PRO, älgar och laestadianer

Exakt så. Och i den ordningen också.
 
Börja dagen med att tillsammans med vaktmästaren i Hertsökyrkan guida besökande Hertsöns PRO. Några av deltagarna kände jag och har träffat förut. Några ansikten nya. Vi fick chans berätta lite om kyrkan, dess historia och dess verksamhet förr och nu. Ett påtagligt intresse när vi berättade om alpha-gruppen. Kanske får vi några PRO-are som deltagare kommande terminer. Några av besökarna ställde också rannsakande frågor till sig själva "varför går man inte (oftare) i högmässan?" Flera verkade ha kyrklig bakgrund. En berättade att kyrkobesöken var sällsynta men att han alltid lyssnade till gudstjänsten i radio.
 
Senare under dagen blev det ett antal hembesök på olika platser i staden. Vid ett av dem (i en villa) såg jag plötsligt något som rörde sig utanför fönstret. En älg, nej tre. En ko med två kalvar. Husets invånare blev dock inte så upphetsade. "Dom är ofta här" fick jag höra. När jag avsåg smyga mig ut till bilen såg jag älgfamiljen tvärs över gatan, fridfullt promenerande på granntomterna.
 
På kvällen deltog jag i Samtalskväll i (östlaestadianska) bönhuset. Dylika sammankomster ordnas när styrelsen känner anledning diskutera något med en större grupp medlemmar.Nu gällde frågan bl a om det ska kallas predikant från USA till sommarens stormöte och vem som kan tänkas få ansvaret för nattvardsgången. Den som lever får se. Själv fick jag frågan om jag ville predika på söndag, då en av ordinarie predikanter är borta. Det accepterade jag. Ska jag hålla samma predikan på eftermiddagen som i högmässan? Då behöver ju de 5-10 besökare som ibland går på båda gudstjänsterna bara gå en gång. Eller ska jag ta chansen predika över vad jag vill. Svår fråga!
 
Hem i tid till nyheterna för att se intervjun med nyvalda ärkebiskopen Antje Jackelén. Givetvis försökte hon uttrycka sig något ortodoxare än tidigare bl a genom att nämna den heliga Treenighetens alla personer. Men faktum kvarstår. Hon har i intervjuer uttryckt sig på ett sätt som vore fullständigt oacceptabelt för några år(tionden) sedan.
 
Ger Jesus en sannare bild av Gud än Muhammed? Svaret är JA - inget annat!
 
Man ska inte bara lyssna till vad folk säger i en tillrättalagd hyllningsintervju med chans att förbättra sig utan till det som far ur munnen spontant och (något så när) oreflekterat.
 
Lite zappande mellan kanalerna dock så jag fick se min favorit Leif GW Persson. Hans totala brist på all folklighet, tillvändhet, artighet är i dessa tider riktigt befriande. Zappade även till TV4 där Sverige mötte Tyskland.
1-0 första gången jag kikade in. 2-0 lyckades jag se. Såg även några av Tysklands mål. Vid 2-4 gav jag upp. Hur det slutade vet jag inte.
 
Hur det slutar för svenska kyrkan vet jag inte. Själv har jag sista dagarna haft mailkontakt med Missionsprovinsens biträdande biskop Göran Beijer (som jag väl känner sedan den tid då vi båda var dekaner i Synoden). Vi har preliminärt avtalat att ses i samband med novembersessionen av 'kyrkomötet'. Kanske lutar det åt att jag går med i S:t Sigfrids trosgemenskap (betyder inte att man lämnar svenska kyrkan eller prästämbetet).

Kommentarer
Postat av: Hannes


Ska man vända ryggen till svenska kyrkan pga en person? Som jag förstår det står svenska kyrkan fortfarande på bibelns grund och på trosbekännelsen. Sedan är det ju alltid en annan fråga huruvida man ( präster/ biskopar) tolkar Bibeln? Så länge jag hör Guds ord i svenska kyrkan ( eller den tolkning av Guds ord som jag känner igen mig och min tro) så förblir svenska kyrkan 'min' kyrka. Mötet med Gud i gudstjänsten är för mig det viktiga, att jag känner mig älskat och förlåten genom hans son.. Även i tal av sk 'kvinnopräster ' har jag känt mig nära Gud och fått upplever förlåtelsen. Gud är större än hur du eller jag upplever/ förstår tolkningar av präster/ biskopar

Svar: Nej, man ska absolut inte vända svenska kyrkan ryggen pga en person. Har jag påstått det?
Torbjörn Lindahl

2013-10-16 @ 16:57:25
Postat av: Maria, Skonummer 39

Du hinner vara överallt, från Göran Beijer och grabbarna till västlaestadianska bönhuset. Tala om skillnad. Själv är jag glad om jag orkar kliva ur sängen, gå till jobbet, laga mat åt ungarna och ställa upp för mina föräldrar.

Svar: Jag har ju utflugna barn så lite tid har jag väl över. Men så länge du har barn hemma så prioritera dem med glädje! Barn går inte i repris!
Torbjörn Lindahl

2013-10-17 @ 16:38:57
Postat av: Staffan Humlebo

Har just upptäckt och gillar din blogg Lindahl !! Kan du inte göra några faste-kommentarer fram till jul? Själv kör jag också julfastan vad gäller mat.

Är också avundsjuk på dig att du kan gå till östlaestadianerna ! Är stor beundrare av Dårhushjonet och annat av LLL. (har t o m en blogg för det: http://laestadiusochjag.wordpress.com/

Jag tycker att Laestadi allmänna beskrivning av tillståndet vi befinner oss i gäller ännu högre idag. Han skriver: ”Men det var ej blott på den tiden, som en väckande Johannis röst var nödig, om något djupt och sannt Gudaktighetslif skulle väckas och Evangelii nåd och Frälsaren i förberedda hjertan anammas. En sådan väckeröst var nödig i alla tider. Den har och alltid skallat, der vakna väktare ropat i öknen för allt bereda Herrens väg att af öknar, skulle varda örtagårdar. I dessa örtagårdar har och alltid lagens friska Nordanväder varit behöfveligt och välsignadt.”

Kristenheten i Sverige och i Norrland har sedan länge förskjutit Laestadius och gjort honom till en pittoresk kulturfigur att ha sommarspel kring. Han är på säker distans. Men hans tro var den äkta tron och vi behöver den idag. Han skriver:

”Skulle det icke ännu så vara? Skulle icke bättringens väckande Johannis röster behöfvas måhända mer än någonsin i våra verkliga, sjelfsvåldiga, ljumma och sofvande tider, om ej himmelriket skall gå oss förbi, Evangelium blifva bland oss förtäckt….”

Tron är förtäckt, Jesus reducerad till smeksamt lättsinne och mysgudstjänster. Laestadius kallar det ”ett finare hedendoms mörker” som lätt vilar över den såkallade kristenheten.

Gärna mer av Laestadius i din intressanta blogg !!

2013-11-19 @ 14:42:39
URL: http://laestadiusochjag.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0