Religionsfrihet för laestadianer - och andra kristna!

Ett vikigt domslut har fallit i Kammarrätten i Sundsvall. Det gäller frågan om en skolelev måste delta i momentet dans för att kunna få godkänt betyg i ämnet idrott och hälsa. Läs om domslutet här.
 
De som drivit frågan i de juridiska instanserna är en kristen familj i Pajala. Vi kan naturligtvis ha olika uppfattningar om nödvändigheten av denna kamp. Alla kristna i vårt land ser inte så allvarligt på begreppet dans som sådant att man för sin tros skull känner sig behöva vägra utöva dans på idrottslektioner. Men nu är det viktigt att vi i kampen för vår religionsfrihet står "sida vid sida" (Hebr 10). Jag anser att alla kristna, oavsett personlig inställning i sakfrågan, ska vara glada över beslutet. Detta ger ett litet religionsfrihetsutrymme för kristna i vårt samhälle som även andra kan få glädje av.
 
Det är viktigt att det slås fast i någon instans i vårt samhälle att det när det kommer till kritan finns religionsfrihet även för kristna. Annars har hänsyn till religiösa specialiteter i stort sett helt gällt människor från andra religioner: Sikher som är busschaufförer ska få bära sin turban till tjänsteklädseln, kvinnor som vill bära muslimsk slöja ska även få göra det ihop med samhällelig uniform mm. Ja, i vissa fall har man ju tagit sådan hänsyn till elever från andra kulturer att alla andra drabbats. Tex när flickor inte får sova borta på en lägerskola då har man skippat lägerskolan för alla elever för att ingen ska bli utpekad.
 
Nu har det alltså tagits hänsyn även till elever och familjer som argumenterat utifrån en kristen grundsyn. Det är ytterst glädjande. Frid och välsignelse över den familj - både eleven själv och föräldrarna - som blivit pilotfall i denna fråga. Låt oss komma ihåg dem i våra förböner, inte bara kortvarigt utan under lång tid framöver. Det är inte alltid lätt att träda fram synligt i det som i praktiken är en andlig strid. 
 
När får vi ett beslut att sjukvårdspersonal har rätt avstå från deltagande i aborter?

Kommentarer
Postat av: Gunvor Vennberg

En sak som jag har funderat på i religionsfrihetshänseende är frågan om fri församlingstillhörighet. Svenska kyrkans församlingar är så olika idag att det inte med bästa vilja i världen går att jämställa dem och hävda att det inte spelar någon roll var man är med eftersom det är samma samfund och samma bekännelse. Varför skulle då inte person X få fira gudstjänst på ett sätt som stämmer med dennes tro och stödja detta med sina pengar utan måsta vara med någon annanstans bara utifrån var personen bor? Är inte detta en stor inskränkning av religionsfriheten? Men det kanske är tillåtet att förhindra kristnas religionsfrihet så länge man är ett kristet samfund???

Svar: Håller med dig helt!
Torbjörn Lindahl

2013-07-29 @ 08:38:49
URL: http://gunvorvennberg.blogg.se
Postat av: Lars-Gunnar Forsberg

Av alla EU länder är det tydligen bara Sverge och Finland som saknar samvetsfrihet för sjukvårdspersonal som önskar avstå från deltagande vid aborter. Ändå har Europarådet utfärdat en resolution som tydliggör att en sådan samvetsfrihet ska gälla för alla länder i Europa. Förmodligen kommer samvetsfriheten att bli en verklighet när frågan prövas rättsligt, möjligen i alla instanser. I ett sådant läge tvingas Sverige ändra sin nuvarande lagstiftning.

2013-07-30 @ 22:35:25
Postat av: Per-Eric Simma

Finns det ingen inom sjukvården som kan anmäla det så det prövas rättsligt? Eller har alla redan fått samvetsfrid på fel sätt, dvs genom bedövning?

2013-07-31 @ 10:38:45
Postat av: Maria, skonummer 39

Glömmer aldrig när mina barn på somrarna satte på stereon och dansade som tokar i farfars kök. Då hade han ju varit död ett tag, vi hade aldrig gjort så medan han levde. Det handlar om respekt, även om man själv tycker att dansa är helt OK för en kristen så kan man inte pracka på sin åsikt på andra.
Klart att dom där flickorna ska få avstå och ändå få godkänt i betyget. Men samtidigt hoppas jag lite grann att dom nån gång i framtiden kommer på att dom haft fel och vågar prova på!

2013-08-01 @ 16:41:59
Postat av: Dessa mina minsta bröder

Ursäkta en en sen kommentar. Ni tycker det är positivt , religonsfriheten har segrat. Men har ni tänkt på hur det känns för barnen att inte få deltaga i dansundervisningen, har någon frågat barnen ?
Det är många som växt upp i tex. Pingströrelsen som på 60-70 talet ( jag har det )som har trista minnen av att inte de fick delta i skolans dansundervisning.

Lyssna på ”Anita Stöckel, som är idrottslärare på Hjalmar Lundbohmsskolan i Kiruna, säger att det har varit svårt med betygssättningen av de elever som inte får vara med på dans.
- Det här skulle man ha pratat om för längesen altså vad är det som gäller?, vad är det vi ska gå efter? men det har aldrig gjorts utan det har varit självklart att när de har sin tro och att föräldrarna har sagt att de inte får dansa  då är det som har gällt.  Jag har har känt att man har inte kunnat tvinga nån. En kille som vi har haft nu som vill dansa men han får inte för föräldarna, det där är ju jätte svårt. ” http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2327&artikel=5605596

I Kyrkans tidning som och skrivit ”Laestadiansk flicka slipper dansa ” kommentar en av läsarna artikeln

Om skolan anser att dans ingår i undervisningen bör elever delta med hänvisning till skolplikten.
Själv har jag upplevt det förödmjukande att som 14-15-åring gå till lärare och be om att få slippa att gå med på bio som en del i undervisning. Detta på 1960-talet i en trångsynt pingstkyrkouppväxt.
av Ruben 29 juli, 19:53

Svar: Varsågod, fast kommentaren är sen.
Erkänner utan vidare att du beskriver en "trång" erfarenhet som jag helt saknar. I mitt barndomshem - även om vi hade en tydlig kristen bekännelse som tydligt präglade hela familjelivet - så var dans som sådan aldrig synd eller något som generellt behövde undvikas. Jag erkänner att den typen av pietistisk kulturfientlighet är en vit fläck i min uppväxterfarenhet. Om det innebär att jag är okänslig för andras bekymmer så beklagar jag det.

Min vilja att försvara dansfriheten ur religionsfrihetsperspektiv är nog bara en jämförelse. Det bör vara lika villkor för "trånga" synsätt oavsett om dom kommer från kristet eller annat religiöst håll. Får muslimska flickor gå med slöja i skolan så bör kristna ungdomar kunna få slippa dansa. Kanske behöver hela frågan, om vad som gemensamt krävs av oss i samhället och vilka undantag som kan tänkas, bearbetas igenom några varv till i all dess bredd.

Torbjörn Lindahl

2013-08-06 @ 21:25:49
URL: http://dessaminaminstabroder.blogspot.se
Postat av: Håkan Kero

Under 1900-talets första hälft fanns två nöjen att välja på under veckosluten. Dansbanan eller bönhuset. De som då fick omvändelsens nåd, bytte från dansnöjet till bönemöten. Denna bakgrundshistoria kan vara bra att känna till för att förstå hur en del ur väckelsens folk resonerar.

2013-08-07 @ 11:37:14
URL: http://hkankerosblogg.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0