Gott råd till svenska kyrkan

I går kväll (dvs lördag kväll) talade jag med pensionerad kollega i mellansverige och på hans fråga kunde jag bekräfta att vi har rätt kallt i norra norrland. Här i Luleå har temepraturen legat på något mellan 20 och 30 (minus alltså!) ett tag nu. Men det norrlandsskrytet hade man inget för. I morse (dvs söndag morgon) när jag gick ut för att skotta bort den under natten fallna snön så drabbades jag av regndroppar på jackan. Alltså en temperaturförändring på ca 30 grader under ett halvt dygn då det fram på dagen blev flera plusgrader. Vad ska man säga? Så fort det blivit vacker och trivsam vinter så försvinner den. Man kunde lika gärna bo i mellansverige om det ska vara så här eländigt.
 
Ett annat elände insåg jag också dagen efter annandagen: jag har glömt sätta upp julgardinerna. Tänkte jag skulle göra det dagen efter (på helgdag undviker man "arbete") men sedan blev det inte av. Blev väl för gripen av den bok jag håller på att läsa. Berättar om den när den är färdigläst. Började precis före jul. Har slukat 540 sidor. Då förstår ni varför jag inte fått tid att dammsuga.
 
Idag var det högmässa i Hertsökyrkan. Julhelgens hittills mest besökta gudstjänst. Det visar sig att det är lönt fira riktig gudstjänst på alla sön- och helgdagar. Man vet aldrig när de flesta har tid komma. Till min stora skam tvingas jag dock erkänna att vi under nyårshelgen inte har någon gudstjänst i Hertsökyrkan. Istället kommer jag själv att leda en stor mässa i Örnäsets kyrka på nyårsafton kl 19 i samband med Luleå Fridsförbunds nyårsmöte. Alltid roligt med nästan full kyrka (ca 500) varav säkert ca hälften av kommunikanterna är under 25 år (men över 15 eftersom icke-konfirmerade normalt inte kommunicerar i dessa sammanhang).
 
Du kära gamla svenska kyrka, som understundom börjat oroa dig för framtiden, jag ska tala om en hemlighet för dig: bekännande kristna människor är alltid en resurs - även om dom inte är kyrkoanställda, och även om dom är laestadianer och även - ytterst hemska tanke! - om ett antal av dom hyser uppfattningen att präster och predikanter bör vara män! Ta vara på den resursen i tid innan den ger upp med dig och lämnar dig. Även ur krasst ekonomisk synvinkel torde det vara intressant för dig. Inom några år kan dessa ungdomar innebära ca 500x(minst)2000kr i kyrkoavgift = en mille (minst!).
 
Gott slut på det nya året, som min pappa alltid brukade säga vid denna tid på året.

Kommentarer
Postat av: Andreas Holmberg

Är det sant - är det från Arne Lindahl jag fått denna utmärkta hälsning? Eller har samma vackra tanke slagit oss båda oberoende av varandra - om än han naturligtvis var först. (Naturligtvis och naturligtvis förresten - önskningen kan ju vara gammal som Adam).

Gott slut på det nya året, alltså. Slutet gott, allting gott.

2012-12-31 @ 21:29:08
URL: http://missionspsalmboken.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0