Ännu en anmälan

Anonym denna gång, damp idag ner i min brevlåda. I kväll har jag skrivit ett svar som jag lagt i Domkapitlets brevinkast tillsammans med en komplettering som jag gjort till mitt yttrande över Johansson Bergs anmälan.
 
Det mest lustiga med dagens anmälan var dock stiftsjuristens följebrev. Till de tidigare sändningarna med anmälningar har hon skrivit att jag berdeds tillfälle ta del av skrivelserna och "inkomma med yttrande". Denna gång skrev hon istället "...inkomma med eventuellt yttrande" (kurs här).
 
 I inledningen till mitt yttrande frågade jag om detta förändrade språkbruk på något sätt bör tolkas, t ex som ett dolt sätt att vädja att jag skulle avstå från yttrande. Om så var så gjorde jag det i vart fall inte. Jag tycker nämligen att det nu börjat bli en sport att smula sönder dumma anmälningar.
 
När hela denna cirkus började i juni så var det någon anonym kommentator på en blogg som uppmanade alla att anmäla mig. Vad hade hänt om åtskilliga av den aktuella bloggens tusentals läsare - inspirerade av en kyrkoanställd och en förtroendevald - hade beslutat sig för att göra det? Om det t ex kommit in tusen anmälningar, vad hade Domkapitlet gjort då? Kan man undra.
 
Under kvällen har jag även samtalat med mina tvenne bröder om det faktum att budgivningen på mammas lägenhet avstannat och vi nu fått en köpare. Och den köparen är alltså inte jag. I morgon skriver vi kontrakt. Skönt att det är klart.
 
En kollega i stiftet hade skrivit till biskopen och frågat om det fortfarande är tillåtet för en präst att omfatta den gamla äktenskapssynen att äktenskapet är för man-kvinna-relation. Han mailade biskpens svar till mig för kännedom: det är tillåtet och det strider inte mot prästlöftena.
- De orden skriver vi ut på fint papper och ramar in och hänger över våra skrivbord, sa vi till varandra.
 
Då behöver man kanske inte frukta "lagens strängaste straff", tänker jag. Tur att Domkapitlen blivit mildare med åren och numera bara tar kragen - inte hela huvudet.

Kommentarer
Postat av: Håkan Kero

En del politiker som är aktiva i svenska kyrkan, borde anmälas för bibelfobi. Att förkasta bibelns lära borde väl vara det enda straffbara i en kristen kyrka?

2015-08-07 @ 09:41:00
URL: http://hkankerosblogg.blogg.se/
Postat av: Ann-sofie Kassberg

Yttra på du!
Guds frid
Ann-sofie Kassberg

2015-08-07 @ 10:44:45
Postat av: Jag i Halland

Först idag fick jag tillfälle att i lugn och ro läsa de anmälningar mot dig som (hittills?) kommit till Domkapitlet i Luleå. Nivån på dessa är, som flera påpekat, inget att imponeras av.
Imponerad blev jag dock av de båda yttranden som du själv har skrivit! Sakligt, lugnt, tydligt, fritt från hätskhet - det är några av de ord som kom för mig under genomläsningen.
Så, innesluten i mångas förböner kan du kanske rent av sjunga "min framtidsdag är ljus och lång"!?

Jag i Halland

2015-08-07 @ 11:25:39
Postat av: Elisabeth

Inte för att jag vet något om stiftsjuristens kompetens men kan, som jurist med lång erfarenhet av arbete i domstol, upplysa om att i en domstol betyder den skrivningen att "nu har det kommit in ett nytt papper, det tillför inget men du måste ju få se det och får yttra dig om du vill".

2015-08-07 @ 15:27:13
Postat av: Lennart Lysell

Hej Torbjörn
Jag gillar dina synpunkter om fobi i olika sammanhang. På 800-talet lärde vi Svenskar oss att läsa av de Kristna som kom hit. Det har tydligen inte journalisterna ännu fattat för de klarar inte att använda rätt ord i rätt sammanhang. De försöker tala om för oss andra vilka ord som betyder vad. Sorgligt kallar jag det. Att sådana rakryggade människor som du finns i Svenska Kyrkan gör att man känner en viss trygghet när man går dit i alla fall trots det politiska inflytandet som finns där. Om någon som heter Maria Johansson Berg anser att du inte skapar förtroende för kyrkan så beror det antagligen på att hon ej får vara med i " Socialdemokrater för tro och solidaritet " eller sitter hon på två stolar ?? Eller hon kanske är rädd för att du skall skrämma bort kyrkobesökarna så royaltyn skall utebli för Bibeln som staten har copyrighten på. Fy dumma mig ...... säga så elakt. Nä sanningen att säga så har du i alla fall mitt fulla förtroende om jag så är den enda i denna förljugna " Kristofoba " löjliga ordlek som den knepiga "hen" framställer och försöker göra politiska poäng av. Hon kanske skulle försöka ägna sin tid åt att fundera på varför inte två homofiler kan leva ihop utan att gifta sig ? Sambo har ju samma rättigheter... ? I juridisk synpunkt likställda. Varför bryr man sig så mycket om hur Kristna lever när man ändå inte tror på budskapet ?? Varför kan inte homofilerna gifta sig i en moske ?? Då slipper de ju att vara Kristna. Eller i Katolska kyrkan.... eller...???
Det kan hon ta upp i en motion med sitt parti. Men det är klart det blir ju inte det samma då. Där har man ju inget politiskt inflytande. Det tänkte jag inte på.... fy då.
Mvh
Lennart

2015-08-08 @ 00:29:13
Postat av: Peter T

Läste ditt sista yttrande.
Lysande formulering när du ber domkapitlet notera Exakt vad du skriver.
Det borde nog anmälaren också gjort.

Svar: Oftast filar jag väl så ordentligt på formuleringarna att det kan vara en lönsam sysselsättning - om man nu vill veta vad jag tycker.
Torbjörn Lindahl

2015-08-08 @ 18:10:19
Postat av: T Bertilsson

"En kollega i stiftet hade skrivit till biskopen och frågat om det fortfarande är tillåtet för en präst att omfatta den gamla äktenskapssynen att äktenskapet är för man-kvinna-relation. Han mailade biskpens svar till mig för kännedom: det är tillåtet och det strider inte mot prästlöftena."

Följaktligen borde den näsvisa kyrkopolitikern, fru Johansson Berg, skyndsamt till domkapitlet anmäla Hans Högvördighet. Icke kan väl denna socialistiska kyrkopolitiker, bekännare av tidens nyckers religion, tillåta detta oförlåtliga uttryck av homofobi?

Svar: Och i mitt yttrande till den senaste anonyma anmälan anförde jag också att om det på något sätt läggs mig till last att jag omfattar den traditionella äktenskapssynen - då måste denna kritik även drabba biskopen. Tillsammans med två andra biskopar reserverade han sig nämligen mot förslaget att införa kyrklig vigsel för par av samma kön, när frågan behandlades i Läronämnden vid 2009 års kyrkomöte.
Torbjörn Lindahl

2015-08-08 @ 20:12:48
URL: http://fieldmarchal.blogspot.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0