Gamla kompisar

har jag fått träffa i helgen. Efter väl förättat värv igår afton tog jag motorcykeln till trevlig liten sommarstuga i Pitetrakten - konstigt va mycket Piteå det blev helt plötsligt! Där mötte jag några gamla kompisar från ungdomstiden. Det blev grillning och middag på bryggan och bastubad på bastuflotte och sen fika och intressanta, personliga och uppbyggliga samtal. Bl a att från en av ungdomskompisarna som blivit ortodox få lite personliga inblickar i hur ortodox fromhet fungerar. Mycket givande.
 
Samtidigt pågick en motsvarande tjejträff några mil därifrån i Luleåtrakten. Kärnan i gängen har anknytning till KU-KGF på ort i norrbotten som var starkt med under "Laestadiansk ungdomsväckelse" på 70-talet. Själv har jag inte anknytning till orten och är inte heller "respektive" till någon därifrån (vilket också kunde kvalificera för deltagande) utan blev väl mest inbjuden då grabbgänget pga fleras förhinder riskerade bli tråkigt litet. När jag inbjuds som sista nödlösning så anar kära läsarna vilken tråkighet man fruktade.
 
Söndag sammanstrålade båda gängen för gudstjänst på EFS-Sundet i Gäddvik. Där pågick även sommarmöte för Laestadianska Missionsförbundet* så gudstjänsten leddes av dess präst Lennart Åström. Roligt få lyssna till en predikan om den förlorade sonen. Kunde inte låta bli påminna mig att jag predikade över samma text på samma ställe för nio år sedan. Uppskattade särskilt att Lennart hälsade mig med Guds frid (den laestadianska hälsningen) så fick vi känna lite överskylande andlig gemenskap efter fjolåret då vi i en lång debattomgång i NSD skällde på varandra inför kyrkovalet. Även andra vänner från olika sammanhang träffade man på Sundet.
 
Efter gudstjänsten for vi till Gammelstad där vi först tittade in i kyrkan, sedan åt på Kaptensgården för att avsluta med kaffe på Friluftsmuseet Hägnan.
 
Nej, riktigt slut var det inte. För sen åkte jag ju MC hem. Inte att förglömma.
 
Men en riktigt rolig helg. Och sanningen förblir: gemenskapen med dem man lärde känna i ungdomen (och delvis delade andliga erfarenheter med) består även om vi rent kyrkligt numera är spridda: mer eller mindre svenskkyrkliga, laestadianer (även det kanske mer eller mindre), EFS:are och ortodoxa.
 
Men givetvis vill jag gå i mässa också en söndag. Så på aftonen blev det snabbtur till snabbmässa i Hertsön. Med bil dock.
Gänget vid lunchbordet. Identifiera alla får du göra själv.
* Laestadianska Missionsförbundet är en av de mindre öst-laestadianska grupperna i sverige.

Kommentarer
Postat av: maria, Skonummer 39

Känner INTE igen en enda av dem, tyvärr. Heeeelt obekanta.

2014-07-06 @ 22:51:46
Postat av: den gamle kamraten

Tror mig känna igen någon enstaka - men jag fanns ju aldrig riktigt med i de sammanhangen. Bilden fick dock en sång min gode fader brukade nynna att rinna upp i huvudet: "Vart tog alla söta flickor vägen, och vart kommer alla gamla kärringar ifrån..."

Svar: Den får du sjunga för mig någon gång. Men de flesta på bilden har du träffat under KGF-tiden.
Torbjörn Lindahl

2014-07-07 @ 08:28:06
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se
Postat av: den gamle kamraten

Jo, jag gissar att det är gamla KGF-are. Men PROBLEMET är ju att de blivit 45 år äldre och att detta, till skillnad från hos dig och mig, faktiskt syns. Kalufser har blivit ka(r)l-hyggen med en massa ny ansiktsyta som man inte kan känna igen.

Svar: Ja tänk så förunderligt det är; åldern syns mest på andra :)
Torbjörn Lindahl

2014-07-08 @ 08:40:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0