"Stoppa plågsamma gudstjänstbesök"

SMS:ade en god vän och kollega när han idag varit på en gudstjänst där en hel del ur nya handboksförslaget prövades. Själv firade jag högmässa i Domkyrkan och där ingår också diverse nyheter i gällande trefaldighetsritual. Bara vissa korta avsnitt dock och inget av nya musiken men tillräckligt för att vara allmänt störande och skapa olust. Jag vidhåller tidigare framförd uppfattning: inget i nya förslaget är klart mer lockande än nuvarande handbok. Däremot var gudstjänsten som helhet rolig. Mycket folk för att vara mitt i sommaren och efteråt inbjöds till trevligt kyrkkaffe ute i Gäddvik. Om jag dock får ge en liten synpunkt så här från sidan så tycker jag att kollegorna som har huvudansvaret för gudstjänstlivet i Domkyrkan borde satsa på en lite "större" liturgi. Vad jag menar med det kan jag berätta någon gång om någon vill lyssna. Jag tror det behövs i det stora kyrkorummet.
 
Kära läsarna noterar hur aktivt jag prövar de nya alternativen ur handboksförslaget. Men det är som med rutten mat: att lukta på den räcker. Man måste inte tvinga sig att "proväta" det i flera veckor när man redan direkt konstaterat att maten är skämd.
 
På kvällen medverkade jag vid gudstjänst i Andreaskyrkan (baptistkyrkan på Björkskatan) där vi har ett samarbete mellan församlingarna varje sommar. Trevligt det med. Sommarkyrkan framförde mycket fin sång.
 
Igår hade jag fyra dop. Förra gången jag hade ett dop var på Påskdagen 31 mars. Hur ska jag tolka det? Är vi för många präster i pastoratet eller har dopfrekvensen sjunkit helt katastrofalt?
 
Nu är jag ledig. Vad ska jag då ägna mig åt?
Bokläsning?
Gräsklippning?
Ogräsrensning i kvarterets sandlåda (den ligger bredvid mitt hus så det är mest jag som får göra det fast jag inte längre har barn i sandlådeålder)?
Div jobb i kyrkstugan?
Motorcykelåkning?
Bloggande?
Ingenting?
Dammsugning????????????*
 
Först blir det sova av!

* kära läsarna noterar väl hur långt ner på listan detta alternativ kom

Kommentarer
Postat av: Andreas Holmberg

Vi får försöka väl lära ut den hittillsvarande liturgin på ett lika engagerat sätt som konsulenter m.fl. försöker lära ut den nya. Se t.ex. http://missionspsalmboken.blogspot.se/2013/02/o-guds-lamm.html och http://missionspsalmboken.blogspot.se/2013/03/sanctus-paskserien.html

2013-07-15 @ 09:45:45
URL: http://missionspsalmboken.blogspot.com
Postat av: Bodil

Jag röstar på "Ingenting"...

Svar: Fel!
- rensat ogräs i sandlädan
- fixat en del i kyrkstugan
+ en massa annat
Torbjörn Lindahl

2013-07-16 @ 21:10:27
Postat av: Bodil

Men det hade allt varit roligare att bara lata sig lite också ;)

Svar: Inte under semestern. det får jag återgå till när jag börjar jobba
Torbjörn Lindahl

2013-07-18 @ 07:42:19
Postat av: Anna-Sara Walldén

Vi deltog ju i ovan nämna gudstjänst och jag blir nyfiken på vad du menar med "större" liturgi. Hur gör man nu och hur borde man enligt dig göra istället?

Svar: Tex borde man "fylla ut" liturgin lite mer genom att alltid sjunga en psaltarrefräng el dyl mellan GT-text o epistel (jag hade avsett det, men strök det för att inte förvirra då det ej fanns som alternativ i agendan - i Hertsön har jag det i stort sett alltid) och ha någon form av evangelieprocession så man tar lite större del av rummet i bruk. Tex. (Men efter 34 års tjänst med åtskilliga liturgidiskussioner med kollegor av båda könen har jag en känsla av att dylikt "expanderande" liturgiskt/prästerligt agerande känns mer naturligt för män - rätta mig om jag har fel!) Man får inte heller ha för kort predikan i en så stor kyrka. (Tjänstgörande kyrkvärd uttalade till mig hur långa predikningar som brukar hållas av en kollega som ofta har gudstjänst i domkyrkan. Jag vill ej citera då jag inte vet om det är sant men OM det var sant så är det min bedömning att det inte räcker.)
Torbjörn Lindahl

2013-07-27 @ 23:36:55
Postat av: Anna-Sara Walldén

Ok, då förstår jag mer om vad du tänker på.
Tror faktiskt inte alls att det har med kön att göra hur man tänker kring liturgin dock.
T.ex. har jag varit drivande för att få ingångsprocession och "Hallelujarefrång" efter evangelieläsningen här - två saker som skulle kunna falla in i din definition av "större liturgi".

Ang. sång mellan textläsningarna så trodde jag att man alltid ska ha sång/psalm där när det är just högmässa... men så är det alltså inte?

Intressant tanke att kyrkorummets storlek påverkar längden på predikan, det var en ny tanke för mig. Men jag ska ta den till mitt hjärta och begrunda den.

Svar: Jag tycker alltid att predikan ska vara väl tilltagen så det har väl inte direkt bara med rummets storlek att göra. Men särskilt om man predikar från en stor predikstol flera meter upp i luften då måste man ju - om det alls ska vara idé gå dit - befinna sig där avsevärt längre tid än det tar att gå dit t o r från altaret :)
Torbjörn Lindahl

2013-07-28 @ 19:31:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0