Gripande bok

Läste jag igår. Efter att ha gjort lite insatser utomhus, bla tagit in trädgårdsmöblerna vilket var på tiden. Tänkte efter denna stora insats att det var dags vila kroppen en aning och vad är då bättre än att lägga sig på soffan och njuta av en god bok?
 
Sagt och gjort. Boken jag tog mig igenom under fredagseftermiddagen och kvällen heter Nummer fem från vänster. Köpte den i Uppsala under kyrkomötet i september. Den handlar om en kvinna i USA (var annars?) som blir utsatt för en brutal våldtäkt och som sedan pekar ut förövaren i en vittneskonfrontation. Han blir senare dömd till livstid. Felet är bara att det är fel person. När senare DNA-tester börjar komma i bruk så kan det visas att han inte kan kopplas till brottet, vilket en annan man istället kan. Han blir alltså frisläppt - efter elva år i fängelse.
 
Vad är gripande med det? Jo, förmågan att gå vidare i livet. Både hans och hennes. Han gör det utan bitterhet, förlåter henne för allt lidande hon (oavsiktligt) förorsakat honom. Hon i sin tur lyckas till sist också förlåta den verklige förövaren, även om det får ske på avstånd, i hjärtat, eftersom de aldrig möts.
 
Bara gripande att läsa hur kärleken, försoningen, förlåtelsen kan omskapa, nyskapa, ge möjligheter, befria ur bitterhet och låsningar. När den urpsrungligen drabbade kvinnan till slut inser att hon även måste förlåta den verkligen förövaren (som inte efterfrågar någon förlåtelse) så inser hon att hon måste göra det för sin egen skull.
 
Tänkvärt och läsvärt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0