Helg

Igår afton fick jag för mig att jag skulle fara till Boden på gudstjänst. Det var Bodens fridsförbund som hade gudstjänst i Rörvikskyrkan. Roligt med laestadianska gudstjänster i en "riktig" kyrka. Känns lite som i min ungdom då jag gjorde mina första möten med laestadianismen. Då hade dom ju alltid sina gudstjänster i Luleå i kyrkor och församlingshem. Är det bara det att rollen som inomkyrklig väckelse blir tydligare om man faktiskt är i kyrkan. Eller var det det mindre antalet människor som fick mig associera till den tid när Luleå fridsförbund rymdes i lilla salen på övervåningen i Mjölkuddsgården. Nå, trivsamt var det. En del Lulebor var där. Kanske var det fler Lulebor som var i Boden söndag eftermiddag för i bönhuset på Örnäset var det mindre folk än vanligt i eftermiddags.
 
Högmässan firade jag i Örnäset. Inte ofta jag är där numera men det var roligt. En av deltagarna berättade att hon var en ev mina konfirmander på Bergnäset 1982. Det är en grupp jag alltid kommer att minnas eftersom hälften av tjejerna hette Susann! Detta var dock ingen av susannorna.
 
Dagens predikant i bönhuset predikade över exakt samma text som jag predikade över i högmässan, men la ut texten på delvis helt annat sätt. Där ser man djupen i ordet.
 
I morse var det ordentligt vitt på marken och lite mer snö har fallit under dagen. Jag tror - men det visar sig ju att man ofta minns fel när det gäller väder - att det är första gången på flera år som vi fått första snön redan i oktober. Hade jag haft vinterdäck på bilen hade jag kanske farit till Boden även idag. I morgon får det bli skifte till vinterdäck.
 
 

Kommentarer
Postat av: Håkan Kero

Vill bara upplysa läsarna utanför Tornedalen, att vi i Pajala kommun får ha laestadianska Gudstjänster i en "riktig kyrka ca ett halvt dussin helger per termin. Korpilombolo och Pajala kyrka används flitigt när vi samlas till bönemöten. Av någon anledning är tröskeln till en "riktig kyrka" lägre än bönhusets tröskel. T.ex. hade vi ett tiotal nyanlända asylsökande från Eritrea och Syrien på bön igår. De fick tolkning till engelska om bland annat skillnaden mellan de bägge rövarna på Golgata. Det var en riktigt upplyftande predikan och jag hoppas våra långväga gäster kommer fler gånger. Till tredje advent har vi bön i Sattajärvi. Då kommer lördagens Gudstjänst att flyttas till Pajala kyrka där vi i samband med bönemötet firar mässa med vår kyrkoherde Kaarlo Kult. Det har blivit en mycket uppskattad tradition. Vi gästas då av över hundra kristna ungdomar från hela Norden som firar Lucia här samma helg.

Svar: Roligt när nya människor dyker upp på gudstjänster. Att tröskeln till en kyrka är lägre för många än bönhuströskel är ju en "sanning" som ofta upprepas. Men ibland kan det vara tvärtom också.Även glädjande om relationen mellan väckelse och kyrka är god i Pajala församling.

Torbjörn Lindahl

2014-10-20 @ 21:13:37
URL: http://hkankerosblogg.blogg.se
Postat av: Alma-Lena

Härligt, här längre norrut blev en koptisk kille från Egypten helt betagen i Västleastadianska församlingen han kände sig hemma där trots sin bakgrund med mycket färgstarka och liturgiska gudstjänster. Men det viktigaste är ju osynligt-den Heliga Ande.

2014-11-07 @ 19:38:45
URL: http://barockbloggen.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0