Blandad arbetsdag

Var det idag. Inleddes med personalmässa i domkyrkan. Personligen har jag faktiskt lite svårt förstå motiveringen för att fira mässor vid anställdas kollegier. Hörde en gång att den historiska orsaken härrör från den tid då präster inte fick ge sig själva nattvarden. För många präster som var ensamma i sina församlingar innebar det att de nästan aldrig kunde ta emot nattvarden. När de delade åt församlingen blev de ändå själva utan. Då uppstod traditionen att fira mässa vid prästkonventen. Då kunde präster ge varandra. Och sedan har det spridit sig till prästkollegier i stora pastorat och sedan till personalsamlingar även med icke-prästerlig personal.
 
Själv känner jag sällan behov av dessa personalmässor - så ofta som man numera har möjlighet fira mässa. Jag gick i mässan i Hertsön i söndags, går dit i morgon igen, celebrerar i tjänsten en mässa på lördag och två på söndag. Summa: 5 mässor på 8 dagar. Även församlingsanställda som lever ett något så när normalt kyrkokristet liv skulle denna vecka lätt kunna gå i mässan två eller tre gånger. Nej, behovet av mässfirande knutet till personalmöten förstår jag allt mindre behovet av.
 
Behovet av motion förstår jag dock mer av. Se föregående inlägg. Så ett av inslagen i dagens personalmöte har jag intet att invända mot: utlottningen till dem som varit flitiga i vår personalmotionssatsning. Heja, heja.
 
En kunnig genomgång av vår domkyrkas historia fick vi också av en av kollegorna. Inte visste jag att det fanns så mycket att berätta om Luleå domkyrka.
 
God och trevlig lunch på Kulturens hus. Med div avtackningar/gratulationer. Var det folk som slutade eller fyllde år eller jobbat 25 år? Eftersom jag glömt hörapparaten och ingen ljudanläggning brukades så hörde jag inte ett smack. Men roligt se folk krama varandra och ge varandra vackra blombuketter.
 
Efter en stunds genomgång av behovet av nya textilier i våra kyrkor var det dags för andakt på äldreboende. På vägen dit mötte jag f d granne och fick en kort trevlig pratstund.
 
Sista delen av arbetsdagen ägnade jag åt div förberedelser för helgen.
 
Snipp, snapp, snut så var onsdagen nästan slut.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0