Nä, det behövs nog mer

än ett litet nötskal för att rymma mitt liv ( se förgående inlägg). Kanske en kaffekopp?
 
Det var bara så att jag efter div hopsamlade intryck från bok- och bloggläsande pyste över av reaktion mot det faktum att det alltid tycks betraktas som en positiv utveckling att man ändrar sig, anpassar sig, byter åsikt, byter sida eller vad man nu gör. Kan det inte vara något positivt i att en människa står fast vid sin övertygelse, växer i den, stärks i den, fortsätter att driva den trots motstånd, motsägelse och lidande, tänkte jag.
 
Alltså levererade jag mitt "testamente."
 
Jag minns när en ny upplaga av biskop Bo Giertz herdabrev kom ut i slutet av 70-talet (eller början av 80-talet), ca 30 år efter dess första utgåva. Bo Giertz skrev själv förordet till den nya utgåvan. Jag minns att jag (i en recension av boken i tidskriften Carex) betraktade det som något positivt att han efter så pass många år stod fast vid bokens innehåll, inte behövde göra några reservationer i relation till den och att han fortfaramde hade tron att det han tidigare skrev skulle kunna inspirera även nya nutida läsare.
 
Och helt ute och cyklar är man väl inte när man tillhör en andlighet i vars huvudskrift kan läsas ord som
 
Stå fasta...
Håll fast det du har...

Kommentarer
Postat av: Jan Sjöberg

En broderlig bloggkommentar

Käre bror
Om det ändå var självironi bakom ditt testamente!
Men du verkar mena det, att du inte har vikit en tum under ditt liv. Stolt som Simon Petrus över att svinga svärdet till försvar för sin mästare.

Jag brukar följa din blogg. Ofta är den intressant.
Men käre Tobbe, med den här attityden värvar du inga röstande.
Har du månne alls sett dig omkring i världen?
Sett att den har förändrats radikalt under din levnad?

Om vi skall få framgång som Kristi sändebud,
så behöver vi ödmjukhet i det vi framför och i mötet med människor.
Vi behöver söka efter ett språk som våra åhörare förstår,vara judar för judarna och greker för grekerna, alltså flexibla och förändringsbenägna.
Varför?
Därför a tt Kristus rör sig genom tiden, genom historien.Står ej stilla kvar utanför graven.

Du värjer dig mot ett samhälle som kör över dig
och fajtas som Don Quijote mot Tidsandan. Och tror att det är hedervärt att stå på samma fläck som för fyrtio år sedan. Är det så? Menar du det du skrev, eller var ditt blogginlägg ett mänskligt frustrationsutbrott?
Jag nästan hoppas det, för då kan jag förstå dig.
Men om du menar det du skrev, då kan jag inte hänga med.

Kanske du behöver inse att även du fortfarande har en del att lära,och att inte all förändring är dekadens och avfall.

Och inte minst hoppas jag du inser,
att Jesus älskar dig
även om du svingar svärdet i hans namn.

I största kärlek,
Din vän och f.d. kyrkoherde Jan Sjöberg

Svar: Roligt höra av dig, Jan!Nu har du ju skickat din kommentar två gånger, en gång var till de två senaste inläggen. Väljer att bara ta in den en gång och kommentera en gång.

1. Så klart fanns det en ton av ironi i mitt "testamente". Tro inget annat. De sista två punkterna om att jag står på samma ställe och stampar och skriker högt om jag blir motsagd (i kursiv stil) borde gjort det uppenbart. Goda vänner som läste inlägget berättade att dom gapskrattat. Dom hade förstått.
2. Likväl är en skämtsam ton en väg att säga något. Jo, det fanns också ett mått av "frustrationsutbrott" (ditt uttryck) i det jag skrev. Det är ju detta inlägg en förklaring till.
3. Kanske ville jag i grunden åt frågan om attityder i relation till "åsikter". Att vi i de förra måste vara följsamma och känsliga förnekar jag inte alls. Men de mer grundläggande "åsikterna"? Om jag och en annan person har helt olika "åsikter" i en sakfråga, är det då ändå möjligt att samtidigt ha en ömsesidig attityd av vänlighet, respekt, omtanke? Jag hoppas det. Man ska inte behöva byta "åsikt" för att kunna bli och förbli vänner.
4. Den som läst biskopens fastebok känner igen orden "gräns" och "kartor". I sin bok berättar ju biskopen om sin brottning med hithörande frågor (kanske återkommer jag mer till det).
5. Att samhället förändras går ju inte förneka. Vi kan inte annat än leva i det samhälle vi faktiskt befinner oss i. Givetvis innebär det en anpassning i många yttre avseenden.

Förmodligen uttryckte jag mig profilerat och utan "introduktion" på ett sätt som möjligen också skapade missförstånd. Men är det alltid fel? Då kan ju istället en dialog likt vår ge anledning till kontakt och fördjupning.

Tack för din omsorg om mig. Jag har fortfarande positiva minnen från den tid vi jobbade tillsammans. Du var ett bra stöd för mig.
Torbjörn Lindahl

2013-04-05 @ 06:19:51
URL: http://jansjoberg.blogspot.com
Postat av: Maria

Eller som en gammal präst sa när ambulansen hämtade honom för "sista resan": "Det vill jag bara säga att det jag har trott på hela mitt liv, det håller".
Sen må tidsandan förändras och vädret växla....

2013-04-05 @ 20:43:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0