New Age

Gjorde ett snabbesök i Pajala och höll igår kväll ett föredrag om New Age.

Hade tänkt ta motorcykeln men väderleksprognosen förutspådde kallare väder under dygnet så jag tog min lilla bil. Inte mycket till bil när man ligger på landsvägen faktiskt. Nästan så att hojen är lika bekväm.

Träffade flera trevliga vänner, några som jag känt ända sedan ungdomen.

Vad pratade jag då om?

- lite om det som kan ses som bakgrund till New Age: redan den klassiska gnosticismen; österländsk religion - men då i "sockrad form", bla är ju återfödelse (reinkarnation) något positivt i New Age (man lär sig mer och mer i varje liv och blir bättre och bättre) i vart fall inte en fångenskap som det är i hinduismen; Mme Blavatskys teosofi; den modernare A course in miracles som en viss Helen Schuman påstått sig fått dikterad av Jesus själv på sjuttiotalet mm

- det handlar om insikt (däri är en likhet med gnosticismen). Gäller att avslöja illusionerna i tillvaron. Efter div (logiska och ologiska?) skutt har detta blivit positivt tänkande

- synen på Jesus. Inte alls självklart att man i New Age-sfären talar om Jesus, men om man gör det så är det snarare så att människan Jesus blir Kristus när han genom div trick nått ett högre andligt stadium, vilket vi alla i princip kan göra. Han är alltså inte unik på ett tydligt kristet sätt.

- ingen tvekan om att många av de psykoterapeutiska tekniker som används inom New Age har en påtaglig påverkan på människan

- new Age möter oss ofta i ganska oskyldig form genom div "må-bra"-sammanhang, personlig utveckling, hälsa, meditation, yoga, avslappning mm

- risken är dock att man genom det som kan verka oskyldigt och trevligt bibringas en för kristendomen främmande världsbild och människosyn och att man sedan leds bort från tron (om man hade någon) och in i det demoniska. Det finns vissa enskilda allvarliga vittnesbörd om vad som kan hända, men också positivt vittnesbörd om hur Jesus kan frälsa.

Ett sådant vittnesbörd (av Carina Mirberger) kan du se och lyssna till om du klickar på länken som finns på hemsidan här (ca 35 min - jag har presenterat länken här på bloggen en gång tidigare, i november)*

- jag nämnde även lite om alternativmedicin och hur man kan se på div kurer och terapier som "fungerar". Är det av Gud, demoniskt, placebo eller av människan själv?

Sammanfattning:

- för att uttrycka det enkelt: vad är målet med livet? New Age: må bra. Kristendom: bli helig och salig.

* på den aktuella hemsidan finns också en massa material och länkar som jag inte gillar lika mycket, men just den här filmen är bra, väldigt bra!

Vill man istället läsa vittnesbördet kan man gå in direkt på Carina Mirbergers egen hemsida http://www.looking4life.se/ Klicka på fliken vittnesbörd.

Kommentarer
Postat av: s

Jag var faktiskt en sväng in på den sidan för några dagar sedan. Det fanns en del som var bra men jag blev liksom lite illa till mods när jag läste mer. Jag kände att jag började tvivla: -Är det verkligen så här? Samtidigt verkade det lite mysko. Det kändes som att hur jag än skulle vrida och vända på mig så skulle nån detalj, nån åsikt eller uppfattning vara fel, och denna detalj skulle föra mig till fördärvet.Men jag har sett klippet tidigare...

2012-05-30 @ 22:12:37
Postat av: Tobbe

S!

Du beskriver ungefär samma känsla som jag får för delar av den sidan. Men klippet om New Age är bra.

2012-05-31 @ 00:01:10
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se/
Postat av: Jan Andersson

Om man nu är en stressad människa som behöver varva ned men ändå vill förbli kristen, vad ska man då göra? Är allt som inte är tydligt kristet förkastligt och är vad man då har kvar i ett sådant fall de redskap som ryms inom kristendomen(t.ex bön, delta i gudstjänster, Bibelläsning, etc)?

2012-05-31 @ 11:12:51
Postat av: Tobbe

Att vara med i gudstjänst är ju inte så illa för en stressad nutidsmänniska. För någora veckor sedan kablades det ju ut en nyhet att undersökning visade att människor som regelbundet går i kyrkan har lägre blodtryck än andra.



Och i princip tror jag att om man medvetet tillämpar (åtminstone något av) den gamla respektera-vilodagen-traditionen: inget bruk av gräsklippare, tvättmaskin, dammsugare, biltvätt, såg, hammare... under söndagsdygnet och dessutom planerar tiden så att man i lugn och ro rymmer ett kyrkbesök, så kommer det att ge en avstressningspotential som i längden är mycket större än att tränga in några tillfällen med yoga eller avslappning i sitt i övrigt späckade schema.

2012-05-31 @ 12:09:37
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0