Till alla journalister

som tänker ringa mig alltså. Läs detta först. Så slipper jag kanske några onödiga samtal.
 
1. Den femte anmälan mot mig som sägs ha inkommit till domkapitlet (från (s)-kyrkopolitikern Maria Johansson Berg) kommer jag inte att kommentera då jag ännu inte sett den.
 
Om domkapitlet beslutar ta upp den till behandling förutsätter jag att jag får den för yttrande.
 
2. De fyra tidigare anmälningarna (varav tre anonyma) som inkom veckan efter midsommar har jag kommenterat i yttrande som jag lämnade till domkapitlet 25 juli. Jag har i den saken inget mer att tillägga.
 
3. Angående den återkommande frågan om jag "förstår" att människor blev arga när jag kallade mig själv "homofob" (i det ironiska blogginlägget "hur fobisk är jag?" från mitten av juni) så är mitt svar:
- Nej, jag förstår inte det. Och ingen har försökt att på allvar förklara det för mig heller.
 
Ingen - utom en journalist från - ja, var det nu Sveriges radio eller sveriges television ?? - som till slut sa 
 
- Ja, men homofob är ju en etablerad benämning på en som är intolerant mot homosexuella!
 
!!??
 
Då säger jag: om man menar intolerans, säg då intolerans och inte fobi. Ordet fobi används fel. Kan vi vara överens om det? Om inte annat är det respektlöst mot människor som har verkliga, socialt handikappande fobier (som min gamle kamrat klokt skrev på sin blogg redan kring midsommar).
 

Kommentarer
Postat av: Daniel

Tragikomiskt kan man väl säga om situationen du hamnat i. Såg det i tidningen Dagen nu. Men din analys av problemformuleringen kring användningen av ordet -fob är klockren! Den smala åsiktskorridoren flödar av intolerant tolerans bland liberalfundamentalisterna.

Hoppas journalisten också fick klart för sig att det är en ganska stor skillnad mellan tolerans och fobi. Men vederbörande kanske själv lider av kristofobi och all tänkbar beröringsskräck man kan uppbåda. Inget förvånar längre.

Fridshälsningar med hopp om att Sverige vaknar innan det är för sent...

2015-08-01 @ 13:58:21
URL: http://ernvikmedia.wordpress.com
Postat av: Anonym

Jasså du är gymofob!! Ska anmäla dig för det, bara så du vet.

2015-08-01 @ 14:00:55
Postat av: Populisten

Ondskan saknar humor. Glöm aldrig det.

2015-08-01 @ 15:32:15
URL: http://populisten.wordpress.com
Postat av: Håkan Kero

Mamma kallade homovigslar för förödelsens styggelse som ordnar altaret som Daniels bok vittnar om i kap 11

2015-08-01 @ 16:21:47
URL: http://hkankerosblogg.blogg.se/
Postat av: Håkan Kero

Orenar ska det stå istället för ordnar

2015-08-01 @ 16:22:52
URL: http://hkankerosblogg.blogg.se/
Postat av: Jesse

Ett fåtal kristna vågar i dag stå upp för Guds ord. I mina ögon är du en hjälte som inte tummar på sanningen

2015-08-01 @ 17:35:16
Postat av: Anonym

Om ordet Homofobi:
"Den amerikanska psykologen George Weinberg tillskrivs ofta begreppet och lanserade boken Society and the Healthy Homosexual år 1972. Homosexuella klassades länge i västvärlden som psykiskt sjuka men Weinberg iakttog beteenden hos sina kollegor som hyste agg mot homosexuella och kom fram till att homofobi är en sort av fobi. Vidare kom han även fram till att en person med fördomar mot homosexuella inte kan anses frisk och att ett samhälle som bygger på homofobi är i sig självt sjukt/fobiskt. På den tiden kopplades homofobin samman med agorafobi och klaustrofobi. [källa behövs]

Under 1990- och 2000-talet har en annan syn på homofobi vuxit fram som menar att en person med en homofobisk uppfattning inte är psykiskt störd men att homofobi kan sammankopplas med xenofobi (se homofobi (samhälle), som är en rädsla för eller fientlighet mot främlingar. Uppfattningen finns att man kan motverka homofobi med att informera om homosexualitet och homosexuella, samt med att personer med homofobiska åsikter lär känna homosexuella och därmed får en ökad förståelse för dem"

2015-08-01 @ 19:38:35
Postat av: T Bertilsson

Det är hoppingivande att det fortfarande finns präster i Svenska Kyrkan vilka står emot tiden stolliga nycker.

