Gnällkväll på soffan

Vad ska man skriva om idag då? Nå't måste man skriva om så man inte tappar läsare. Känner mig som en facebook:are. Skriver bara lite lätt om vad jag gör utan att skriva nå't väsentligt.
 
Idag hade jag som sagt två begravningar. Helt olika karaktär. Efteråt var jag helt slut. Mentalt, inte fysiskt. Hade ursprungligen haft för avsikt att avsluta kvällen genom att fara på Bibeltimme i bönhuset, vilket jag gjort de senaste veckorna utom de gånger jag firat födelsedag eller varit på kyrkomöte. Men jag kände att jag inte orkade. Men efter en stunds vila på soffan återkom krafterna sakteliga. Fick en stund lust göra något helt avkopplande. Övervägde då åka till ishallen och se om det fanns kvar någon biljett till kvällens match mellan Luleå och AIK. Men då insåg jag att om jag berättade att jag farit på hockey istället för bibelsamtal så skulle jag kunna få kritik för ofromhet och jag skulle inte kunna upprätthålla min rena rättfärdighet att jag aldrig prioriterat hockey före Guds ord. Alltså blev jag tvungen ligga kvar på soffan och göra ingenting hela kvällen. Då kan jag inte kritiseras.
 
Pratade dock även med god vän i telefon. Bl a om läget i kyrkan. Känner man sig less nu på ett kyrkosystem som man under hela sin prästtid bara upplevt bli värre och värre? Hela det organisatoriska systemet, på alla nivåer, styr mot alltmer centralstyrning och likriktning. Prästernas förkunnelse blir tunnare och tunnare. Alltfärre präster prästvigs som på djupet är fostrade i och framväxta ur den goda andliga mylla som en gång vara svenska kyrkans. De väckelserörelser som fortfarande skulle kunna ge liv i kyrkan trängs alltmer ut i marginalen. Och detta för att svenska kyrkan velat betona en enda sak som viktigare än allt annat. Och ni vet väl vad som varit svenska kyrkans främsta trosartikel i 50 år...?
 
Nä, nu håller jag tydligen på att bli gnällig. Hade kanske varit bättre att gå på hockey. Då hade jag blivit uppmuntrad. Luleå vann med 5-2 har jag just sett.

Kommentarer
Postat av: Bodil

Du kanske skulle bry dig mindre om vad människor runt omkring dig tycker om dina handlingar/ickehandlingar och istället göra vad hjärtat ditt säger dig. Skulle då Gud förebrå dig om du en kväll kopplar av med ett intresse som sport/dans/alfapet eller något annat...
Du har ju fyllt 60 år, så du borde våga lite mer ;)

Svar: Mitt hjärta säger mig nog mest att jag ska köra motorcykel. Men eftersom säsongen är slut så blir det ju lite problem...
Torbjörn Lindahl

2013-10-18 @ 22:13:44
Postat av: Bodil

Det är raka rör!

2013-10-18 @ 22:46:44
Postat av: den gamle kamraten

Bodil har helt rätt!
Vi som fyllt 60 har senilistisk immunitet som ger oss mycket större svängrum - bara det inte är flagrant olagligt - vare sig det gäller förkunnelsens klassiska innehåll enligt Bibel och Bekännelse eller att efter väl fullgjorda uppgifter gå på hockey.

2013-10-19 @ 00:10:37
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se
Postat av: bosse

Som det heter i visan
"Fredag gör jag vad jag vill.
Lördag stundar helgen till."

2013-10-19 @ 09:57:31
Postat av: Håkan Kero

Minns en tysk kyrkoherde som guidade mig i min studieort Reutlingen 1989. När vi åkte förbi den stora fotbollsstadion, sa han:
- Jag brukar fråga ungdomarna om denna arena är en bra plats att invänta Jesu återkomst?

Svar: Kroppen kan nog befinna sig var som helst när den förbidar Herrens ankomst - bara hjärtat är i Guds rike!
Torbjörn Lindahl

2013-10-19 @ 20:10:02
URL: http://hkankerosblogg.blogg.se
Postat av: Håkan Kero

Ingen annan än Gud och Tobbe vet var Tobbes hjärta är en fredagskväll. Vad hjärtat är fullt utav, det talar munnen om.

2013-10-20 @ 07:35:39
URL: http://hkankerosblogg.blogg.se
Postat av: maria, Skonummer 39

Har för mig att jag skrivit det förr, men... hur uppstår en väckelse? Händer det när nytt liv hälls i gamla läglar, eller? Jag menar de gamla väckelserörelserna. Laestadianism 2.0, liksom.
För mig är svaret givet. Svaret är NEJ. Men jag är ju bara människa och kan naturligtvis ha fått allt om bakfoten.
Ha en bra dag!

2013-10-20 @ 17:09:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0