Avståndstagande

Det var ju det jag tyckte det handlade om i materialet från kyrkokansliets informationsavdelning som handlade om vad man kan svara om folk blir upprörda av Uppdrag Granskning-programmet som sänds på onsdag. Jag hade tänkt publicera materialet i sin helhet på bloggen så ni kunnat se själva men har inte haft tillfälle. Det man i första hand skulle lära sig ta avstånd ifrån var inte Uppdrag Gransknings falska och respektlösa journalistiska metoder där man fejkar själavårdssamtal och spelar in det som ska vara tystnadspliktsskyddat och ställer präster till ansvar vilka inte har rätt försvara sig, vilket man ju kunde tro, utan från prästerna vilka hypotetiskt anses ha diskriminerande och otillåtna åsikter fast det inte ens är otillåtet.
 
Nå, eftersom jag är lydig och lojal mot andan i "svenska kyrkan" så ska jag också ta avstånd.
 
JAG TAR AVSTÅND från det som Lule-församlingarna avser bidraga med på Luleå Pride 13-15 jun.
 
Och som sakupplysning till alla som undrar var man numera tryggt möter vanlig kristendom i kyrklig tappning:
 
1. I Hertsökyrkan kommer vi INTE att ha gratisutdelning av kondomer
2. I Hertsökyrkan tror vi att det finns två (2) - av Gud skapade - mänskliga kön. Varken fler eller färre. (Att det finns individer som har oklar könsidentitet eller annars brottas med sin identitet förnekas inte, men ändrar inte det skapelsegivna grundmönstret.)

Kommentarer
Postat av: Anonym

Skulle gärna vilja läsa hela materialet från info-avdelningen. Egentligen är det väl märkligt, att Svenska kyrkan har så litet förtroende för sina anställdas förmåga, att möta den eventuella diskussionen efter programmet?

Svar: Jag tror de flesta församlingar och kyrkoherdar har fått det så det bör gå få tag på. Annars väl direkt från infoavdelningen i Uppsala. Det är lite datakrångel som hindrat mig lägga ut det.
Torbjörn Lindahl

2014-05-24 @ 19:18:44
Postat av: Jonas Nilsson

Klartecknet till Uppdrag gransknings metoder ät verkligen en ny nivå i "jakten" på präster/kyrkfolk som ev inte formulerar sig rätt i det offentliga ljuset. Inkvisitionsmetoder? Häxprocessmetoder?
Men är det inte också en presumptiv ny nivå i jakten på oliktänkande? Visserligen har Frälsningsarmen pressats så långt som möjligt men detta görs i ett bredare sammanhang.
Alla elever förklaras skyldiga att anmäla sin lärare för att säkerställa att HBTq-frågorna inte framställs på annat sätt än skolverkets ledningsgrupp föreskriver? Läkarbesök kollas upp där vederbörande ev bekräftar ett moraliskt dilemma i aborten?
Det sägs att invandrade skickar hem sina barn för att slippa denna indoktrinering??
Jag tror att Ju hårdare dessa tumskruvar dras åt desto hårdare blir motreaktionen. Jag undrar hur länge den kan dröja.
Vad är det egentligen för modigt i att säga att vi räknar med att världen består av män och kvinnor och inte av ett tredje kön? Det är något som håller på att bli galet.
Sverige är inte ett Hollywood och jag tror inte att vi ska bli eller vara det. Dit ska vi åka för att se exotiska saker. Parader kan vi kan men inte hela veckan. Hollywood kan inte bestämma vad våra barn överlever på. Hollywood vill tjäna pengar och det överlever bara somliga på.

Svar: Jo, det är en allvarlig totalitär tendens i vårt samhälle.
Torbjörn Lindahl

2014-05-25 @ 10:41:01
Postat av: s

Jag blev nyfiken och kollade hemsidorna om pride, alltså...inte ofta man blir förvånad över någonting, men vad bjuder kyrkan på alltså??? Religiös kitch??? Alltså de behandlar sig själva som ett stort skämt, vilka de nu är. Herre förbarma dig!

Svar: Kristus förbarma dig.
Torbjörn Lindahl

2014-05-25 @ 11:40:48
Postat av: Anonym

Tack, har redan kollat på rikskyrkan/Uppsala/ infoavd,
finns inget dokument utlagt där.