2015-08-01 @ 20:37:50
URL: http://fieldmarchal.blogspot.se/
Postat av: Magnus Johansson

Journalist: "Ja, men homofob är ju en etablerad benämning på en som är intolerant mot homosexuella!"

Etablerad benämning i de rödvinsmarinerade journalistmiljöerna på Södermalm i Stockholm med tillhörande filialer över landet.

2015-08-01 @ 20:39:10
URL: http://cyberord.wordpress.com
Postat av: Anders

Humor och ett gott humör!
Sich nicht aus dem ruhe bringen lassen!

2015-08-01 @ 21:00:14
Postat av: NP

Du har rätt! Jag beundrar att du står för dina åsikter. Fortsätt kämpa!

2015-08-01 @ 23:09:53
Postat av: Scaliger

Vi måste som Kristna organisera ett åsiktsdrivet Korståg emot censuren och kriminaliseringen av den fria debatten i landet. Jag är mycket imponerad av att du står för dina åsikter och inte backar för de politiska Hunnerna.

2015-08-02 @ 00:01:51
Postat av: Andreas Holmberg

Alldeles tosig anmälan till domkapitlet. Ditt fobi-blogginlägg var ju alldeles glasklart för den som har något att fatta med. (Gillade särskilt motiveringen för din kalixofobi - hur kan man stå ut med folk som talar så långsamt?).

Ett memento dock (ursäkta om det blir långt men jag vill gärna förklara vad jag menar): i den f.ö. utmärkta intervjun som gjordes med dej i P4 (var det väl?) framgick det inte riktigt om du ansåg att det alls existerar verklig homofobi eller om "alla" verkligen är överens om allas lika värde. Men särskilt med tanke på att t.o.m. din bloggkollega Dag Sandahl (ja, även C S Lewis i Att sila mygg svälja kameler!) på ett för mej fullständigt obegripligt sätt polemiserat mot den i o f s helt metafysiska dogmen om allas lika värde - lika dyrt återlösta är vi väl åtminstone? - behöver man ju absolut problematisera folks inställning till allas lika värde och mer specifikt till homosexuella (men även till individer med Downs syndrom som landstinget nu underlättar uppspårning och avlivning av i moderlivet!). Vi har väl alla läst - i KT om inte annat - om knivattacken mot Pride i Jerusalem och om den norska homosexuella präst som på sitt arbetsrum klappades till i ansiktet av en "from" kvinna. Och jag tror inte att allt är frid och fröjd hemma i Sverige, Prideparader och journalistisk uppbackning till trots.

(Och jag tror inte att du Torbjörn heller menar att alla har en juste syn på allas, inklusive hbt- och Downs-personers, lika värde - det perspektivet har bara inte riktigt framgått just i fobipolemiken).

2015-08-02 @ 00:18:12
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: Sven Andersson

"Förfäras ej, du lilla hop!" Anmälningarna är ju
helstolliga. Kom ihåg det lika bra, fastän journa-lister och andra hoppas/låtsas kunna ta det på annat
sätt. SOMMARTORKA på NYHETER!!!!! Bless you!/Sven

2015-08-02 @ 05:49:09
Postat av: Magnus Johansson

Anonym: "Homosexuella klassades länge i västvärlden som psykiskt sjuka men Weinberg iakttog beteenden hos sina kollegor som hyste agg mot homosexuella och kom fram till att homofobi är en sort av fobi."

Att komma fram till att en ladusvala är en sorts svala framstår inte som någon upptäckt. Det verkar dock som att Weinberg först myntade begreppet "homofobi" och sedan försökte vetenskapligt motivera det trots att begreppet inte har någon vetenskaplig grund.

