kyrkopolitisk jordbävning

Det var Sievert Öholms ordval när han i morgon-TV kommenterade Ulf Ekmans beslut att konvertera. Då hade jag inte så fel i mitt inlägg igår.
 
Jag kan nog hålla med Öholm om att Ulfs vägval kan få vissa att känna sig svikna. Han har ju byggt upp en stor rörelse (större ute i världen än i sverige!) Och många har följt honom. Nu lämnar han dem. Åtminstone blir nog många förvirrade.
 
I lite mindre skala var vi nog ett antal som upplevde något liknande för trettio är sedan. Under sjuttiotalet gick en ganska radikal ungdomsväckelse över Luleå stift med förgreningar på många håll i landet. Ledande gestalt var Bengt Pohjanen. Omkring 1980 började han allt tydligare ställa sig själv på sidan om för att några år senare konvertera. Nog var det också som att bli ställd som får utan herde för många. Kanske särskilt för ett antal i min generation som då  blivit, eller var på väg bli, präster med Bengt som inspirationskälla och föredöme.
 
Hur borde då Ulf agerat istället? Jag har inte svaret. Även präster som går i pension vetandes att en ny präst i något så när samma anda inte kommer att komma efter får ju också fundera på vart fåren ska ta vägen.

Kommentarer
Postat av: Jan Andersson

Jag har också personlig erfarenhet av Bengt Pohjanen från min tid i Överkalix som ung. Han var ledare för Kyrkans miniorer och juniorer som jag var med i, liksom min konfirmationspräst. Jag har lyssnat på många predikningar av honom, många så "rejäla" att öronen krullade sig kan man säga. Att då se honom vända allt ryggen kändes onekligen märkligt och även förvirrande.

2014-03-11 @ 05:32:19
Postat av: Bengt Pohjanen

Jag tror inte att man kan jämföra oss: jag blev helt enkelt utjagad. Jag fick inga jobb. Som du minns Tobbe, ville Ulf Ekman driva demoner ur mig men jag tackade nej, med motiveringen att jag vile behålla dem.

Svar: Jämföra kan man alltid. Men jämförelsen kan också resultera i slutsatsen att grundläggande likheter saknas. Men den likhet jag i detta sammanhang ville lyfta fram var bara att vi nog var många som saknade dig i våra förra sammanhang.
Torbjörn Lindahl

2014-03-11 @ 07:48:46
Postat av: Bosse

Problemet du talar om skulle ha blivit akut om de 2 hade lämnat tron eller bytt religion. I de här två fallen går det ju utmärkt att fortsätta följa efter för den som vill. "Men före går Herden..."

Svar: Tyvärr gör vi oss ibland alltför beroende av enskilda personer.Säkert finns också många radikala frikyrkliga som tycker att övergång till romersk-katolska kyrkan är detsamma som att byta religion :)
Torbjörn Lindahl

2014-03-11 @ 09:46:48
Postat av: Bosse

Säkert finns den uppfattningen hos en del "radikala" frikyrkliga. Vari deras radikalitet består är emellertid en gåta för mig. För mig framstår de - vilka de nu är - istället som företrädare för sekterism, vilket är raka motsatsen till katolicism d.v.s. det som Paulus talar om i 1kor 3.

2014-03-11 @ 12:14:42
Postat av: Bodil

Men nu ska vi väl ändå inte glömma bort att vi bara har EN Herde...och den platsen är för alltid fylld, oavsett vad små efterlöpande småherrar tycks anse om sig själva och deras vikt och värde.

Svar: Så klary har vi bara en Herde (med stort H) men det ju ofrånkomligt att vi också påverkas av människor. Men allt ska ha rätta proportioner.
Torbjörn Lindahl

2014-03-11 @ 17:35:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0