2014-05-25 @ 19:03:53
Postat av: den gamle kamraten

Mina tankar utifrån detta inlägg blev så mångordiga att de sprängde ramarna för en kommentar. Blev ett inlägg på min egen blogg:
http://stigstrombergsson.blogg.se/2014/may/mellanspel.html

Svar: Och där har jag kommenterat.
Torbjörn Lindahl

2014-05-28 @ 11:16:53
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se
Postat av: jenny

Jag är också endel av Hertsökyrkan i detta fall arbetslaget i Hertsökyrkan.
För många en som man kopplar samman med Hertsökyrkan pga mitt långa arbete i Hertsökyrkan, på Hertsöns skolor och i föreningarna på Hertsön.

Jag håller INTE med om det du skriver.
Jag vet att vi lever och verkar i en kyrka där båda våra åsikter ryms men det som jag nu blir arg/ledsen över det är att du skriver i egenskap av Hertsökyrkan och att jag påläggs en åsikt som jag inte har. Jag får stå till svars för dina åsikter som du hävdar är Hertsökyrkans.
Att hävda att du har mandat att tala i hela Hertsökyrkans namn hur kan du ha det? har alla medlemmar som bor på Hertsön gett dig det mandatet?

Skriv att DU inte tänker dela ut kondomer, skriva att DU tycker det finns två kön av Gud skapade men jag väljer själv vilken åsikt jag har, det gör INTE du åt mig genom att ta mandatet att skriva i Hertsökyrkans namn för vad ger dig rätten att göra det?

Svar: En prästs mandat kommer inte från församlingsborna eller från ett arbetslag eller ens från något kyrkligt demokratiskt beslut. Det ges i prästvigningen och är ett ansvar som prästen har "med den stora räkenskapsdagen för ögonen" som det hette i vigningsritualet då jag blev präst. Utifrån sin vigning är det ofrånkomligt att en präst (och en biskop) "talar för kyrkan" på ett sätt som andra anställda faktiskt inte gör. Är man dessutom områdesansvarig präst så talar man nog även för det lokala sammanhang man står i.
Torbjörn Lindahl

2014-05-28 @ 16:30:14
Postat av: Maria, Skonummer 39

Är du så gammal?! Då går du ju snart i pension så dom kan ersätta dig med en modernare upplaga som är lite mer up to date med vad som gäller nu för tiden! (ironi)

Svar: Jo snart. Men några år är jag kvar.
Torbjörn Lindahl

2014-05-30 @ 17:24:08
Postat av: Tobbe

PS till Jenny.
Man skulle ju för enkelhets skull kunna se det hela så:
1. Jag yttrar mig å distriktskyrkas vägnar utan att fråga alla i arbetslaget om lov på samma grund som församlingens hemsida talar för hela församlingen, inkl all personal, utan att alla enskilda i personalen i förväg fått ge sin åsikt (jämställt för alla).
2. Samma rätt att framföra min egen åsikt som jag tar mig i förhållande till det som kommer uppifrån, ger jag till alla i det arbetslag där jag hör hemma (samma frihet för oss alla).

2014-05-31 @ 17:45:49
Postat av: Jonas Nilsson

Apropå olikheter i medarbetarlag. Jag var på gudstjänst i söndags där en person ville inbjuda andra att gå med i stadens prideparad. Man kunde antagit att huvuddelen av denna församling inte går i prideparader så där blev det nästan en poäng.
Jag tror nämligen man kan anta H-programmet är så definitivt idag att alla förväntas omfatta det. Det är om man inte gör det som man behöver tala tydligt. Om det därför finns en kyrkoherde eller lokalpräst som inte ställer sig och delar ut kondomer i kyrkporten så är det en betydligt större och tankeväckande nyhet.
Sådant delas ändå ut runt knuten så ingen behöver lida brist.
Det allra mest uppseendeväckande tycker jag är att det blir känsligt när en eller två (?) präster/medarbetare/församlingsbor säger annorlunda i en stad. Dem tycker jag att man ska vara rädda om. Nästan som rariteter. Kyrkan skulle kunna vara en fristad i detta. Undrar hur det skulle se ut då.

2014-06-02 @ 12:50:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0