Pontifikalmässa

var jag med om igår. Dvs mässa ledd av en biskop.
 
Jag for nämligen inte hemåt med tåg i lördags från Uppsala, utan till Stockholm. Där besökte jag om söndagsmorgonen S t Stefanus koinonia, en gudstjänstgemenskap i svenska kyrkans tradition tillhörande Missionsprovinsen. Dess biträdande biskop, Göran Beijer, celebrerade och jag fick nöjet att stå med vid altaret och koncelebrera.
 
Roligt besöka denna lilla tappra grupp som på frivillig väg försöker uppehålla ett gudstjänstliv av en typ som blir allt ovanligare inom svenska kyrkan. Och då menar jag kombinationen av tro, ämbete och liturgi. Om någon tycker att det är för mycket högkyrkliga hyss i dom mässor jag firar i Hertsön så kan jag efter gårdagens mässa meddela att jag i det avseendet ännu bara befinner mig i lågstadiet. Kyrkan dom samlas i, S t Sigfrids kyrka, tillkom en gång på enskilt initiativ, fungerade senare en period som församlingskyrka men har sedan blivit över och drivs nu av en enskild förening
 
Skälet till Stockholmsbesöket var annars sammanträde med Kyrklig Samlings samarbetsråd, vilket jag nu tillhört ett antal år, säkert en bit över tio år, tror jag. Vad ägnar man sig då åt i dessa sammanhang? Samtal om det s k läget, som ordföranden sa vid inledningen.
 
Alltid roligt träffa vänner från olika delar av landet. och från olika andliga traditioner - dock med det gemensamt att alla har en genuin samhörighet med det vi uppfattar som svenska kyrkan, bortom politiker och kommunalkyrkosystem.
 
Nu är jag hemma på riktigt. Nu hoppas vi bara att Skellefteå ordentligt tar grepp om SM-finalen i morgon

Kommentarer
Postat av: Populisten

Vilken otur att vara bortrest när en av favoritbloggarna kommer på besök. Hoppas att liturgin inspirerade till utveckling mot mellanstadiet.

Per "Populisten" Börjel, ordförande i S:t Stefanus kyrkoråd

Svar: Tråkigt att du var borta. Det hade absolut varit roligt att träffa dig.
Torbjörn Lindahl

2015-04-21 @ 20:50:29
URL: http://populisten.wordpress.com
Postat av: Populisten

Här kommer en länk med bilder från mässan. Synd att vi bara lyckats mönstra en altartjänare när vi hade så celebert besök. http://www.stefanuskoinonia.org/3e-son-i-pasktiden/

2015-04-23 @ 21:33:33
URL: http://populisten.wordpress.com
Postat av: Andreas Holmberg

Och vi får väl gratulera Dag Sandahl och hans "Lakers". Lika bra att dom vann hemma, förresten, så folk fick jubla "på plats". För som en rolig växjöspelare så träffande sa inför den intensiva slutkampen: "Skulle vi förlora ikväll, så har vi ju i varje fall bortaplansfördel i den avgörande matchen!"

AIK vann ju serien i alla fall och måste väl fortfarande betraktas som Sveriges bästa hockeylag (femte finalen på raken!). Men motivation slår klass, och det blir ju lite träligt med lag som börjar abonnera på SM-bucklan (ungefär som Edsbyn i bandy för några år sedan). Hur roliga och spännande har de senaste SM-finalerna i hockey varit på en skala? (Och då talar jag inte bara som gammal lulebo).

2015-04-24 @ 14:50:31
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: Andreas Holmberg

Förresten, Torbjörn, hockeyn åsido: Det börjar vara tid att påbörja en insamling för en evangeliserande minnessten eller byst över den märklige prästmannen Anders Carl Rutström från Rutvik som föddes 1721 (300-årsminne 2021 alltså!) och dog 1772 i häktet på Stockholms slott! Jag lägger gärna ett par tusen kronor själv. Bensbybornas ärkebiskopar, benzelierna, som implementerade konventikelplakatet, har fått en sten, men den för många generationer andlige ledaren och sångaren Rutström (vars "apostoliska sändebrev till Stockholms präster" från landsflykten i Hamburg delvis är publicerat i Ens ropandes röst!) är förpassad till skräphögen. Inte var heller han felfri, men en märkesman av annat slag än benzeliserna. Förslag till inskription på en sten i Gammelstad vid 300-årsminnet 2021 (enligt vissa uppgifter var han född i en kyrkstuga i kyrkbyn, Torbjörn, men det bör kollas upp):

Rutvikaren och herrnhutaren
ANDERS CARL RUTSTRÖM
Präst, poet, politiker
Född i Nederluleå 1721
Kyrkoherde i Stockholm 1758-1765
Landsförvisad 1766-1770
Död på slottshäktet i Stockholm 1772"

Och på stenens andra sida får vi plats med en av hans mest kända och älskade sångverser:

"Tro och älska, det är saken:
allt på kärlek kommer an.
Kärleken uppfyller lagen,
tron ej annat göra kan.
Den som tror skall salig bliva,
den som älskar livet får.
Gode Jesus, värdes giva
att din kärlek om mig rår."

Några av Rutströms i både Sverige och Finland älskade sånger kan i lätt bearbetning läsas på: http://www.helakyrkansjunger.blogspot.se/search/label/1700-talet%20Rutstr%C3%B6m

För hans sant evangelisk-lutherska predikningar, se länken under mitt namn ovan!

2015-04-24 @ 15:48:10
URL: http://rutstromspostilla.blogspot.com
Postat av: Dag Sandahl

Jag vill på inget sätt strö salt i såret men gläder mig över att få ta emot gratulationer från folk med anknytning till Skellefteå. Ska jag ha halsduken när jag ser Stiglund?

Svar: Här delar vi allt i kristlig gemenskap. Om en lem gläder sig så gläder sig alla!
Torbjörn Lindahl

2015-04-28 @ 17:42:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0