Det gäller att vänja sig

Fick lite övning idag. Fr o m mitten av januari ska jag ju vara ledig varannan helg. Jag gick i "hemkyrkan" Hertsökyrkan. Kollegan Mats ledde högmässan. I mina ögon lite omotiverat förkortad högmässa dock. Kanske var det närvaron av en av domkyrkans körer som motiverade att korta liturgin något. Roligt med kör. Och med trumpetspel. Det senare hör ju till på första söndagen i advent.
 
Lite abstinens får man ju när man inte själv celebrerar men det hör väl till villkoren här i denna värld. Fullkomligheten dröjer. 
 
En av våra grupper i kyrkan, Kraftkällan, ansvarade för kyrkfikat och hade lotteri och sålde dessutom hembakat bröd som några av deltagarna bakat under lördagen i Hertsöns bagarstuga. Givetvis köpte jag flera påsar. Jag älskar bagarstugebakat bröd.
 
Efter mat (är det lunch eller middag kl 14?) hos mammas syster o svåger tog jag med mamma o moster till Domkyrkan för Kammarkörens adventskonsert. Fin konsert. Tolkningen av "Det är en ros utsprungen" var fantastisk. Roligt också med disciplinerade åhörare som kunde avstå det numera ganska vanliga oskicket att applådera efter varje stycke. Att åhörarna dock inte förmådde hålla händerna i styr efter Markus Warghs orgelsolo mitt i konserten är fullt begripligt. Mäktig avslutning med Otto Olssons Advent.*
 
Nu vet man att adventstiden börjat.
- - - - - 
* + ett extranummer från orgelläktaren. Men det var ju extra.

Kommentarer
Postat av: Emil

Bloggtips

http://kristiannyman.blogspot.fi

Svar: Tack fär tipset.
Torbjörn Lindahl

2014-11-30 @ 22:57:12
Postat av: maria, Skonummer 39

Det är väl bra med kortare gudstjänster, särskilt när det är VINTERSTUDION på TV. Jag tycker svenska kyrkan borde ta mer hänsyn till sådana viktiga(re) saker.

Svar: Givetvis ska vi ha kortare gudstjänster inte bara när det är Vinterstudio på TV. Själva vintern borde vara skäl nog. Och våren och sommaren och hösten. Folk vill väl vara ute i det fina vädret. Lika bra att sluta med gudstjänster helt och hållet.
Torbjörn Lindahl

2014-12-01 @ 20:48:24
Postat av: Jokke

Speciellt avsaknaden av sursum corda! Det hade inte tagit lång stund i jordisk tid och hade istället gett oss möjlighet att ta del av den himmelska tiden där Evighet råder. Så i själva verket hade vi tjänat oändligt med tid.

Svar: Helt rätt Jokke. Det är ju sursum corda (upplyft era hjärtan) som placerar oss i himmelen. Så utan det momentet blir mässan bara en vanlig jordisk måltid. Dessutom så blir det ju tokigt när församlingssången sanctus (helig) saknas. Där ingår ju " välsignad vare han som kommer i Herrens namn, hosianna i höjden". Det är ju Jesu intåg i Jerusalem. Så om det inte är med "så kommer inte Jesus till Jerusalem och då dör han inte heller för våra synder" som en god vän och kollega brukar uttrycka det
Torbjörn Lindahl

2014-12-02 @ 05:54:30
Postat av: maria, Skonummer 39

Nu glömde du FRILUFTSGUDSTJÄNSTER. Vaktmästarna bara älskar att släpa ut ljudanläggningar i klorofyllien.

Svar: Hur kunde jag glömma dem?
Torbjörn Lindahl

2014-12-02 @ 15:10:26
Postat av: +Göran

Det är ett oskick, som dessvärre inte är ovanligt, att hoppa över Sursum corda, prefationen och Sanctus med Benedictus. Dels är det nattvardsmässans äldsta delar, med tydliga rötter tillbaka till den judiska påskmåltiden. Dels sätter det tonen för vad det handlar om: evkaristi, tacksägelse, präglad av att Herren vill komma till oss och möta oss i nattvardens sakrament.

Svar: Oskick var ordet.
Torbjörn Lindahl

2014-12-06 @ 05:39:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0