VÄRDEULL - på många sätt!
Tack, för att du finns och vågar...!

2015-09-16 @ 09:59:33
Postat av: Populisten

Jag har nu inte läst anmälningarna men väl det anmälda blogginlägget och vågar rakt av påstå att den som anmäler ett sådant uppenbart har för mycket fritid. Detsamma gäller ett domkapitel som inte omedelbart avfärdar sådana anmälningar.

Svar: För klarhets skull:Det var reaktionerna på ett speciellt blogginlägg som startade hela cirkusen i sociala medier och gammelmedier i mitten av juni. Men i de sammanlagt sex anmälningarna som inkommit har det tillsammans hänvisats till över 30 olika blogginlägg. Det är i tre av anmälningarna som tydliga bloggutdrag lämnats. Sådant som lagts mig till last är även t ex att jag erkänt mig ha förtroende för biskop Göran Beijer och att jag skrivit positivt om katolska kyrkan...
Alla anmälnimgar och mina yttranden över dem finns på kyrkligdokumentation.nu
Torbjörn Lindahl

2015-09-16 @ 16:28:45
URL: http://populisten.wordpress.com
Postat av: T. Bertilsson

Det förefaller övermåttan obefogat att tillsätta en inkvisitionskommitté för ett ärende vars utgång synes så fullständigt klar. Anmälarens sakframställning utgår från tidens nycker och strider högst glasklart mot Skriftens. Stiftsjuristen borde ha kompetens nog att utan tillsättande av fler inkvisitorer till domkapitlet förorda anmälningens avfärdande.

De som till slut kommer att få stå med skammen i detta ärende är anmälarna, bland vilka vi finner en socialistisk kyrkopolitiker. Dessa oförskämda och ,vad gäller innehållet i Skriften, totalt obildade personer borde redan nu skämmas ögonen ur sig för att fullständigt obefogat ha skickat anklagelser på en hedervärd prästman, som icke gör annat än att ta Skriftens ord på allvar.

2015-09-16 @ 19:16:03
URL: http://fieldmarchal.blogspot.se/
Postat av: den gamle antecknar-kamraten

Nämner bara kort att jag åxå bloggat om träffen.
http://stigstrombergsson.blogg.se/2015/september/hos-domkapitlet.html

2015-09-16 @ 22:41:52
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se
Postat av: Peter T

Torbjörn, du har inte i mina ögon skadat det förtroende en präst bör ha.
Snarare tvärtom mitt i denna soppa.
En av anmälarna har dock skadat det uns av förtroende jag hade för förtroendevalda inlm SvK.

2015-09-17 @ 07:05:24
Postat av: Alma-Lena

Sorgligt att folk inte har bättre för sig. Jag håller inte med om allt men nog borde de se att du både skriver vänligt om laestadianismen OCH om RKK. Det borde väl räknas som synnerligen balanserat från lägsta lågkyrka till högsta högkyrka. Det borde anses hedra dig snarare än motsatsen.

2015-09-17 @ 09:20:53
URL: http://barockbloggen.blogspot.se
Postat av: Populisten

Ännu värre om någon har tid att anmäla flera inlägg. Helt klart ett fall av överfritid. Som trogen läsare har jag aldrig sett något som på ett seriöst sett går att klandra. Det måste vara underbart art leva i en stad där evangeliet har tagits mot av alla invånare redan, för det måste ju vara förklaringen till art kyrkligt engagerade eller anställda har tid över att anmäla dina inlägg. Och att domkapitlets ledamlter har tid att utreda.

2015-09-18 @ 00:20:44
URL: http://populisten.wordoress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0