Nej jag lurades inte

I vart fall inte avsiktligt. När jag satte den rubrik jag gjorde till föregående inlägg.
 
Avsikten var inte att locka läsare som , likt vännen Andreas, skulle se fram emot ett intressant inlägg om EFS' framtid som fortsatt inomkyrklig rörelse eller självständig frikyrka.*
 
Faktum är att jag nog saknar kompetens att skriva det inlägget. Faktum (2) är att EFS sannolikt är den vitaste och mest outforskade fläcken på min andliga karta. Och detta trots att jag famlevde mina första nio levnadsår på en EFS-folkhögskola (Hålland) där mina föräldrar var lärare i tio år fram till 1962. 
 
Åtskilliga barndomsminnen har jag från det närbelägna Missionshuset. Men jag tror bara från julfester och försäljningar. Var vi som familj någonsin på ett vanligt "möte"?  Däremot var vi regelbundet i kyrkan. Söndag var kyrko- gångsdag.
 
När jag kom ut som präst i Nederluleå blev det dock många möten med EFS:are och möten i missionshusen. Som förkunnare tror jag att jag var acceptabelt accepterad men för gemenskapens skull var det nog oftast bäst att undvika kvinnoprästfrågan.
 
Jag minns särskilt en gång när en man som blvit min gode vän skulle försöka förklara något av vad EFS-mentalitet är. Han målade då bilden av en EFS' årskonferens där Missionsföreståndaren (eller distriktsföreståndaren om det gäller en länskonferens) inför de hundratals (tusentals?) förväntansfulla församlade stiger upp i predikstolen, tar ett fast grepp om densamma, låter blicken svepa över menigheten och utbrister: "Missionsvänner!" Då går en rysning av välbehag och identitet genom bänkraderna. Ingen förblir oberörd (och knappt ett öga är torrt - tillägger jag som kanske på trettio år något förbättrat situationen.)
 
O nej det är inte för mig, tänker jag och tänker att jag nog trivs bättre bland laestadianer. Där kallas de kristna bara för kristna rätt och slätt.
 
Men kanske borde jag bli mer missionsvän. Ska försöka ordna den saken genom att be min arbetsledare om att få åka till Johannelund på konferens om mission i Sverige i oktober.
- - - - -
* men några lurades kanske. Besökstalet på bloggen steg till 191 igår.

Kommentarer
Postat av: den gamle kamraten

Rubrik-lureri är skoj. Rubriken "kyrklig arbetsmiljö" natten mot igår gjorde att gårdagens besökstal på min blogg skuttade upp till icke vanligtvis hög höjd.
Och mitt lureri var helt avsiktligt.

2014-09-11 @ 13:52:54
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0