Jag köpte Toblerone

Det gjorde jag.
 
Funderade på hur jag skulle kunna vända bort intresset för min uppfattade fobiskhet till något annat. Kom då på att jag kunde göra en "Sahlinare" dvs köpa Toblerone med tjänstekontokortet.
 
Problemet är bara att jag inte har något tjänstekort. Ja, efter senaste omorganisationen i församlingen är jag inte ens attestansvarig för minsta lilla konto. Har inte heller rätt skriva ut rekvisitioner. Inget som kan missbrukas. 
 
Men då tanken på Toblerone likt en fågel byggt bo på mitt huvud kunde jag inte motstå frestelsen. Alltså köpte jag Toblerone. F ö har jag enda sedan godissorten ifråga lanserades upplevt det som "min" chokladsort eftersom de tre första bokstäverna är desamma som i Tobbe.
 
Men plötsligt där jag smorde kråset med den goda chokladen insåg jag att även ett ärligt köp kanske kommer att fungera som avledningsmanöver.
 
Att någon socialdemokratisk kyrkopolitiker skulle anmäla mig till Domkapitlet för Tobleroneköp kan jag svårligen föreställa mig. En sosse kan ju knappast vilja kritisera att jag följer helt i en hög socialdemokratisk företrädares spår. Och det på ett oklanderligt ärligt och hederligt sätt.
 
Återstår de borgerliga. Kanske finns där någon som kan bistå med undanledningsmanövern. Man kan ju tänka sig att Tobleroneköp ses just som ett vandrande i Mona Sahlins fotspår och då kanske det "kan uppfattas" som att jag uppmanar till stöd åt socialdemokraterna. Efter Växjö domkapitels beslut angående Dag Sandahl så vet vi ju att en kyrklig bloggare inte bara har ansvar för vad han faktiskt skriver utan också för hur det skulle kunna uppfattas.
 
För att nu visa att jag fullt förstår hur detta inlägg "skulle kunna uppfattas" tillägger jag för säkerhets skull - tre gånger i olika stilar:
 
Obs! Detta inlägg är skämtsamt och självironiskt!
Obs! Detta inlägg är skämtsamt och självironiskt!
Obs! Detta inlägg är skämtsamt och självironiskt!

Men säkert finns det någon borgerlig kyrkopolitiker som är tillräckligt humorbefriad för att anmäla mig för otillbörlig (s)-propaganda pga mitt Tobleroneköp. Då får sveriges journalistkår något nytt saftigt byte att hugga in på under närmaste dygnet.
 
Att någon representant för Frimodig kyrka  skulle anmäla mig till domkapitlet det tror jag inte. Vi är ju den nomineringsgrupp som har roligast. Där finns garanterat inga humorbefriade människor.
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Ylva Willborg

Ta dig en toblerone till (jag menar förstås att du ska betala den också), choklad lär vara depressionshämmande och att ha denna dumhet omkring sig skulle kunna göra vem som helst lite trist till sinnes!
Önskar dig styrka, glädje och frid mitt i allt!

2015-08-02 @ 19:41:24
Postat av: bertil kero

Man får ej ha någon åsikt som ej media och politiker accepterar. Mångfald har blivit enfald.
Varför finns det inte fler präster, som vågar säga sin mening?
Håller man sig till Skriften, så finns det en Högre makt som avgör tills sist vad som är rätt.
Var förtröstad Torbjörn - jag vet vad mediafobi är för något.

2015-08-02 @ 20:35:19
Postat av: Johan Eriksson

Jag hoppas du inte kastat bort kvittot från Tobleroneinköpet.

Rörelsen låda av finurliga verktyg innehåller inte endast "Sahlinare" utan också "Marjasinare". Klipp och klistra lite med ditt Tobleronekvitto och du har en avledningsmanöver, som kommer att fungera klockrent. Rörelsens kyrkopolitiker (vars stora handlingskraft säkert inte är begränsad till området fobier) kommer att ha tryckt på sendknappen, för anmälningsmejlet till domkapitliet, innan klistret på Tobleronekvittot torkat, och vips är du av med dina fobiproblem.

2015-08-03 @ 09:06:30
Postat av: Magnus Johansson

Intressant att Sigvard Marjasins namn aktualiseras. Han smutskastades rejält av Olof Palmes mördare när han började komma dem på spåren, och folk i allmänhet köpte smutskastningen med omslagspapper och allt.

