Kyrkomötet dag 3

var det igår. Men jag hann inte blogga då eftersom jag satt uppe sent och pratade. En del av samtalet har blogg- och kyrkomöteskompisen Håkan Sunnliden skrivit om. Men när han gått till sitt hotell satt jag kvar i lobbyn på mitt hotell med annan kyrkomöteskompis och äldste sonen som finns i stan och passar på möta sin fader. I det fortsatta samtalet berörde vi svårigheten som kan vara på många håll att finna en fungerande församling att leva i och den torftighet som (både poetiskt och innehållsligt) finns i en del av de nya lovsångerna. Även om jag gillar dom överlag så får jag säga att det ryser inom mig att sjunga "Jesus, kom var mitt centrum..." man ser ju en vägskylt framför sig. Likaledes har jag aldrig begripit vad det betyder att Gud är "stark i ödmjukhet". Kan någon kunnig lovsångare förklara det för mig.
 
Utskottsarbetet för min del tog slut igår vid lunch så under eftermiddagen blev det ,lite strosande på stan. Besökte bla Gospelbutiken (fd Gospelhörnan, tror jag) och träffade nuvarande förståndaren/ägaren Björn Holmgren som var KU:are i Gammelstad när jag började som präst för 33 år sedan. Några böcker blev det (på rea!). Får kanske anledning att återkomma till någon av dem.
 
Seminarium på aftonen om begreppet Folkkyrka. Det som sägs i detta ämne väcker många tankar. Tex att det är folkkyrkans uppgift att "räcka evangeliet" till människor. Gör inte andra kyrkor det också? Vad är det för självbild vi har att vi mer än andra skulle göra det. Tänker också på hur det går till i Tornedalen när laestadianska stormötet kommer till en by. Då ställer byborna i stort antal upp i det praktiska arbetet och det långt utöver de aktivt "troendes" krets. Folkkyrkligt så det förslår skulle jag vilja säga.
 
Nu  har redan en stor del av sista kyrkmötesdagen förlupit, men jag låter den väl ta (nästan) slut innan jag bloggar om den.
 
Nu väntar vi bara på att i videoklippen från högmässa i Värnamo få se Håkan Sunnliden kyssa altaret!

Kommentarer
Postat av: Maria

Håller med dig om lovsångerna. Jag sjunger mycket hellre gamla väckelsesånger, eller nutida sånger med lite mer "intelligent" text. Det blir gode tjatigt med vissa texter (exempelvis dem du nämner)

2012-09-28 @ 20:50:15
Postat av: Andreas Holmberg

Men käre Torbjörn, nog använder du väl någon gång ordet "centrum" i andra sammanhang än vägskyltens och tätortens? "I centrum för vårt intresse..." "Denna rörelse har sitt centrum i..."

Och kan det inte vara fräscht att få använda ett ord som *inte* är så slitet i psalmsammanhang? Jesus är absolut stark i sin ödmjukhet (jfr Fil. 2) och eftersom Jesus är Gud så...

Ingen villolära alltså, och det är för mej huvudsaken. Sen kan man förvisso ha - och bör ha! - såväl språkliga som teologiska synpunkter på det som skrivs, men risken är att ingen ung människa vågar skriva nya sånger om varje uttryck nagelfars. (Därmed inte sagt att dina funderingar och frågor är irrelevanta).

2012-09-28 @ 21:53:17
URL: http://efsidag.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0