Fjärde söndagen i advent

har börjat nu.
 
 
Bildbevis lämnas. Har under kvällen ägnat mig åt det som absolut är adventstidens finaste stunder: att på lördagskvällen tända adventsljusstaken och sjunga några adventspsalmer.
 
Har även ägnat mig åt det som också hör till någon gång under perioden 17-23 december: att sätta på skivan med Marc-Antoine Carpentiers tonsättningar av O-antifonerna.* Det är något av det vackraste musik jag vet.
- - - - - - -
* antifonerna till vespern under perioden 17-23 dec börjar alla med "O", O vishet... O Adonai (Herre)...osv (förutsätter en Tidegärd med kyrkoårsvariation). Även texterna är underbart innehållsrika och vackra. Givetvis är det därför som musiken blir så vacker.
I psalm 423 i psalmboken kan man igenkänna något av formuleringarna i o-antifonerna. Och Juldagens bön i förra versionen av psalmbokens lilla bönbok innehåller fyra av dem

Kommentarer
Postat av: Andreas Holmberg

Vad roligt att denne Marc-Antoine även har tonsatt O-antifonerna! Jag kände bara till hans "Te Deum" - mera känd som Eurovisionens signaturmelodi under 1900-talet, av mej föreslagen som ny EU-hymn (roligare än An die Freude, tycker jag, och uppbyggligare: An den Gott (Te Deum!)). God Jul!

Svar: Har även njutit av dem en gång denna kväll.
Torbjörn Lindahl

2014-12-21 @ 09:35:36
URL: http://friapsalmboken.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0