Tillbaka igen

Jag får tacka kära läsare för enastående trohet. Under bloggfastan har denna ringa blogg likväl besökts av 20-40 personer dagligen. Vem vet vilka det är? Sådana som besöker bloggen så sällan att de ej varit medvetna om fastetiden? Eller sådana som passar på läsa ifatt gamla inlägg? Eller sådana som bara lider av så djup blogginläggsabstinens att dom inte kan låta bli vistas i bloggens närhet?
 
Själv tycker jag det är ljuvligt med bloggfasta. Kan inte hjälpas att bloggen till sist blir något som tar både tid och intresse på sådant sätt att det är skönt bara bryta av. Men då är det lika roligt att återigen komma i kontakt med kära läsarna.
 
Förutspådde i morse att det skulle bli både högmässa och utevistelse i vackra vädret. Så blev det också. Båda sakerna ytterst positiva upplevelser, om än av olika slag. Det senare innebar skidåkning på isen.
 
Har det hänt något under fastetiden som är värt rapportera om? Det som hänt ute i stora världen - flygkrasch i Alperna, fortsatta terrorattacker mot kristna i olika delar av världen, Luleå Hockey har åkt ur slutspelet - det vet ni ju redan.
 
Under mars månad har samtliga i församlingens personal i olika omgångar fått vara på Mångfaldsdag. Det innebar att vi en halv dag fick lyssna till en man - välkänd i Luleå - klädd i kvinnokläder. Det är klart - tänkte jag - att när ett budskap om diskrimineringens otyg och mångfaldens välsignelser delges oss just på detta sätt så blir det oundvikligen så att det är vissa bestämda sidor av mångfalden som i praktiken hamnar i fokus. Jag tänkte: vad skulle hända om det var en ortodox jude i sin svarta kostym, sin hatt och sina långa kindlockar som talade om mångfald? Vad poängen var med dessa dagar har jag inte riktigt förstått ännu. Väntar med spänning att någon ska uppenbara det för mig.
 
Själv har jag - återigen - fått vara med om en fin påskhelg i Hertsökyrkan. Sex gudstjänster fr o m torsdag kväll t o m idag och då är ju ännu Annandagen kvar.
 
Palmsöndagshelgen var jag på retreat på Stiftsgården. Det är ju en fin och vilsam miljö att vistas i. Så vad avser den rent mänskliga vilan och återhämtningen så var det gott. Men tänker man sig också att det ska vara en möjlighet till andlig fördjupning då var det lite tunt.  Så mycket mer kan göras av både mässor och böner. Nästa gång får det bli Rättvik eller Bjärka-Säby.
 
Nu är det också tid att börja drömma om första MC-turen. Faktum är att när jag efter retreaten den 29 mars tog en snabbsväng till yngre bror i Umeå så mötte jag på E4 en motorcykel. Rekord? Men det är ju klart, det var ju 20 mil söder om Luleå. Här i stan har jag ännu inte sett några riktiga hojar. Dags snart?
 
Att jag kommer att skriva något väsentligt i framtiden som gör det värt besväret att besöka denna ringa blogg - det lovar jag inte. Den som lever får se. Jag har f ö köpt ny dator. En liten tunn behändig sak där man kan ta lös skärmen och använda den som "platta". När jag berättade detta för min gammelsvåger i Uppsala - som tidigare gånger varit mig behjälplig vid datorköp, men denna gång fick uppleva sig överflödig - då tyckte han att jag skulle "platta till alla" på min blogg.
 
Det kan ju också vara ett mål för idogt bloggande.
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Bodil

Välkommen tillbaka! :)
Jag kan varmt rekommendera Bjärka-Säby, där jag ju helt nyligen varit några värdefulla dagar i tystnad, bön och gudstjänster.

2015-04-05 @ 22:53:41
Postat av: Jan-Olov Madeleine Ågren

Verkligt trist, Torbjörn, att du inte fattade poängen med Mångfaldsdagen, en dag arrangerad av din egen arbetsgivare. Kanske hade du alltför mycket fokus på kläder. Kanske hade det hjälpt om någon präst i långklänning sagt ungefär samma sak. Kanske inte.
Kanske är det svårt i vilket fall för den som endast ser (och hör?) utbildarens kläder att förstå allt det som jag (och dina arbetskamrater) sa.
Kanske är det extra svårt för den som inte vill förstå, att förstå. Kanske är det extra svårt för den som stängt sin hjärna (och hjärta?) för vissa andra människor att upptäcka att de är just människor. Oavsett kläder. Precis som du själv förresten. Tänka sig.