2015-08-03 @ 10:02:27
URL: http://cyberord.wordpress.com
Postat av: Ann-sofie Kassberg

Ja, laglösheten som sprider sig, som redan har spridit sig i Sverige är att en åsikt kan jämföras med diskriminering, särbehandling mm. Yttrandefrihet blir helt godtycklig och vem ska bestämma vad vi får tycka? Precis som Petrus varnar för i sitt andra brev kap 2 (även Jesus brorsa Judas i sitt), så kan Helig Ande missbrukas av de gudlösa något förskräckligt. Jag gissar -observera gissar - att denna vidriga förföljelse är väl utbredd i Sverige idag och att det är anledningen till att politiker beslutar att Aids sjuka inte ska behöva "anmäla" sin sjukdom och att homosexuella ska få adoptera barn. Att det skrivs om kunskaper om dessa bokstavsmänniskor ( de som är osäkra vilket kön de har och vad göra med det) som tidigare varit okända - nu helt plötsligt är det onormala normalt. Åsikter för en kristen människa, som känner Gud, vet varför mänskligheten lever i synd och begriper vilken hjälp Gud erbjuder oss (befrielse från syndens slaveri, betyder allt och styr den kristnes liv. Och en sann kristen människa förföljer och plågar ingen annan människa. Vi lever i en ond tid!
Guds frid
Ann-sofie Kassberg

2015-08-03 @ 11:22:36
Postat av: Suppleanten

Ja, det verkar vara så att "prediksstolsfriheten" är kraftigt begränsad för oss präster i Svenska kyrkan. Av det du skrivit finns inget som också jag i princip skulle kunna ha gjort eller skrivit, så har i alla fall jag uppfattat dina blogginlägg. Så jag har tänkt här om jag skulle anmäla mig själv till domkapitlet, istället för att vänta att någon annan gör det, så får de pröva mig också!För det är ju bara en tidsfråga tills det kommer en anmälan av det här sorten mot mig också, bara för att jag gör det som en präst ska göra, nämligen att bekänna Kyrkans tro, den allmänneliga tron.

2015-08-03 @ 16:06:14
Postat av: Magnus Johansson

Ann-Sofie Kassberg: "Ja, laglösheten som sprider sig, som redan har spridit sig i Sverige är att en åsikt kan jämföras med diskriminering, särbehandling mm."

Intressant klassificering av detta som laglöshet. Just laglösheten är något som kännetecknar vår tid där till och med "den fria världens ledare" (för att citera liberalen Jan Björklund om Barack Obama vid den senares besök i Sverige) är en olaglig bluff. Det onormala har gjorts normalt och accepterat, och folk i allmänhet bara tittar på. Ja, inte t.ex. Torbjörn Lindahl som ju faktiskt har gjort en stor insats för att uppmärksamma folk på att skevt inte är rakt.

2015-08-03 @ 18:32:29
URL: http://cyberord.wordpress.com
Postat av: Suppleanten

Ja, Ann-Sofie Kassberg sätter fingret på den företeelse som är för våra ögon just nu. Laglösheten som sprider sig i samhället verkar ha blivit ”den nya religionen” och etablissemanget i Svenska kyrkan dess främsta uttolkare och företrädare. Det är en religion som upphöjt människan över allting. Det är hon som bestämmer allt och avgör allt och utgör sin egen måttstock. Det hon känner är rätt, är rätt. Punkt slut. Ingen får sätta sig över henne, hon vill regera där i ensamt majestät. På tronen alltså. Och vaka över sina rättigheter och samtidigt vakta på andra.

För det är betoningen på ”rättigheter” som avslöjar att vi de facto har att göra med en ny religion förpackad i en svensk kyrklik förpackning. Det religiösa finns där för att ge bekräftelse och sanktion åt människan att maximalt bejaka sig själv, sin vilja, sina beslut, sina begär och sitt livsval. Ja, till allt hon ska ha rätt till. Allt det religiösa handlar om att trösta den som sitter på tronen, för det är nog ensamt att sitta där, trösta och kanske också för att övertyga andra, andra religiösa.
Nu förstår vi att det här, trots den fina förpackningen, inte är kristen tro utan humanism. Människan har blivit god, trots att vi vet att ingen är god utom Gud (Mark.10:18). Tron på att kunskap och upplysning förlöser människans och mänsklighetens godhet är påfallande och stark i humanismen.
Bara människan blir nog upplyst blir hon en förstående och varm, tolerant och solidarisk medmänniska, därför måste fördomar och fobier övervinnas till varje pris. Övervinnas och motverkas hos ”homofoba och islamofoba” personer. Evangeliet i den nya religionen är: alla människors lika värde, och bibelorden som upprepas, och som blivit en slags devis, är ofta korta och lösryckta ur sin bibliska kontext: ”Gör inte skillnad på människor” (Jak.2:9) eller ”Störst av dem är kärleken” (1Kor.13:13). Tonen är hård och lagisk och man är verkligen oförstående och onådig mot oomvända och överträdare. Därför är det inte så konstigt att den nya religionens anhängare upplever sig göra gott för samhället och ser sig själva liksom stå i ”rättfärdighetens tjänst” när de jagar de i sina ögon homofoba prästerna.

För de har så svårt att förstå att någon kan vilja sätta sig upp mot människan. För det finns ju ingen högre än hon. Men, så är det ju här som Kristus kommer in och förändrar allt! Han som är, den för oss, korsfäste och uppståndne Herren, Jesus Kristus!Att Gud kom i sin Son är inte en rättighet, utan en ofattbar nåd. En kärlek som öppnar ögon och förvandlar människor.

2015-08-04 @ 11:55:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0