2015-08-02 @ 09:53:06
URL: http://cyberord.wordpress.com
Postat av: Peter T

Domkapitlet i Växjö har fedan definierat att man som präst inte får använda vissa ord som " machübernahme".
Ansvarsnämnden för biskopar har konstaterat att man ironiskt får kalla en präst för "en finne i röven".
Så utgången är oviss, prejudikat på att ironi får användas eller på att användandet av vissa ord skadar det anseende en präst bör ha?
Mig veterligt har liknande ärenden om olämpliga uttalanden endast lett till fällande dom om prästen haft en traditionell ämbetssyn.
Men det är kanske det som prövas, egentligen?

Svar: En kommentator påpekade att din beskrivning av finne-i-röven-saken inte är riktigt korrekt. Jag håller med men släpper inte fram någon ordväxling om saken eftersom jag vill slippa kommentardebatter om - i förhållande till blogginlägget - perifera ämnen. Så har även den refuserade kommentatorn fått svar.
Torbjörn Lindahl

2015-08-02 @ 10:55:04
Postat av: Anna

"Då säger jag: om man menar intolerans, säg då intolerans och inte fobi. Ordet fobi används fel. Kan vi vara överens om det?"

Nja, vi får nog acceptera att ord ändrar valör och att detta ingår i ett levande språks utveckling. Man har ju även börjat skriva "kristofobi" utan att avse någon fobi. I dag kan -fobi betyda både en psykologisk åkomma och en negativ inställning till något speciellt.

Och ärligt talat så måste du varit medveten om detta när du skrev. Samtidigt som du tog tillbaka betydelsen då du själv definierade vad du menade. Därför faller anklagelsen om homofobi platt i det - det är ju helt tillåtet att som präst i Svenska kyrkan ha den åsikten som du uttrycker, även om jag inte delar den. Anmälaren förefaller ha missat att kyrkan än tillåter olika inställningar i äktenskapsfrågan.

Konstigt med att så många journalister hört av sig tycker jag. Jag själv ser det som fullkomligt osannolikt att du skulle prickas p g a dessa anmälningar. Anklagelser som att "unga tjejer som gjort abort" skulle bli sårade är precis som du skriver själv obegriplig om man bara har stöd i de exempel anmälaren angivit.

Att du skulle prickas av domkapitlet ser jag som fullkomligt osannolikt. Att dina skriverier därmed inte kan eller ska bli föremål för kritik eller ska kunna värderas till exempel då du söker ny tjänst påstår jag däremot inte.

2015-08-02 @ 13:28:00
URL: http://entrevligtjej.wordpress.com
Postat av: Magnus Johansson

Anna: "Nja, vi får nog acceptera att ord ändrar valör och att detta ingår i ett levande språks utveckling."

Att kalla en så pass allvarlig missuppfattning -- eller om det, som jag tror, handlar om en avsiktlig förvrängning -- av ett ords betydelse för valörändring är inte korrekt.

2015-08-02 @ 14:05:19
URL: http://cyberord.wordpress.com
Postat av: Bodil

Jag står bakom dig hela vägen. Du är en god kollega och jag uppskattar våra samtal och dina teologiska predikningar. Att somliga inte begriper sig på ditt inlägg om fobier, och hur ordet missbrukas - tja...kanske bör de ta sig en god titt i spegeln, släppa taget om stenen och sedan gå hem...

2015-08-02 @ 15:58:52
Postat av: Karin

En präst som anpassar sig efter Bibeln och som inte anpassar Bibeln efter världen, är en präst som inger förtroende.

Herrens välsignelse över dig Torbjörn Lindahl!

2015-08-02 @ 19:11:59
Postat av: KSS

“The devil... that proud spirit... cannot endure to be mocked.”
- St. Thomas More

2015-08-02 @ 21:03:05
Postat av: Förnöjsam pappa

Jag har ingen klar uppfattning i frågan, men om "homofob" inte är ett bra uttryck så finns det fler ord som kan omprövas. Jag tror att följande vanligen används om icke sjuklig motvilja eller intolerans:

"xenofobi" / "xenofob"
"islamofobi" / "islamofob"
"kristofobi" / "kristofob"

2015-08-02 @ 23:25:41
URL: http://fornojsampappa.wordpress.com
Postat av: Peter T

Jag får korrigera mig själv och får citera biskopen korrekt:
"som har finnar i rumpan", vilket i Ansvarsnämnden försvarades med "Jag ville bara hyfsa till hans språkbruk."

