Rösta alternativt i kyrkovalet

Rösta alternativt i kyrkovalet
 
Kyrkovalet den 15 september närmar sig. Vissa engageras starkt, de flesta visar ointresse, av röstdeltagandet att döma.
 
Under lång tid har valen i svenska kyrkan, ja hela kyrkans beslutsapparat, dominerats av de samhälleliga politiska partierna. Utan tvekan har detta inneburit att kunnighet och kompetens från det politiska och kommunala livet ställts till kyrkans förfogande.
 
Men det har också inneburit att vanligt kyrkfolk, dom som söndag efter söndag trampar upp stigen till kyrkan och nöter kyrkbänkarna, ofta vant sig vid att inte behöva ta ansvar för de yttre och praktiska frågorna i kyrkan. "Det får politikerna sköta" har man kunnat säga. Att vara aktiv som förtroendvald i kyrkan har då blivit ett annat sätt att vara politiker, vid sidan av kommun- landstings- och riksdagspolitiker. Ja, beslutsverksamheten i kyrkan har t o m fått namnet "kyrkopolitik". I mentaliteten har kyrkan också blivit mycket mer av en kommunal koloss, än det den också borde vara: en folkrörelse.
 
Men nu stundar nya tider. Påverkade av den allmänna opinion som tycker det är allt orimligare att "politiker ska bestämma i kyrkan" har flera av de politiska partierna sakta börjat dra sig ur "kyrkopolitiken", ofta genom att bilda en ny nomineringsgrupp med svagare anknytning till moderpartiet, i flera fall kallad "x-partister i svenska kyrkan" el dyl. De partier som just nu mest hårdnackat förvarar den öppna partirollen i kyrkan är (s), (c) och (sd). Kanske inte så underligt att just dessa tre är de sist kvarvarande. Historiskt och ideologiskt de tre mest "statskyrkliga" partierna.
 
Nu behövs det nya tider och att nya vindar blåser genom kyrkan. Det behövs en ny grundläggande kultur där en förtroendevald i kyrkan inte i första hand ses som ett slags politiker utan som en annan sorts aktiv församlingsmedlem tillsammans med övriga gudstjänstfirare, aktiva i bibelstudie- och besöksgrupper, deltagare i körer och syföreningar mm. Alla dessa behöver nya kanaler för sitt engagemang. Alla de som inte är, eller inte vill vara, knutna till ett politiskt parti bör kunna ta ansvar i kyrkans organisation.
 
Därför behövs de nu framväxande politiskt obundna nomineringsgrupperna i kyrkan. Av dem framstår Frimodig Kyrka som det tydligaste alternativet. Ska det i längden finnas kvar en kyrka i vårt land och ska den på sikt attrahera nya människor så måste kyrkan vara bäst på det som bara kyrkan kan vara bra på: att vara kyrka. Det betyder: ett klart budskap om Jesus, en öppen inbjudan till alla människor att lära känna honom och en omsorg i hans anda om alla som behöver.
 
När du röstar i kyrkovalet den 15 september, så våga tänka "utanför boxen". Rösta inte slentrianmässigt på det parti du stöder i de samhälleliga valen. Rösta på det verkliga alternativet.
 
Torbjörn Lindahl
Frimodig Kyrka.

Detta är en insändare/debattartikel som jag skickat till Piteå-Tidningen och Norrbottens-Kuriren. I den förra har den varit publicerad. I Kuriren vet jag ej. Men här kan ytterligare några läsare få se den.

Kommentarer
Postat av: Kyrkvärd som är valbar

Jodå, sidan 16 i dagens Kuriren.

Svar: Jodå, jag har sett det. men när jag skrev inlägget så fanns det inte i NK.
Torbjörn Lindahl

2013-09-10 @ 21:56:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0