Trevlig långhelg

Framförallt pga att min yngre bror varit här. Han kom i torsdags förmiddag med tåg. Jag plockade upp honom redan i Älvsbyn så for vi till Storforsen och hade en jättefin dag i fint  väder. "Jag har nästan ingen höjdrädsla alls" sa han och gick ända fram till kanten av de djupa ravinerna i gamla älvfåran. Lite sorgekänslor kom upp då vi insåg att dylika utflykter i naturen var sådant som pappa alltid gillade. Lite fick jag också skämmas att jag bar en del av packningen i kylbag i handen och inte hade allt i ryggsäck så man har händerna fria när man rör sig i naturen. Ytterst O-arnelindahlskt konstaterade min lillebror. Men brodern var sig lik. I ett litet vattendrag fann han en tappad klocka. Dock verkade den inte vara av vattentätaste sort för det var vatten o bubblor under glaset. "Tidvatten" förslog brodern. Var får han allt ifrån? Han erkände på direkt fråga att det är som att hans hjärna inför varje ny företeelse liksom automatiskt scannar av alla tänkbara ord tills han finner något lustigt. Vilket han alltid gör.
 
På kvällen träffade vi mamma i stan och större delen av fredagen var vi hos henne och hjälpte till att städa undan div i lägenheten, möblera om lite mm. På kvällen gick vi på Corner och käkade och såg Sverige förlora mot Österrike på storbilds-TV. Lördag blev det besök på Svartöstadsdagen (eller vad det nu heter) för brodern som sysslar med Lindyhop sammanstrålade med några likasinnade vänner och fick utöva sin favoritsysselsättning. Själv gick jag också runt bland loppisstånden och köpte mest lite bröd. Palt sedan hos moster o morbror och TV-tittande på prinsessbröllop.
 
På kvällen lämnade jag av brodern vid järnvägsstationen, men efter en halvtimme ringde han och sa "jag har missat tåget, eller rättare: jag satte mig på fel tåg".
 
????
 
På första spåret stod ett tåg när jag lämnade av honom. Han gick bara och satte sig i tron att på den lilla obetydliga ändhållplatsen Luleå finns bara ett tåg i taget. Men det visade sig vara nattåget till Stckholm. Ume-tåget stod på spår två. Och plötsligt upplever han hur ett tåg rullar förbi på höger sida.
 
Nå, inget ont som inte har något gott med sig. Vi ägnade delar av kvällen att fara runt stan och titta på densamma ur olika synvinklar. Dels utsikten från Ormbergets topp, dels in mot södra hamn utifrån (rakt motsatt riktning alltså), från Granudden utanför Bergnäset. Alltsamman gav brodern möjlighet minnas sin barndom, som tex hur han o en kompis cyklade till Trolltjärn och stod på uppblåsta luftmadrasser och kastade frisbee till varandra eller hur dom cyklade ut till Kallax (flygplatsen) och klättrade upp i dom höga master som har signallampor före landningsbanan och satt därstädes när flygplanen dundrade in en bit ovanför skallen.
 
Jag säger då bara det. Tur att föräldrar inte vet allt som deras barn ägnar sig åt!
 
Men vad vore en helg utan gudstjänst? Idag fick jag fira högmässa i Hertsökyrkan. Minst 35 var vi. Inte så illa. Första gången på fem veckor som jag celebrerat i en högmässa. Om eftermiddagen besökte jag även västlaestadianska bönhuset i närheten och fick en pratstund med både vänner och predikanter. Med de senare diskuterade jag det som jag skrev om efter påsk: att en av predikanterna under påsksamlingarna uttryckt sig på ett sätt som vissa åhörare uppfattat som vanvördigt, om kyrkans nattvard. Nej, ingen av dem jag pratade med kunde minnas något dylikt. Vidare efterforskning står alltså på dagordningen. Att mina sagesmän skulle fara med osanning tror jag inte. Ett missförstånd? Som att den kritiska formuleringen var insatt i ett längre resonemang där den sammanlagda betydelsen blev något annat? Ingen annan som var där som minns? * och **
* Påskdagens kväll. Att denna ringa blogg läses även av medlemmar i den västlaestadianska rörelsen har jag fått många bevis på under åren.
 
** Eller är det rent av så att dagens predikant hade mer rätt än han trodde i sin predikan när han sa att pga vår mänskliga svaghet är det lätt att uppmärksamheten och tankarna far till annat (tex semesterplanering) än flitigt lyssnande. (Så är det bevisat att jag idag lyssnade uppmärksamt - åtminstone på några meningar.)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0