Svar: Tänka sig att du återigen kommenterar på min blogg! Lite imponerad blir jag faktiskt av mig själv att jag genom denna ringa blogg återkommande lyckas väcka ditt intresse!

F.ö. är det flera på arbetsplatsen med vilka jag delar upplevelsen att inte ha förstått poängen med dagen. Detta har dock inget med dig att göra. Som föreläsare tycker jag du var förhållandevis duktig och lyckades hålla intresset uppe i flera timmar.

När vi på arbetsplatsen förra veckan fick utvärdera mångfaldsdagarna så ställde jag tydligt frågorna
- är det någon konkret händelse på arbetsplatsen som gett behov av mångfaldsdagarna?
- vad var arbetsgivarens syfte med dagarna? Vilket var det önskade resultatet?

Ännu har ingen försäkt ge mig något svar.
Torbjörn Lindahl

2015-04-22 @ 13:50:08
Postat av: Jan-Olov Madeleine Ågren

Hade det inte varit för att en gemensam bekant gjorde mig uppmärksam på dina skriverier om din uppfattning om mig och min insats hade detta säkert gått mig förbi. Eftersom jag inte följer din blogg.

Detta var blott andra gången jag synts till här på din blogg. Första gången var i samband med ett inlägg där du delgav omvärlden din, som jag ser det, ytterst fördomsfulla syn på Luleå Pride.

Trist att flera på din arbetsplats inte förstod poängen med mångfaldsdagen. Trots att den inleddes på ett, tyckte jag, rätt tydligt sätt just kring varför arbetsgivaren valt att arrangera den. Men kanske behöver detta upprepas och ytterligare förtydligas för dig och de andra. Jag hoppas att din arbetsgivare kommer att göra det på något sätt.

Om jag inte minns alldeles fel hade förresten även jag ett moment i början av min insats som handlade just om varför var och en av er satt där ni satt och tog del av dagen. Men kanske var inte heller den tillräckligt tydlig för att landa väl hos alla deltagarna. Det handlade i alla fall om hur ni alla på olika sätt och i olika omfattning dagligen påverkar andras liv och vardag och vilka förväntningar andra därför med rätta kan ha på er.

Jag känner mig dock trygg i förvissningen att flera, många, kanske de flesta mycket väl förstod poängen med dagen. Kanske t o m uppskattade den. Utvärderingen lär kunna berätta mer om detta.

Till sist: Förebyggande arbete är just förebyggande. Bättre förekomma än förekommas. Bättre förhindra att konkreta onödiga och olyckliga händelser inträffar än att vänta på de olyckliga händelserna och då agera. När det redan i någon mening är för sent.

Svar: Oroa dig inte. Jag tror absolut inte att du regelbundet följer min blogg. Varför skulle du det? Eller kanske är det just det du borde? För visst var det ett av budskapen i din insats på mångfaldsdagen att alltid finns något att lära också av det vi först uppfattar som annorlunda?
Att man kan vara kritiskt eller åtminstone tveksam också till sådant som ens "arbetsgivare" står för och arrangerar - det är absolut inget ovanligt inom svenska kyrkan. Den är nämligen - enligt sin självbeskrivning - en "demokratisk" organisation. Ungefär som riksdagen alltså. Där finns inte bara rum för regeringsmajoriteten utan även för "oppositionen". Inom kyrkan kallar vi det för mångfald.
Torbjörn Lindahl

2015-04-27 @ 20:26:52
Postat av: Jan-Olov Madeleine Ågren

Det går förstås att tolka begreppet "mångfald" på olika sätt. Värdegrundsmångfald ... diskrimineringsgrundsmångfald ... social mångfald ... etc. Något säger mig att jag redan vet en del om din värdegrund och ungefär på vilka punkter den krockar med min. På vilka punkter den krockar med en icke-diskriminerande värdegrund baserad åtminstone på de lagstiftade diskrimineringsgrunderna. Det är inget jag behöver följa din blogg för att ytterligare fördjupa mig i även om det säkert skulle ge en mer mångfasetterad bild av dig.
Varför skriver du förresten arbetsgivare inom citationstecken? Har du problem med det begreppet? Bättre med arbetsköpare kanske?
I vilket fall är det förstås bra med en pågående värdegrundsdiskussion på en arbetsplats men det är nog också bra att sätta ner foten vad gäller grundläggande saker. Det kan nämligen öka förutsättningarna för en faktisk social, mänsklig mångfald.