Torbjörn, anmälarna kanske bara vill hyfsa ditt språkbruk kring fobierna?

Bra svar du skrev till domkapitlet. Om du skadat ditt anseende som präst genom att tycka annorluna än majoriteten är all vidare opinionsbildning för minoriteter i praktiken förbjudna.

2015-08-02 @ 23:50:08
Postat av: Kristina Wallbing


Det finns en känslokyla som sveper som en kall vind över samhället idag. Den märks på många sätt, inte minst i olika sociala medier. Det är enkelt att sitta ensam på sin kammare och ha åsikter om allt möjligt. Åsikter kan pumpas upp av ivriga påhejare, som till exempel i denna blogg. Jag får bilden av kejsarens nya kläder i huvudet när jag läser lovprisande kommentarer. Man ser inte att ”kejsaren” egentligen är naken och borde skämmas och skyla sig. Makt gör något med oss människor.

Jag tänker också, vad skulle Jesus ha gjort? De skriftlärda fnyser kanske åt en sådan skenbart enkel fråga. Men jag tycker den är viktig. Ja, jag tror knappast att han skulle blogga eller facebooka. Jesus skulle leva i världen, han skulle gå ut och möta människor, möta de som i dagens medier ofta blir hånade, nedvärderade, de som blir utsatta för härskartekniker, de som blir förlöjligade, de som det raljeras över. Dem skulle han möta öga mot öga. Och det skulle inte finnas någon som helst dom i hans ögon. Bara upprättelse. Det är svårare att döma, nedvärdera och raljera över den som man har en relation till, lyssnar till och lär känna. Men jag vet ju i och för sig inte om just du har personliga relationer till homosexuella eller muslimer.

Men jag undrar, varför överhuvudtaget använda ironi, som så lätt kan såra? Om man läser på wikipedia handlar ironi om ”att demonstrera ett förakt och undvika öppen konflikt, se även sarkasm. Det kan handla om att antyda sidor av en företeelse, en person, en tanke etc som man anser svåra eller olämpliga att utpeka öppet.”

Och varför ironisera i så ”känsliga” ämnen som homosexualitet och islam? Om du enbart ansåg att kritisera användandet av ordet fobi, varför inte nöja sig med att ironisera över de påhittade fobier du anger och som gör det tydligt för vilken läsare som helst vad du menar?

Det är inte en semantisk diskussion av ordet fobi som är huvudsaken i ditt blogginlägg från 16/6, det vet nog både du och din hejarklack.

Men ok, vi har yttrandefrihet och den ska värnas. Men med frihet följer respekt och ansvar. Vi i vigningstjänst har ett särskilt allvarligt ansvar inte minst eftersom vi ska kunna möta alla människor oavsett religionstillhörighet eller sexuell läggning. Därtill det ansvar vi har i allmänhet som medmänniskor, att inte såra varandra, och om man gör det vara stor nog att be om ursäkt – ”Förlåt, det blev fel, jag respekterar att du upplever dig sårad av det jag skrev och jag vill ta mitt ansvar och försöka laga så gott det går.” En sådan ödmjukhet har jag inte sett skymten av varken i den här bloggen eller annorstädes.

Yttrandefrihet ja, men framför allt har vi den frihet Gud har gett oss. Den friheten innebär inte att tro sig ha tolkningsföreträde för vad som är Sanningen och att kunna säga vad Gud vill i allt. Gud är större. Om man inte tar de orden på allvar, Gud är större, riskerar tron bli statisk och i värsta fall stänger trosgrupperingar sig inne och gömmer sig i rädsla bakom murar byggda av Bokstäver.

