Socialdemokratisk texttolkning

har jag ägnat mig åt ikväll. Eller snarare tolkning av socialdemokratisk text.
 
Vi som gjorde det var Frimodig Kyrka-gruppen i Boden + undertecknad. Den text vi försökte tolka var Eva Hedesand Lundqvists (s) debattartikel i dagens (måndagens) NSD. Och där särskilt sista meningen:
 
Vi kommer att arbeta mot religiösa/troende väljargrupper och delta för en socialdemokratisk valseger och en öppen folkkyrka för alla.
 
Frågan var: hur skulle ordet "mot" tolkas. Betyder det
1. motverka, bekämpa, sträva att minska inflytandet för osv.
 
Det var faktiskt min första tanke när jag läste texten och jag tänkte i mitt stilla sinne: detta kan inte vara möjligt. Men så tänkte jag vidare: jo, i socialdemokraternas kyrkovärld är allt möjligt. Kanske är det bara den slutliga spurten i gamle socialdemokratiske ministern Artur Engbergs vision att en statskyrka skulle bli ett utmärkt redskap i statens hand för att avkristna folket.
 
Dock talade jag under eftermiddagen i telefon med annan Frimodig Kyrka-aktiv som har ett förflutet inom socialdemokratiska partiet och hon kunde informera mig om att det bara var det att jag inte begriper internt parti-fikonspråk. Ordet mot ska i sammanhanget snarare tolkas som
 
2.  "i riktning mot", dvs i avsikt att nå och övertyga och värva som väljare.
 
Det var den tolkning jag senare ikväll försökte framföra till min vänner i Boden. Men några hade svårt låta sig övertygas. Dom var helt övertygade om att socialdemokraterna i kyrkan är emot troende människor. Kanske har dom dåliga erfarenheter just i Boden?
 
F ö parkerade jag bilen vid Hildursborg där vi hade OAS-möten 2005 och 2006. Lite nostalgikänsla uppstod. Jag uppmärksammade mina nomineringsgruppskamrater på att jag i offentlig debattartikel i NSD 7 juni utlovat att om OAS vill komma tillbaka till Boden så kommer Frimodig Kyrka att välkomna, inte demonstrera. Alla instämde.
 
Kvällen i övrigt ägnade vi åt att samtala om Frimodig Kyrkas valplattform. Den texten hade vi inga problem att tolka. Budskapet är klart:
 
Frimodig Kyrka är det enda verkliga alternativet i kyrkovalet.

Kommentarer
Postat av: Eva Hedesand Lundqvist

Hej Torbjörn, jag är en troende person som avser med mot att vi kommer att jobba för att troende medmänniskor skall upptäcka vårt kyrkliga engagemang. Hur kan man tro något annat? Vi kommer inte att motarbeta tron hos människor! Alldeles riktigt har du tolkat inlägget som "i riktning mot" dvs i avsikt att nå och övertyga,värva som väljare. Helt rätt! Eva Hedesand Lundqvist

Svar: Hej Eva!Roligt att du läser min blogg!
Vad bra att vi är överens om tolkningen. Då är vi ense på denna punkt. Tur att vi i FK i Luleå stift har flera f d aktiva socialdemokrater i våra led som kan hjälpa oss med förståelsen :)

Men hur kunde några i vår grupp - ens för ett ögonblick - frestas att tolka saken på det andra sättet? Det finns nog två svar:
1. Man råkade i hastigheten tänka "nomineringsgrupper" istället för "väljargrupper". Alltså att (S) skulle vara mot nomineringsgrupper som bara har aktiva troende i sina led. Det var nog så jag själv råkade tänka allra först, men insåg sedan att det var fel. Debatten i NSD har ju handlat om olika nomineringsgrupper.

2. Vissa faktiska handlingar från s-företrädares sida, som av många personliga kristna uppfattats som motarbetande. Jag tänker tydligast på den demonstration vid Överluleå kyrka under OAS-mötet 2005 som din partikamrat Irene Gustafsson ordnade. Även om Irene Gustafsson i debatten i NSD velat hävda att det inte var en demonstaration "mot" något utan "för" kvinnliga präster, så är detta faktum att stå med plakat utandör en religiös lokal, när människor är på väg till gudstjänst, en så anmärkningsvärd händelse (som normalt höra hemma i odemokratiska samhällen) att den fortfarande är känd i hela landet och ett förblivande "sår" i mångas hjärtan. Så länge ni från (S) inte tydligt visar en ånger och ett avståndstagande från den handlingen (och den bakomliggande attityden) kommer många kristna i sverige att fortsätta uppleva att (s) bekämpar andra kristna.

