89 år

Skulle min pappa fyllt idag om han levt. Men han dog ju för drygt tre år sedan. På exakt samma datum som min motorcykelolycka detta år. (Har jag just insett). 17 augusti. Ska jag tycka det är märkligt eller nå't? Eller rent av bli skrockfull och tycka nåt annat?
 
Nå, hur uppmärksammades födelsedagen? Jag for till moster o morbror och tillsammans for vi till mamma på äldreboendet. Efter kaffe for vi till kyrkogården och på graven satte vi en blomma vi köpt. Tillsammans sjöng vi vid graven också vers ett av psalmen "Jag kan icke räkna dem alla..." - den psalm som - i sin helhet - sjöngs vid alla födelsedagsuppvaktningar i mitt barndomshem. En tradition som pappa förde med sig från sitt barndomshem. Nästa gång vi tar med mamma till graven blir kanske vid allhelgonahelgen då det blir dags för en ljuslykta.
 
På aftonen såg jag några intressanta program på TV. Var det Kunskapskanalen? Först ett om s k slukhål  eller Sink Holes som de kallades på engelska. Inte visste jag att det finns stora områden i t ex Florida och Spanien där människor ständigt tvingas leva med oron att marken plötsligt ska försvinna under deras fötter eller under deras hus.
 
Sedan ett program om den religiösa/kyrkliga utvecklingen i europa under århundraden. Man hade lagt synen på sexualiteten som det raster genom vilket utvecklingen bedömdes. Reformationen beskrevs som en sexuell revolution genom bla prästcelibatets avskaffande och uppvärderingen av äktenskapet i jämförelse med det celibatära livet.
 
Av Luther citerades bl a ett brev han skrev till en god vän i vilket han beklagade att han inte kunde deltaga på vännens bröllop. Han och hustrun Käthe skulle nämligen vara på en fest samma kväll. Men han lovade att han innerligt skulle älska sin hustru samtidigt som vännen älskade sin. Så skulle det bli en trevlig kväll. Jag tvingas erkänna att jag aldrig hört det Luthercitatet i någon predikan.
 
Överlag upplevde jag dock beskrivningen av Luthers reformatoriska insats och av innehållet i den lutherskt-katolska andliga striden som så ytligt, förenklat och schematiskt att det allvarligt drog ner mitt förtroende för hela programmet.
 
Också berättades något som jag aldrig hört, nämligen att de radikala anabaptisterna i Munster införde månggifte. En av deras ledare lär ha haft16 fruar. Minns inte att jag fick lära det i kyrkohistorien.
 
Något så när korrekt var dock den siffra som nämndes över antalet på bål brända påstådda häxor under häxprocessepoken i europa, ca 60000. Inte det fantasifulla en halv million som bl a påståtts i vissa skrifter i vår samtid.
 
Nå, slutet av programmet hängde jag inte riktigt med i för då pratade jag samtidigt i telefon med äldste sonen.
 

Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Vad roligt, såg samma program. Skrämmande med slukhål, de missade den typen av slukhål som kan orsakas av byggarbeten med vattenspolning, hela staden Kölns stadsarkiv försvann in i ett sådant vid tunnelbanebygge.
Pragrammet om sex och religion (del 2) var förstås lite väl förenklat och tillrättalagt, del 1 var bättre och visade hur kropps- och sexualfientligheten smögs från grekisk filosofi in i kyrkan, den är inte biblisk alls.

2015-09-22 @ 10:37:59
Postat av: Rolf Andersson

Tack för en fin blogg vem är då jag jo min mor Göta Lovisa Lindahl var dotter till Hilmer Lindahl skulle vara roligt att kunna få tag i info eller släktträd bakåt i tiden.
Mvh 420203
Rolf Andersson Källarliden 24 445 34 Bohus

2015-11-04 @ 23:06:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0