Biskopsbesök

Men inte av någon av svenska kyrkans officiella biskopar. Men likväl av en riktig biskop i svenska kyrkans tradition eller representerande det icke officiellt erkända men likväl existerande fria stiftet i svenska kyrkan: Göran Beijer, biträdande biskop i Missionsprovinsen.
 
Han var på väg upp till den lilla men tappert kämpande gudstjänstgemenskapen i Korpilombolo där en av Missionsprovinsens präster verkar. Det passade bra för biskopen att på uppvägen söndag f m passera Hertsökyrkan och deltaga i högmässan. På nervägen idag kunde han även stanna till i Luleå och vi var då ett antal präster från olika håll i länet som passade på att träffas och fick möta honom i gudstjänst-, böne-, samtals-, och måltidsgemenskap. Trevligt och givande på flera sätt. Vi är en grupp präster som i flera år haft en bönegemenskap där vi på olika håll bett för varandra. Nu tog vi chansen att träffas. Stort tack även till goda vänner som bjöd på kaffe och mat under eftermiddagen.
 
Första gången jag träffade Göran Beijer måste varit under studietiden. Bl a minns jag att han var vikarierande ansvarig för gudstjänstlivet i St Ansgar samma tid som jag praktade*. Vi var då en grupp prästkandidater som fick låna nyckel till kyrkan så vi extra kunde öva en del av det vi lärde oss på dagarna, bla nattvardsdistribution - men givetvis bara vatten i kalken. En av dem som var med var f ö Ulf Ekman.
 
Men det var under de år då jag var dekan i Synoden som jag på allvar lärde känna Göran. Han var dekan i Stockholm och vi har åkt både till England och till Rom tillsammans. Efter synodåren har vi fortsatt hålla kontakt då tillfälle givits. Har jag i någon intrikat fråga behövt ett biskopligt råd har jag ibland ringt biskop Göran.
 
Man börjar känna sig lite som kristen kines: officiellt tillhör man en öppet synlig kyrka men underjordiskt finns även andra lojaliteter och förtroenden.
 * den s k prakten - praktisk-teologisk övningskurs som det då hette - är den allra sista delen av prästutbildningen där man lär sig själva prästhantverket: hur man delar ut nattvard, hur man håller barnet med en hand vid barndop utan att tappa det i golvet mm
 

Kommentarer
Postat av: Per Henriksson

Intressant med jämförelse med kristna i Kina. Vi skulle förmodligen ha en del att lära därifrån utifrån paralleller i våra respektive situationer.

2014-03-24 @ 23:11:15
Postat av: Andreas Holmberg

Ja, även jag finner kinaparallellen mycket lärorik och tänkvärd! (Även om det här så klart finns mycket att säga också till Reinfeldts och Wejryds förmån).

Roligt om Göran Beijer kan få fungera som de facto-biskop också för er utanför Missionsprovinsen.

2014-03-25 @ 08:29:57
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: Bertil Kero

Det var trevligt att träffa biskop Göran Beijer. Vi som var på gudstjänsten/årsmötet, fick en god information om M-provinsen och deras syn på samarbetet
präster/lekmän, som är vanligt (än så länge) i den
laestadianska väckelsen. M-provinsen är positiv till det samma synsättet. Fler borde ha kommit och lyssnat, där bl.a predikant Stig Lampinen medverkade.

2014-03-25 @ 20:40:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0