Även andra yttranden från s-representanter - fr a om s k "kvinnoprästmotståndare" att om dom inte ändrar uppfattning kan dom lika gärna lämna kyrkan eller bilda eget o dyl; även sådana yttranden uppfattas av många som ett motarbetande av aktiva kristna som i alla tider haft sin andliga hemort i svenska kyrkan. Kristna som uppfattar saken så väljer nu allt mer konsekvent att i kyrkovalet rösta på Frimodig Kyrka. Dom upplever nämligen att det är vi som verkligen står för "en öppen folkkyrka för alla" i denna fråga.
Torbjörn Lindahl

2013-06-11 @ 23:49:38
Postat av: F Fredrik Norberg

Roligt att se att Frimodig kyrka börjar etablera sig lokalt i mitt gamla hemlän och hemstift. Hoppas att detta val kommer att bli det stora genombrottet och ett stort steg mot en avpolitiserad och frimodig kyrka!


Svar: Gläder mig att du blir glad.
Torbjörn Lindahl

2013-06-14 @ 09:04:14
URL: http://www.fredriknorberg.blogg.se
Postat av: den gamle kamraten

En ganska, kanske alltför, lång kommentar:

Utifrån min erfarenhet av att tidigare varit socialdemokratisk förtroendevald i kyrkan kan jag bara understryka att det måste vara betydelsen "i riktning mot" som är den rätta. Genom åren har paroller varit att typ "(S) vill arbeta mot en kyrka öppen för alla" eller "arbeta mot att kvinnor och män ges lika möjligheter att verka som präster". På internpartidialekt blir alltså "mot" nästan synonymt med "för".
Då (S)-språket är lätt att missförstå borde ju givetvis sossarna själva se detta och ändra sina formuleringar. Det är en sak och det är deras sak.

Vad som är Frimodig kyrkas sak - tycker jag - är att inte hemfalla till eller tolerera medvetna vantolkningar av andra - alltså att (S) skulle vara mot troende människor sådär i allmänhet. Att på det sättet ha roligt i FK tycker jag som röstare faktiskt inte är kul alls. Det påminner mest om att man inte är så noga med åttonde budet och Luthers förklaring till detsamma.

Någon sorts generell motvilja mot troende har jag aldrig märkt av i de (S)-sammanhang jag har erfarenhet av. Visst finns det individer – ja – men inget generellt. Den i kommentarkommentaren nämnda bodenserskan och episoderna runt henne i samband med OAS för en massa år sedan tycker jag därför inte skall tillmätas någon vidare betydelse. Lika gärna skulle man kunna värdera sossarna utifrån de senare OAS-mötena i Älvsbyn som inte innehöll några demonstrationer alls från kyrkofullmäktigemajoriteten. Eller så kan man värdera saken utifrån åtminstone ett av de än senare OAS-mötena på Storstrand som genomfördes i samverkan med – och alltså aktivt sponsrades av – arbetarrörelsens folkhögskola Framnäs. Något ger mig känslan av att när det gäller sådant bemötande från (S)-anstrukna är en del FK-ares långsinne ganska kort – om den bakvända tankefiguren ursäktas.

En sak jag dock har erfarenhet av är att det finns en del kristna av allmän- och högborgerligt snitt som med liv och lust odlar just en generell misstro mot sossar – även troende sådana. Jag tror det är en allmänpolitisk motvilja som gör att man bara SÅ gärna drar sina felaktiga slutsatser. Jag anar att FK inte är helt utan denna ”svans”. I det långa loppet kommer det att sabba roligheten hos Frimodig kyrka.

Svar: I detta offentliga forum vill jag begänsa mig till att kommentera sådant som skett offentligt. Jag skulle annars oavsiktligt kunna råka vara till skada också för i sammanhangen helt oskyldiga personer. Därför blir demonstrationen 2005 ett exempel att använda. Allmänt och generellt förtal ska naturligtvis undvikas. Jag satt själv på podiet, bredvid Älvsbyns (s) -kommunalråd vid inledningen av OAS-mötet 2007. Det var onekligen en motvikt till den (s)-attityd som mötte i kyrkan i Boden åren innan. Men (s) är en stor rörelse, olikheter mellan individer och orter kan vara påtagliga.
Att (S) generellt skulle vara emot troende människor i kyrkan har nog ingen på allvar framfört. Men att det förekommit yttranden av den typ jag anfört i mitt svar till tidigare kommentar är odiskutabelt. De som träffas av dylika ord upplever nog onekligen att dom som "troende" motarbetas.
Torbjörn Lindahl

2013-06-14 @ 18:53:32
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0