Begrundansvärt

Dag Sandahl skriver på sin blogg (det finns en länk här på sidan) torsd 15 mars om "Fallet Jonsson". Det handlar om prästen Mats Jonsson i Uppsala som avskedades från sin tjänst trots att arbetsdomstolen funnit att ingen saklig grund fanns för uppsägningen.

Läs här Mats Jonssons egen insändare i UNT (Upsala Nya Tidning) och kolla en kommentar i en senare insändare i samma tidning. Vill man sätta sig in mer i fallet bör man läsa den bok som kom ut för några år sedan och som nämns i den senare insändaren.

Enligt min ringa mening handlar hela detta tragiska fall om kyrkans oförmåga att ta tillvara utpräglade entreprenörspersoner som spränger gränserna för det vanliga och självklara i kyrkans verksamhet. Det sätt på vilket Mats lyckades förankra kyrkan i stadsdelen och göra den till "kyrkan mitt i byn" - och det i ett invandrartätt område inte utan sociala problem - kan inte annat än vara ett föredöme.

Man kan inte låta bli att undra om felet var att han - när han såg nöden och behoven och de därpå följande möjligheterna - inspirerades till handlingar och verksamheter som inte fastslagits av församlingens ledningsgrupp i den för 18 månader sedan antagna verksamhetsplanen :) Mats Jonssons slutsats i sin insändare - vilken också Dag i sitt blogginlägg med instämmande återger - att det i svenska kyrkan på senare år (liksom i arbetslivet i övrigt) skett en hierarkisering där makt, insikt och inflytande alltmer koncentrerats till en mindre grupp chefer, kan inte annat än stämma till eftertanke. Och det aktiva (delvis oärliga) sätt på vilket Mats sedan hindrats från en fortsatt/förnyad karriär visar på ett obehagligt sätt på totalitäriserande tendenser.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0