Biskopen har inte ringt

Vilket han hade sagt att han skulle göra. Istället har han mailat och beklagat att han inte hunnit ringa. Den ursäkten är mottagen och accepterad. Jag vet nämligen vad han sysslat med under veckan: tagit emot den Ingermandländska kyrkans biskop Kuukauppi med delegation. Att ägna sig åt det är väl så viktigt som att ringa till en vanlig komminister kan jag tycka. Jag har själv lyssnat till biskop Kuukauppi vid ett tillfälle, nämligen vid ett av de av biskop Bertil Gärtner initierade Linköpingsmötena. Biskop Kuukauppi känner sig nämligen hemma i de andliga sammanhang som samlades under Bertil Gärtners andliga paraply.

Kopplingen till Ingermanländska kyrkan och dess biskop kan på sikt ge vissa intressanta öppningar. Biskop Kuukauppi är biskopsvigd via den finska lutherska kyrkan och har därmed ett biskopsämbete av samma "kvalité" som vår kyrka. Dock skulle han kanske kunna beskrivas som något "konservativare" eller mer "traditionalistisk" än den nuvarande härskande regimen inom svenska kyrkan. Bl a så viger han inte kvinnor till präster. Denna hans hållning har också inneburit att hans kyrka tagit emot prästkandidater från sverige vilka här nekats prästvigning pga sin hållning i ämbetsfrågan. De har i några fall blivit prästvigda i den Ingermanländska kyrkan och sedan fått tjänstgöra där. Hur många det är fråga om vet jag inte, men några namn känner jag till. Några har också återkommit och finns nu i Sverige, bla i Missionsprovinsens arbete.

Hela detta skeende är ju intressant. "Kyrkodiplomati" är intressant. OM vår biskop kan står i gemenskap med biskop Kuukauppi, vilket han kan, då gör i någon mening hela vårt svenskkyrkliga biskopskollegium det. Och då står även vår biskop (och i någon mån genom honom övriga svenskkyrkliga biskopar) i gemenskap med de präster som biskop Kuukauppi prästvigt - även dem som kommer från Sverige och som nu finns i Missionsprovinsens sammanhang och genom dem övriga biskopar och präster i Missionsprovinsen. Och alla vi vanliga präster följer  ju med vår biskop likt en svans genom hela kedjan....

DET tycker jag är intressant, tankeväckande, och utmanande för framtiden. Alltså är det följdriktigt och helt i enlighet med biskopens eget handlande att jag vid minst fyra tillfällen stått sida vid sida med en präst i Missionsprovinsen i samband med nattvardsutdelande.

Dylikt argumenterande och handlande som jag här just gett exempel på brukar kallas att "testa/tänja gränser". På det kan man bli uppburen och världsberömd konstnär. Jag tror en ny karriär väntar runt hörnet.

- - - -

Vad gäller den fråga som biskopen och jag mailat om - den pensionerade prästen som fick viss (enligt biskopen "mild") kritik för att han avsagt sig sin statliga vigselrätt, så anser biskopen fortsättningsvis att Domkapitlets handlande var OK efterom det var i linje med andra Domkapitels handlande i det som anses vara liknande fall och eftersom Luleå Domkapitel lagt sig på en lägre nivå genom endast "mild kritik" istället för det mer profilerade och tydliga "erinran".

Min åsikt är dock att problemet är just detta att Domkapitlet handlat i linje med andra Domkapitel för då har man även på denna sistuation tolkat in att avsägelsen av vigselrätten skulle vara någon slags vilja till kyrkopolitisk opinionsbildning, viket det inte finns några tecken på i detta fall. Jag tycker att t o m ordet "kritik" var obehövligt och i det avgörande Domkapitelsbslutet finns inte bara det ordet utan det talas även - i förbigående snarast men likväl - om "hans illojalitet", viilket syftar på att den 81-årige sjukpensionerade prosten em avsagt sig den av staten givna rätten att utföra vigslar.

Sedan finns ju i hela detta ärende mycket annat. En lång rad brev- och mailväxlingar - inklusive det öppna julbrev som fäste min uppmärksamhet på saken - mellan å ena sidan biskopen/stiftsjuristen/domkapitlet och å andra sidan prosten själv och några av hans anhöriga. Detta material innehåller en mängd av sakpåståenden, tolkningar, anklagelser, förklaringar och försvar. Biskopen har hittills inte velat ta initiativ till att diskutera detta i sin helhet och inte jag heller. Men jag kan ju säga att där finns mycket som kan diskuteras, analyseras och bedömas. Om inte annat skulle det vara både kyrkopolitiskt, pastoralt och själavårdsmässigt nyttigt, rannsakande och lärorikt att gå igenom hela detta material i ett avspänt samtal. Har biskopen lust och tid med det så ställer jag upp.

Men min grundhållning kvarstår: Domkapitlets beslut i mars 2011 var onödigt. Alltså bör det upphävas och ersättas med ett stilla konstaterande att prosten avsagt sig sin vigselrätt, men att Domkapitlet önskat att han haft den kvar men att det inte är något att bråka om eftersom han är gammal, sjuk och i praktiken oförmögen leda en normal vigselgudstjänst. Till handlingarna!

PS. Så fort biskopen finns i rubriken brukar besökstalet på bloggen skjuta i höjden. Jag brukar ju skämta om att det är någon på stiftskansliet som tipsar kamraterna vid förmiddagskaffet. Men kanske kommer dom snart på ett sätt att lura mig: någon kopierar in texten i ett gruppmail. Men vem på stiftskansliet har det skämtlynnet?

Kommentarer
Postat av: Pär

Vi som följer din logg genom rss har kanske en tendens att klicka oss in oftare när biskopen står med i rubriken... :)

2012-01-14 @ 07:58:21
URL: http://teologinorr.wordpress.com
Postat av: Tobbe

Allt har sina förklaringar.

2012-01-14 @ 09:24:38
Postat av: den gamle kamraten

Vad är "rss"?

2012-01-14 @ 11:10:15
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se/
Postat av: Simon Wämmerfors

En rss-läsare hämtar flöden (dvs inlägg) från en mängd olika bloggar och sidor (själv har jag ett hundratal olika bloggar i min läsare). På så vis slipper man gå in på varje enskild webbsida och titta om det finns något nytt att läsa utan alla inlägg från de bloggar eller sidor man prenumererar på samlas på ett ställe. Ett exempel på rss-läsare är Google Reader (http://www.google.com/reader/)

2012-01-14 @ 14:31:04
URL: http://www.pictor.se
Postat av: den gamle kamraten

OK! Då ska jag inte skaffa en sådan. Andra må ha det för att kunna på bredden följa om nåt händer nånstans om nåt någongång. Mig passar det mer personliga "nu ska jag klicka mig in på Tobbes blogg för att se vad han hittat på". Och så några andra utöver det.

2012-01-14 @ 14:58:12
URL: http://[email protected]
Postat av: Tobbe

Delar helt min gamle kamrats syn. Det skulle ju förstöra hela nöjet med bloggläsandet. Tänk när man kollar in sin gamle kamrats blogg då får man antingen skäl att utbrista "åh, ett nytt inlägg, han har varit kreativ!" eller "inget nytt under solen, vad håller karln på med egentligen".



Rss måste utan tvekan karaktäriseras som "något nytt i kristendomen". Och sånt är vi emot. Alltid.

2012-01-14 @ 16:30:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0