Svar: Helt klart finns det olika typer av mångfald. Där är vi överens.Att jag satte arbetsgivare inom citationstecken berodde på att man i kyrkliga sammanhang ofta menar lite olika. För en församlingsanatälld som jag är ju den juridiska arbetsgivaren den lokala församlingen. Men ofta uppfattar ju folk att tex en präst är anställd av "svenska kyrkan" och skiljer inte riksorganisationen, som ju snarast är den synliga ideologiskt präglande kyrkliga nivån, från den lokala nivån. Det var denna existerande osäkerhet med begreppen som var anledning till citationstecknet.
Inget annat. Det marxistiska begreppet arbetsköpare har jag aldrig använt.
Torbjörn Lindahl

2015-05-05 @ 19:29:41
Postat av: Jan-Olov Madeleine Ågren

Så vilken tolkning av begreppet mångfald använder du dig av? Och anser du att mångfald enligt din tolkning är något vi behöver mer av? Men med en annan tolkning finns det risk att din önskan förändras drastiskt?
Noterar att du inte kommenterade behovet av att arbetsgivaren sätter ner foten i dessa frågor och blir tydligare vad gäller värdegrunden. Men du kanske inte håller med om det eller är rädd att det då uppstår en konflikt mellan din egen värdegrund och den som arbetsgivaren bestämmer sig för.

Svar: Ärligt talat har jag aldrig ägnat mig åt någon djupare fundering över tolkningen av ordet mångfald. Jag kände bara att jag spontant kunde instämma i dina ord när du skrev att begreppet mångfald kan tolkas på olika vis.
Torbjörn Lindahl

2015-05-20 @ 14:50:31
Postat av: Jan-Olov Madeleine Ågren

Det sätt på vilket du undviker en del frågeställningar är väldigt talande.
Att du inte förstod poängen med den av din arbetsgivares (Luleå Domkyrkoförsamling) anordnade mångfaldsdag, där ju den här diskussionen började, känns alltmer självklart.
Trots att du ändå deltagit på en sådan dag har du inte bemödat dig om att fundera på begreppet. Det är både intressant och sorgligt. Men, som sagt, talande.
I rest my case, som det heter ...

Svar: Om jag talar genom att inget säga är jag ju i gott sällskap. Enligt Bibeln finns det ju människor som talar fast de är döda.Ärligt talat förstår jag inte längre poängen med den här debatten. Mitt sätt att svara utan att längre tillföra något verkligt bränsle till debatten är väl snarast ett stilla försök att avsluta den.
Torbjörn Lindahl

2015-05-21 @ 11:56:34
Postat av: Jan-Olov Madeleine Ågren

Ok. Jag har full förståelse för att du vill avsluta det här samtalet. Och det går ju inte att fortsätta ett samtal om båda parter inte vill. Det är vi båda medvetna om. Jag kan bara hoppas att du fortsätter att fundera på frågor kring mångfald och diskriminering även om du inte erkänner det officiellt. För mig är det uppenbart att det skulle vara bra.

Madeleine

Svar: Tackar!Skulle faktiskt vara roligare tala med dig ansikte mot ansikte någon gång. Men innan jag slutar kan jag inte låta bli kommentera en sak du skriver. Att för dig "är det uppenbart att det skulle vara bra" om jag fortsatte fundera över frågor om mångfald och diskriminering. I ett tidigare inlägg har du skrivit att du anser dig ha "hyfsat" god uppfattning om mig och mina åsikter. Onekligen en snabb förmåga att med förhållandevis ringa underlag gör sin färdiga bild av en medmänniska. Är det exempel på en osedvanligt god människokännedom eller är det sådant som kallas fördomar?
Torbjörn Lindahl

2015-05-22 @ 08:29:54
Postat av: Jan-Olov Madeleine Ågren

Du har helt förhoppningsvis rätt i att det vore roligare och mer meningsfullt att prata med varann ansikte mot ansikte. Och du har ju min e-postadress så det går bra att höra av sig vid tillfälle så ordnar vi det.

