Sensus' människoförtryck

Fick i eposten före helgen en enkät från Sensus, studieförbundet. Det gällde det kommande moskébygget här i Luleå. Dom ville utröna Lulebornas attityder till att en moské byggs. På slutet fick man lämna fria synpunkter. Då skrev jag att det spelar väl ingen roll om en moské byggs. Det sorgliga är ju att större delen av befolkningen slutat gå i kyrkan. Och det med eller utan moské.
 
Men åter till början av enkäten. Där skulle man välja mellan tre alternativ för att beskriva vem man är. Alternativen var:
- man
- kvinna
- något annat
Att just Sensus har med det sista alternativet är ju förståeligt. Dom har ju gått i bräschen för införandet av begreppet hen som alternativ till han och hon. Själv blev jag mäkta upprörd!
 
Jag tycker det är förfärligt av Sensus att dom försöker tvinga människor att nödvändigtvis inordna sig i någon av kategorierna man, kvinna, något annat! Jag säger bara: tänka på alla som känner sig som något ytterligare. Eller t o m något helt annat, som äldste sonen sa när jag berättade om enkäten.
 
Illa, Sensus, mycket illa. Jag känner mig förtryckt, kränkt och förnedrad av Sensus sätt att tvinga in mig i färdiga mallar. Upp till kamp mot något annat- normativiteten! Jag kräver att svenska kyrkan på alla nivåer avbryter allt samarbete med denna förtryckande organisation!

Kommentarer
Postat av: Per H

Heja Torbjörn! Dumheter ska med dumheter fördrivas. Varför inte följa upp med en DO-anmälan av Sensus. :-)

Undrar förresten hur Sensus tänkt sig att statistiskt tolka svaren från kategorin "något annat"? Eller hur ska man svara om man ÄR man men KÄNNER SIG som kvinna?

Svar: En utmärkt idé. DO-anmälan ska det bli!
MVH
/Någon helt annan
Torbjörn Lindahl

2012-08-05 @ 23:51:56
Postat av: Björn

Och så står det på rapportblanketterna för Sensus' kulturarr att man ska ange andel damer i publiken. Det låter sig knappast göras utan att intervjua besökarna, eller hur? Inkonsekvent, Sensus.

2012-08-06 @ 07:24:18
Postat av: Marie Fredin

Heja Torbjörn!
Kunde inte alternativet "Människa" få vara med?

2012-08-06 @ 09:15:39
Postat av: den gamle kamraten

Om du Tobbe hade varit med på Facebook och därmed haft ett liv och då skrivit detta där hade jag markerat "gilla".

2012-08-06 @ 10:19:52
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se
Postat av: Andreas Holmberg

HELT SERIÖST (ja, så här i Pride-tider är det fullt allvar): Om vi ska utrota a) all heteronormativitet och b) de klassiska könsbegreppen måste vi inte bara införa könsneutrala toaletter (som Carin Jämtin föreslog - gärna för mej, men det brukar väl oftast vara kvinnor som gillar att få ha "eget"?). Utan också könsneutrala omklädningsrum! För omklädningsrummen idag är ju ett uttryck för a) gammaldags heteronormativitet - det sexuella tabut mot det egna könet! - b) de gamla stereotypa könsbegreppen där mannen = den biologiske hanen och kvinnan = den biologiska honan.

Könsneutrala omklädningsrum kan vi fixa på två vis: Antingen gemensamma omklädningsrum för alla (vilket en feminist i P1 december 2010 krävde) eller, förutom herrarnas och damernas, också ett tredje omklädningsrum i alla skolor, sim- och sporthallar, nämligen för dem som varken definierar sej som killar eller tjejer. Kanske sådana som varit hermafroditer från födelsen eller p.g.a. queerideologi beskurit sej för att bli det - eller sådana som bara tror att de vill vara könlösa.

2012-08-06 @ 10:42:20
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: maria

Jag för min del vill kallas "häst", annars känner jag mig kränkt. Nä, förresten, jag ändrar mig: "ekorre". Tänk att få flyga mellan träden, vilken dröm!

2012-08-06 @ 23:08:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0