Facebookuppdatering

Inledde gångna helg med att städa. Avsikten var givetvis att dammsuga, men innan man gör det måste man ju få bort en massa* som ligger och dräller överallt, alltså övergick städandet snart till ett gigantiskt sorterande av grejer under trappen, i köket, vardagsrummet, hallen osv. Det resulterade i ett antal kassar med grejer som i några fall fördes till Röda korsets secondhandbutik, i några fall - de flesta - bars ut till soptunnan. Bland annat nästan en halv hyllmeter böcker vilka jag som kyrkomötesombud fått från Svenska kyrkans nationella nivå.  På vägen från soptunnorna mötte jag en granne. Berättade då för honom att jag hade startat i huset i avsikt dammsuga men i stället börjat sortera bland gamla grejer så dammsugningen låg ännu i framtiden. Han utbrast då att det måste vara mitt undermedvetna som styr mig, som får mig att fastna i vad som helst för att slippa dammsugningen. Givetvis har han rätt. Har han möjligen läst mitt gamla inlägg om saken?
 
På lördag kväll blev jag bjuden till god vän på bastubad. Trevligt. Det gör jag gärna om.
 
På söndagen var det högmässa i Hertsökyrkan givetvis. Den numera gemensamma kören för Hertsön och Örnäset medverkade. Roligt. Ett improviserat kyrkkaffe hade vi sedan.
 
Varför kallar jag då detta inlägg "facebookuppdatering"? Jo, därför att jag bara skriver lite om vad som hänt utan att skriva om nå't särskilt. Precis så som jag alltid inbillat mig att folk gör på Facebook. Men faktum är att jag har tittat in på Facebook! Jag fick gå in en stund när annan person loggat in och kunde då spana in div personers göranden och låtanden. Några kända profiler inom Frimodig Kyrka visade sig ha 375 respektiver 484 "vänner". En arbetskamrat hade över 500! Blir inte begreppet vän en aning urholkat med den mängden? Eller är det en tävling ha många vänner? Hann också lägga märke till en grupp som jag absolut skulle gå med i om jag ginge med - vilket jag inte gör - och det är Litanians vänner. Min gamle kamrat tipsade om inlägg på sin blogg. Men det behöver inte jag. Har regelbundet betydligt fler läsare än han, utan Facebook-hjälp. Skälet att vara med på Facebook som en del anger - att veta vad barnen har för sig - tycker jag är ihåligt. Vill jag veta det så ringer jag och frågar.
 
Kommer jag alltså efter detta studiebesök att gå med på Facebook. Absolut inte.
 
Nu ska jag ut ett ärende och ska då passa på att fara förbi en äkta vän och dricka kaffe. Gör hellre det än spanar in honom på Facebook!

* skrev först "allt" men insåg att detta precisa uttryck inte var helt sanningsenligt. Det något mer oprecisa "en massa" stämmer bättre med verkligheten
 
 

Kommentarer
Postat av: Pedagogen

Tittade du in på din vän Dags sida hur många "vänner" han har? Jag har olika typer av vänner nära vänner, bekanta, gamla vänner, urgamla vänner på Facebook väljer man själv vilken begränsning man gör i sin vänkrets. Endel väljer att bara ha sina närmsta vänner, andra väljer en vidare tolkning av ordet vän kanske lite som församling vilka är de? De som bor och vistas eller den gudstjänstfirande församlingen?

Svar: Så klart kollade jag in min vän Dag! Hans antal vänner ( just då) nämnde jag också. Nog inser jag att begreppet vän kan fyllas med olika innehåll, och det är folk fria att göra som dom vill. Men min personliga lust till Facebook ökade inte av denna "tjuvtitt". Och det var väl "summan av kardemumman."Och det som faktiskt skrämde mig en aning var att jag uppenbarligen redan i någon mån fanns "registrerad" eftersom jag fick uppdateringar om en massa folk som jag kanske kände, vilket var människor som redan finns i min epostbrevlåda (och som har frågat mig om att bli facebookvän?)
Torbjörn Lindahl

2013-06-05 @ 23:23:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0