Midfastosöndagen

är det idag. Ännu några minuter.
 
Idag firade jag högmässa i Hertsökyrkan för första gången på några veckor. Roligt. Roligt även med besökare från rikets nordligaste församling. Roligt även att min mamma orkade följa med.
 
I fredags hade kollega ordnat en träff i Hertsökyrkan där katolsk präst från England talade om det ockulta. Mycket intressant och givande föredrag. Han menade att det "sjätte sinne" (intuition) som många människor har väl utvecklat kan användas för att komma i kontakt med det övernaturliga. Men även om det är möjligt så ska man inte göra det helt enklet för att Gud förbjudit det. Han nämnde även de tre typer av vägar som människor kan använda för att nå det occulta:
1. Kunskap - spådomar, tarotkort, astrologi mm
2. Makt/magi - alla typer av terapier, healing mm
3. Kontakt med avlidnas andar/medier mm
 
Oavsett vad som "fungerar" ¨så är detta vägar som Gud förbjudit. Det öppnar nämligen för inflytande från onda makter.
 
Genom att en av åhörarna - som är tydligt new age-inspirerad - ställde några frågor och protesterade mot prästens framställning så blev det lätt att se skillnaden mellan
å ena sidan äkta kristendom:
Kristus är en unik Frälsare som gjort något som ingen annan gör, frälsningen kommer till oss som en gåva, människan måste omvända sig och ta emot den,
och all typ av hednisk religion/new age mm å den andra:
religionen bygger på det som är mänskligt och inomvärldsligt, "frälsningen" är i grunden självförverkligande, Kristus är inte unik utan bara en av oss som på ett extraordinärt sätt lyckats förverkliga den andliga utveckling som i princip står öppen för alla.
 
Givande och nyttigt att höra givetvis.
 
Helgen har även inneburit en del Frimodig Kyrka-arbete. Nu är en del valfoldrar beställda som kan spridas på olika orter i i stiftet i samband med kyrkovalet. Du kommer väl ihåg att du ska rösta i kyrkovalet - och rösta på ett verkligt alternativ till kyrkans politiska fångenskap. Jag behöver väl inte längre nämna att FRIMODIG KYRKA ÄR DET ENDA VERKLIGA ALTERNATIVET I KYRKOVALET?
 
Nu går vi in i andra delen av fastetiden, passionstiden. Nu, om inte förr, är det dags att börja meditera över och betänka Kristi väg mot korset.
 
 

Kommentarer
Postat av: Maria, Skonummer 39

"Varför frågar ni andebesvärjare som viskar och mumlar? Skulle inte ett folk fråga sin Gud?" - eller hur det nu står i bibeln. På nåt sätt är det väl så att vi har allt vi behöver i vår tro och vår kontakt med Gud själv. Vi behöver inte söka svar någon annanstans. Det räcker med det vi har.

2013-03-11 @ 16:22:45
Postat av: Bosse

Ett litet förtydligande till din text. Det "sjätte sinnet" kommer aldrig i kontakt med det övernaturliga utan enbart med det skapade. Det skapade rymmer både det synliga vi kan ta på och en osynlig andlig värld. Det är denna osynliga del av skapelsen "sjätte sinnet" kan få kontakt med, precis som t.ex. hundar. Enbart Gud hör till det övernaturliga. Länken dit är Jesus Kristus. Engelskan och latinet har ett ord för denna osynliga, andliga, del av skapelsen; praeternatural. Svenskan saknar vad jag vet det ordet och därför blandar vi lätt ihop det övernaturliga med den osynliga delen av skapelsen.

Svar: Bra. Var själv lite osäker på ordvalet.
Torbjörn Lindahl

2013-03-11 @ 16:36:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0