Men man kanske känner sig så trygg bakom muren att man inte tycker sig ha något behov av att skapa goda relationer till de som man anser befinna sig utanför. Inte heller att laga relationer som gått sönder. Så kanske det är. Om det är så förstärker man det ”vi och dom”-tänkande som aldrig någonsin kommer att gagna Kyrkan (och som inte gagnar samhället överhuvudtaget). Gud, människan och skapelsen är och förblir en helhet, ett enda bröd. Vi kristna är inte en åsiktsgemenskap, vi behöver inte tycka och tro likadant, men vi ska definitivt inte skapa schismer och sår genom att raljera och ironisera över redan utsatta grupper.

Människor som i vanliga fall inte kommer i kontakt med kyrkan, och som nu hör och läser i media om detta, jag undrar om de säger till varandra ”Se på de kristna, hur de älskar varandra!” Jag är rädd att de inte gör det. Faktum är att jag är djupt ledsen över den bild av kyrkan som detta ger, eftersom jag tror att för många blir detta den enda bilden. Jag tror nämligen att de snarare säger: ”Se på de kristna, hur deras läror och teolog

Svar: Tack för ditt på många sätt tänkvärda inägg! På en punkt har du rätt: du vet inte hur mycket kontakt jag har/haft med homosexuella och muslimer. På en punkt har du fel: det var faktiskt en språkfråga som var huvudsaken i mitt inlägg. Jag vet nämligen att jag burit på detta under lång tid. Jag hör själv till dom som pga lite "fel" uppfattningar i olika frågor många gånger fått uppleva att ens åsikter och argumentation inte tagits på allvar utan man har förminskats genom nedlåtande attityder att man bara är "rädd","låst" osv; att det bara handlar om att man (i psykologisk mening) måste "jobba med frågan", "bearbeta" den osv. Den som på detta sätt i åratal upplevt sig bli inlåst i förminskningens fängelse vill naturligtvis bli fri. Vad skulle Jesus gjort? Släppt fångarna loss, givetvis.
Torbjörn Lindahl

2015-08-03 @ 19:24:47
Postat av: Kristina Wallbing

Jag tror nämligen att de snarare säger: ”Se på de kristna, hur deras läror och teologier gjort dem blinda för skapelsens mångfald. Liknar de inte de fariséer och skriftlärda som Jesus varnade för?”
Det handlar om att bemöta varandra med en kärlek som inte behöver religiösa läror för att bli till. Det handlar om en kärlek som har fantasi och inlevelseförmåga. Jesu avskedsord ”älska varandra” var inte bara ett gott råd. Det var en befallning. Är det det enda vi egentligen behöver göra? Så enkelt, men ändå så oerhört svårt.

2015-08-03 @ 19:27:26
Postat av: Anonym

Kristina Wallbring: Du må ha makt, men Torbjörn har det inte, iallafall inte på det sätt du menar. Torbjörn och hans gelikar har under lång tid måstat hålla en låg profil och likafullt fått tåla smädelser och förakt, varit lovligt byte för alla och varit nakna, men inte kejsare, utan avklädda allt det som hade kunnat finnas i prästämbetet: Makt,status, socialt anseende, karriärmöjligheter, löneutveckling, arbetsledaransvar. För att inte gå under i sin mänskliga nakenhet har de måstat ikläda sig Guds rustning och ha sin glädje i att tjäna sin församling och Herren Jesus, inte mammon. Jag känner Torbjörn som en lyhörd och saktmodig person, raka motsatsen till många maktfullkomliga mansgrisar jag också träffat på. Det rubbade mina fördomar om "kvinnoprästmotståndare" att lära känna honom. Kanske bör ditt råd om att lära känna homosexuella och muslimer tillämpas också omvänt. Egentligen är det logiskt: För att tillåtas verka så länge i Svenska kyrkan som Torbjörn har gjort går det inte att hysa både hans åsikter och vara maktfullkomlig, nedlåtande etc. Då hade de här anmälningarna kommit för länge sedan framprovocerade av att någon känt sig illa behandlad IRL, långt innan några bloggar existerade. Nej, risken att råka ut för detta är mycket större bland de politiskt korrekta./Gunvor Vennberg

2015-08-03 @ 22:27:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0