Nu är det dags att säga sanningen

OM Frimodig kyrka fått bestämma så hade Strukturutredningens förslag inte gått igenom i Kyrkomötet. Men nu verkar det ju istort sett bli så.
 
Vad får det för konsekvenser?
1. Församlingar (och tidigare pastorat) förlorar i många fall sin självständighet när dom tvingas in i nya jätte-mega-storpastorat som består av de gamla samfälligheterna
 
2. Det blir ett totalt demokratiunderskott när församlingars ledning (kyrkoråd) inte utses genom val utan genom beslut i pastoratets kyrkofullmäktige (delegation uppifrån istället för förtroende från väljarna nerifrån)
 
3. Vi låter en samhällelig politisk modell bli dominerande i kyrkan: det måste vara allmänt val till den beslutsnivå som bestämmer avgiften (jfr skatten). (Det borde väl inte vara något problem att ha allmänna val till församling och indirekta val till samfälligheten där avgiftsbesluten ligger.)
 
4. Kyrkoherden i de nya jättepastoraten blir ju i praktiken en vd för en koncern på ett sätt som gör allt tal om "pastoral" ledning till fullständigt snömos.
 
Denna totala katastrof kommer med allra största sannolikhet att röstas igenom av kyrkomötet i november eftersom istort sett alla partier är eniga kring förslagen (enstaka opponenter inom respektive grupp blir antigen nedröstade eller slagna med partipiskan).
 
Dock finns ett ljus i mörkret: FRIMODIG KYRKA. Om vi hade fått bestämma hade förslaget inte gått igenom. Vi är - som vanligt - mest emot! Nu är det ju försent att göra något åt saken just i denna situation, men kom ihåg detta, kära väljare, och särskilt alla ni som nu knyter näven i byxfickan i vrede över Kyrkomötets tokiga kommande beslut, vid kyrkovalet nästa höst. Detta borde få dig inse vad som är det enda, verkliga, vettiga, profilerade, rimliga, pålitliga mm mm alternativet i kyrkopolitiken: FRIMODIG KYRKA

Kommentarer
Postat av: LeoH

Visst får det en att tänka!

2012-10-01 @ 23:41:12
URL: http://holtter.wordpress.com
Postat av: Bosse

Det blir per automtik sådan här snurriga beslut då man slutar bygga församlingen utifrån mässgemenskapen. Vad jag förstår är det väl enbart FK som har mässan i centrum. Vad som är i centrum för de övriga har jag faktiskt ingen aning om, man får antagligen högst varierande svar beroende på vem man frågar. Men det är klart, valmöjligheterna för mig vid nästa val blir inte fler än förvde människor som bor i en enpartistat.

2012-10-02 @ 19:58:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0