Högmässa

har jag inte firat ännu - idag!. Nu är det nämligen enligt gällande turordning Hertsökyrkans tur att ha gudstjänsten på kvällen. Alltså sitter jag hemma i fåtöljen och funderar ännu mer över predikan. Kommer alltså inte att kunna skylla på tidsbrist om jag inte får till något. Ämnet för predikan är klart och det blir fyra delar denna gång - inte tre som oftast. Och det kommer dessutom att sluta i himmelen. Psalmerna klara. Det blir 103, 104, 105, 107 och 109. Inga överraskningar så långt ögat ser eller örat hör. Körsång dessutom.
 
Adventsljusstaken och adventsstjärnorna kom givetvis fram igår afton. Naturligtvis följer jag uppmaningen att tända ljusen i ordning från söder till norr; en uppmaning som getts på blogg vilken jag dock av domkapitelsanmälningsskäl inte kan rekommendera. Jag har t o m beslutat flytta adventsljusstaken från soffbordet - där den naturligen stod i öst-västlig riktning - till pianot, där den naturligen står i riktning söder-norr. Jag blir inte trött på dylikt. Tvärtom, jag tycker det är fantastiskt hur man kan ge en djupare mening åt något helt vardagligt och fullständigt meningslöst, bara genom att bestämma sig att inordna sig i en viss tradition. Redan de fyra adventsljusen är ju också en likadan meningslöshet. Jag älskar såna grejer. Ju mer desto bättre.
 
Nu är det bara nästan exakt fyra dygn kvar tills jag får vetskap om domkapitlets beslut. I värsta fall - som jag väl  egentligen inte på allvar fruktar, men svårt att inte åtminstone något leka med tanken, livet är ju allvar! - så skulle ett dylikt beslutet innebära att kvällens högmässa är min sista som präst i svenska kyrkan. Bör jag ikväll kyssa altaret extra innerligt? 

Kommentarer
Postat av: Andreas Holmberg

Hoppas du inte glömde att även kyssa evangelieboken extra innerligt! Kh teol dr Abraham Pettersson (1724-1763) skriver ju i sina maningsord till Herrens tjänare (inristade i Riddarholmskyrkans sakristia men spridda landet runt): "Gör varje predikan såsom bleve han den sista både för dig och åhörarna."

Aftonsångstiden 18 är ju lite konstig som högmässotid - men EN första advents-psalm passar bättre i kvällsmörkret kl 18 än i dagsljuset kl 11, nämligen nr 421 "När vintermörkret kring oss står". Men jag ser att ni bara sjöng ur ekumeniska psalmboksdelen (som inte längre är så ekumenisk, sedan rom-katolikerna givit ut en ny Cecilia).

Men vackert så - ni sjöng ju ändå 105 som inte sjöngs i Njutångers kyrka kl 11 idag, vare sej av församling eller kör. Första gången i mitt liv en första advent utan Hosianna? Ingen Otto Olsson heller, men det vet jag har hänt förr. Nå, vi har ju fler adventssöndagar och dessutom är det fritt fram att sjunga hemma, se http://www.adventspsalmer.blogspot.se/

Gott Nytt Kyrkoår med helt och reservationslöst frikännande från domkapitlet (annars är det ett dum-kapitel) tillönskas dej. Skulle det värsta hända säger jag: Du är en präst till evig tid (om än inte efter Melkisedeks sätt).

2015-11-29 @ 19:06:34
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: den gamle kamraten

Jag tror inte du firat din sista mässa. Skulle något sådant vara på G hade du "inkallats", inte "inbjudits" till Kapitlet på torsdag.
Fast du skulle ju kunna ställa till det själv förstås. Lek med tanken att du blir irriterad över att formuleringar går hit och dit och ömsom klandrar och ömsom friar - vi vet ju inte om det blir så men tidigare kapitelutslag har ju fast friande ändå farit fram och tillbaka på det viset. Och lek vidare att du själv blir SÅ förbaskad att du - som förut hänt - ber dem torka sig någonstans med papiren. DÅ - men bara Då - har du nog satt ditt sista fläsk och den kokta potatisen blivit stekt.

Ungefär detta försökte jag igår få iväg från min telefon men app-araten hängde sig. Nu vid datorn hoppas jag det går bättre.

Svar: Det får väl vara nå'n måtta med vilka tankar man leker med!
Torbjörn Lindahl

2015-11-30 @ 15:53:38
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se
Postat av: Daniel G

"Högmässa har jag inte firat ännu". Kan det vara möjligt efter så många år efter vigningen! Arma domkapitel som ska behandla ett så multifaktoriellt ärende....

Svar: Jag lägger till "idag" i texten så blir domkapitlets börda lättare!
Torbjörn Lindahl

2015-11-30 @ 16:35:16
Postat av: den gamle kamraten

Jag tror jag för säkerhets skull behöver förtydliga mig. Risk finns ju att yngre, glömska eller på annat vis icke informerade läsare sneduppfattar dessa mina ord: "... lek vidare att du själv blir SÅ förbaskad att du - som förut hänt - ber dem torka sig någonstans...".
I det "som förut hänt" var Tobbe INTE inblandad. Inte jag heller. Det var en annan. Vi var bara samtida åskådare.

Svar: Så var det (med det som hände för trettio år sedan).
Torbjörn Lindahl

2015-12-01 @ 08:02:53
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0