Men eftersom du ställer en fråga i din senaste kommentar kanske det ändå är på sin plats att besvara den här. Så här kommer ett försök:

Du har funnits och verkat synligt i Luleå och Norrbotten en längre tid. Dina värderingar känns inte direkt okända. Ditt engagemang i t ex Synoden och Frimodig kyrka antar jag också säger något.

Detta får mig att tro att din syn på människors lika rättigheter oavsett kön, könsidentitet, könsuttryck, sexuell läggning och kanske fler mänskliga egenskaper än så skiljer sig en del från min. Din syn har kommit till uttryck, som jag uppfattat det, i ställningstaganden från din sida vad gäller kvinnors och HBT-personers relation till och rättigheter inom och gentemot kyrkan oavsett om jag med kyrkan menar Svenska Kyrkan eller något annat kyrkligt sammanhang där du verkat.

Jag misstänker också starkt att det är just dessa ställningstaganden som ligger till grund för de formuleringar i dina blogginlägg som jag ett par gånger reagerat på.

Du får gärna, på lämpligt sätt, berätta för mig om detta är fördomar eller något annat. Kanske fakta? Skulle det vara fördomar finns ju ingen mer lämplig person att rätta till detta än du. Och skulle det vara som så att du hyser en och annan fördom kring mig gäller det omvända. Så hör av dig så ses vi!

Svar: Att du följt mig så noga i så många år var betydligt mer än jag någonsin kunde föreställa mig. Synoden, hur många av dem jag numera dagligen möter har ens en aning om att den någonsin existerat? Själv har jag inte varit aktiv i den på nästan 15 år.Skulle dock vara intressant veta vad mitt engagemang i Frimodig kyrka anses kunna säga om mig. Har du läst Frimodig kyrkas program?
Torbjörn Lindahl

2015-05-24 @ 19:31:08
URL: http://www.sensus.se/rattighetscentrumnb
Postat av: Jan-Olov Madeleine Ågren

Ja, du har rätt. Det var nog dumt att blanda in Frimodig Kyrka i detta. Kanske var det också dumt att blanda in Synoden. Jag kan ju inte veta vilka värderingar du delar med dessa organisationer och vilka du står i opposition till. Det är förstås fullt möjligt att engagera sig i resp organisation i förhoppningen att kunna förändra något inifrån. Du delar ju uppenbarligen inte heller din arbetsgivares värderingar på alla punkter, t ex entusiasmen för mångfaldsdagen som du klart visat att du inte förstod poängen med fastän du ju är en del av den organisationen. Så kan det vara. Inget ovanligt med det i sig.

I vilket fall är det intressant att du inte alls kommenterar de sakfrågor kring värderingar som jag lyft. Utan istället fokuserar på mitt sätt att, antagligen helt i onödan, blanda in organisationer som du av någon anledning letat dig till under åren. Och nej, jag har inte följt dig särskilt noga. Men ett visst intresse för just värderingsfrågor har gjort att jag inte kunnat undgå ett och annat och ibland kommer information till mig utan att jag behöver anstränga mig särskilt mycket. Det kanske även du har varit med om ibland.

Du har fortfarande egentligen inte satt fingret, klart och tydligt, på vad det var med mångfaldsdagen som du inte gillade. Att du säger dig inte ha förstått arbetsgivarens syfte med den tror jag faktiskt inte riktigt på eftersom syftet klart deklarerades av arbetsgivarens representant vid inledningen av dagen och dessutom fyllde jag och andra deltagare på med tankar kring detta under mitt pass. Så det kan inte ha undgått dig. Egentligen.

Det känns som att du gör ditt bästa för att undvika kärnan i det jag skriver. Kanske skulle det vara lättare att ägna sig åt den mellan fyra ögon än här, mer eller mindre offentligt. Jag vet inte. I vilket fall får du som sagt gärna höra av dig. Jag är öppen för en annan form av dialog.

Svar: Undviker jag frågor? Kanske det. Jag vill nog undvika att själva debatten onödigtvis ställer oss i större motsats till varandra än verkligheten är. Ärligt talat är det väl så från min sida att jag inte riktigt vet vad vad det är vi diskuterar och varför. Men min bild är att det är du som är mest angelägen om den här dialogen. Därför är det min uppfattning att om den skriftliga dialogen ska övergå till ett personligt samtal så får det bli på ditt initiativ i så fall.
Torbjörn Lindahl

2015-05-27 @ 11:14:54
URL: http://www.sensus.se/rattighetscentrumnb

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0