Laestadiansk sång

har jag lyssnat på. Det gör jag iofs ganska ofta. Varje gång jag är i bönhuset. Men i söndags när jag var där köpte jag CD:n som spelades in under sångaftonen i Domkyrkan i samband med sommarens stormöte. En likadan producerades vid förra Luleå-sommarmötet och den har jag älskat. Den nya kommer jag älska lika mycket. Har redan lyssnat på den flera gånger.
 
Villigt ska erkännas att domkyrkoorganistens (Markus Wargh) orgelspel inte är helt fel. Men vad är det med själva sången som lockar? Så totalt fritt från allt publikfrieri. Ingen solist som framhäver sin egen röst och profil. Snarare ett odefinierbart muller - ljudet från 500 sångglada som ibland ligger märkbart i otakt med varandra - där man knappast kan urskilja orden om man inte kan texten utantill eller har den framför sig.
 
Kanske är det bara att sången ger en försmak av det som nämns i en av de kända sånger som finns med på nya CD:n, "härligt sången där ska brusa, stark som dånet av en vattuflod".
 
Även om genren är långt från det som numera kallas "lovsång" fyller den mig med minst samma glädje som lovsången på ett OAS-möte. Och kanske ger det mig större aning om hur jag tror det kommer att låta i himmelen.
 
Stort tack till er alla som sjöng och till er som ordnade inspelningen och produktionen av skivan.

Kommentarer
Postat av: Andreas Holmberg

Ja, en himmelsk sång om himlen kan även icke-CD-ägare lyssna på här: http://www.friapsalmboken.blogspot.se/search/label/Vilken%20salighet%20stor
Även andra sånger kan sjungas med stöd av inspirerande församlingssång på nätet, t.ex. "Sjung en liten sång": http://www.friapsalmboken.blogspot.se/search/label/Sjung%20en%20liten%20s%C3%A5ng

Svar: Nej att lyssna på nätet är alldeles för modernt.
Torbjörn Lindahl

2014-10-09 @ 07:51:43
URL: http://friapsalmboken.blogspot.com
Postat av: Andreas Holmberg

Nå, den sistnämnda melodin sjöngs visst av en skolad kör - men a capella och mycket andäktigt. Himmelskt det också, tycker jag.

2014-10-09 @ 07:53:56
URL: http://friapsalmboken.blogspot.com
Postat av: maria, Skonummer 39

Bara dom sjunger rent får dom vara i vilken otakt som helst. men falsksång det är riktigt jobbigt.

Svar: Dom sjunger bra och rent.
Torbjörn Lindahl

2014-10-09 @ 22:59:39
Postat av: den gamle kamraten

Utan någon som helst koppling till innehållet i detta inlägg yttrar jag denna lördag den 11 oktober ett stort "Grattis!" på din födelsedag och sjunger med falsk stämma "Hurra! Hurra! Hurra! Hurra!"

2014-10-11 @ 15:22:28
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se
Postat av: Alma-Lena

ja, det är härligt när alla sjunger av hela hjärtat och för full hals med starka "klämröster"! Mammas favorit är den tidigare skivan med Marcus Warg och fridsförbundet. Vill du höra mer så har Surunmaa gjort en hel skiva med Sions sånger i härligt avskalade arr där texten tydligt framgår, men sångtekniken är densamma. Här en länk till O vad sällhet då skall bliva. Jag blir då rörd till tårar av de starka texterna och tydliga melodierna.

2014-10-13 @ 13:29:31
URL: http://barockbloggen.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0