OAS-helg slut

OAS-helgen i Malmberget alltså, som jag skrev om i förra inlägget. Fina dagar har det varit. Mässa, föredrag, lovsång, förbönsgudstjänst, seminarier och högmässa till sist. Medverkande var OAS-rörelsens inspiratör Berit Simonsson + förmågor från länet.

Själv medverkade jag med ett seminarium (ungefär samma innehåll som jag tidigare i mars skrivit om här på bloggen under rubriken Gammal liturgi - hållbar än i dag?), samt som förbedjare vid lördagskvällens gudstjänst och som predikant i högmässan.

Ett av de andra seminarierna fick jag också möjlighet lyssna till. Jag valde då gå och höra katolska ordenssystern Amada som talade om Maria - utifrån ett katolskt synsätt. Nyttig få en ordentlig genomgång av vad den romerska synen på Maria egentligen i sin helhet innebär, även om man inte känner att man utan vidare är ett med allt som sades. Borde man vara det?*

Inte någon jätteskara människor under helgen. Mest församlingsbor och människor från trakten i övrigt. De tillresta nerifrån kusten mest en blandning av oss som varit aktiva i oasmötena under åren. Från Tornedalen kom ett gäng under lördagen.

Men det man erfar är att mängden människor inte spelar roll. Gud är lika närvarande. Den Helige Ande verkar lika konkret och mäktigt i människors liv. Och för en präst till sist en stor glädje att få fira högmässan och koncelebrera. Vi var två lulepräster tillsammans med församlingens egna.

En ny grej som jag inte varit med om var att vi vid lördagskvällens förbönsgudstjänst bestänkte människorna med välsignat vatten som påminnelse om våra dop.

Sammanfattningsvis en fin helg. Den här typen av samlingar behövs. Ingen tvekan om att det är de lite friare sammanhangen inom kyrkan som numera "levererar". Det lät lite svagt som om det skulle kunna bli en fortsättning nästa år. Vore roligt. Då skulle det vara kul få med lite fler kustbor. Och säkert finns det betydligt fler i norra delen av länet som skulle vilja vara med. Jag tror fortfarande att den dag vi för betydligt större grupper människor lyckas förena det laestadianska väckelsearvet om omvändelse, tro och förlåtelse med det karismatiska med lovsång, förbön och frimodighet i mottagandet och brukandet av nådegåvorna - då kan det bli en explosion av andlig kraft.

De flesta "sydlänningar" åkte hem under söndagseftermiddagen. Själv stannade jag och fick avsluta helgen med bastu på kvällen efter en lång promenad bla genom de deprimerande delar av Malmberget som snart ska rivas och försvinna pga den stora gropen från gruvan. Bil ner till Luleå under förmiddagen idag med kollegan Mats. Kaffe, som vanligt när man tar östra vägen, på Vippabacken. Vi fick även titta in i den lilla privata kyrka som finns där. Fint ställe. Om vi åker ett gäng från Luleå nästa år kan vi ju stanna till där och ha förmöte.
* här frestas jag skriva en massa om olika syner på Maria men avstår då det skulle ta fokus från det jag fr a vill förmedla om OAS-helgens välsignelse. Men jag vill bara uttrycka att jag tycker det är tillåtet - och ibland värdefullt - att även lyssna till dem som tycker något annorlunda.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0